Domowa zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Wiele gospodyń prześciga się w wymyślnych daniach i przepisach. Nie powiem, też czasem lubię, ale nie ma to jak domowa zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami, czy inne tradycyjne dania.

Ciekawe, czy w Waszych domach też się tak jada, żeby pół talerza zajmowała zupa, a pół tłuczone ziemniaki. Pamiętam, że w dzieciństwie w moim domu najczęściej gościł w tej formie zabielany barszcz czerwony i szczawiowa, a u moich sąsiadów barszcz biały. Może dlatego takie „pół na pół” to dla mnie smak dzieciństwa.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • mięso wołowe, lub z kurczaka ok 500 g (może być porcja rosołowa, albo uda)
  • 2 słoiczki koncentratu szczawiowego (250-300 g)
  • mała śmietana 18%
  • ziemniaki 1 kg
  • boczek surowy 200 g
  • cebula
  • jajka gotowane na twardo i obrane 4 szt
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz w ziarnach ok 5 szt
  • liście laurowe 3 szt

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu
  2. Włoszczyznę obieramy, płuczemy, kroimy w słupki, lub plastry, dodajemy do mięsa, gotujemy do miękkości
  3. W międzyczasie obieramy, płuczemy i gotujemy ziemniaki w wodzie z łyżeczką soli, do miękkości, ugotowane odcedzamy z wody i tłuczemy na pure
  4. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni, gdy się trochę wytopi dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do osiągnięcia przez cebulę złotego koloru
  5. Gdy mięso i warzywa są prawie miękkie, dodajemy koncentrat szczawiowy
  6. Do posolonej śmietany wlewamy niewielką ilość zupy i roztrzepujemy, żeby się nie zważyła, a następnie powoli wlewamy śmietanę do garnka z zupą i intensywnie mieszamy
  7. Na talerzu układamy z boku ziemniaki, robimy w nich małe wgłębienia i nakładamy trochę boczku z cebulą
  8. Na pozostałą część talerza nalewamy zupę, dekorujemy jajkiem i marchewką

Warto tak zgrać prace w kuchni, by wszystkie składniki były gorące, wtedy zupa smakuje najlepiej.

Przepis na 4 osoby z dokładką 😉

Smacznego 🙂

Podziel się z innymi
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •