Pierogi z kapustą i grzybami – bez nich nie ma Wigilii

Święta do dla mnie cudowne zapachy unoszące się w całym domu i  rozmowy w kuchni przy wspólnym lepieniu pierogów. U nas w domu na wigilijnym stole, bardzo ważne są własnoręcznie zrobione pierogi z kapustą i grzybami – bez nich nie ma Wigilii.

Jest to dość czasochłonne zajęcie, jednak dla nas jest to wspaniała okazja do pobycia razem. Stajemy ramię w ramię przy kuchennym blacie, lepimy, gadamy i cieszymy się swoją bliskością. Z resztą nie tylko pierogi robimy wspólnie wtedy.  Robimy też ciasteczka i bombki. Bardzo Was zachęcam, by zatrzymać się w w tym przedświątecznym pędzie i cieszyć się z rodziną takimi chwilami. Okna nie zając, nie uciekną. Można je umyć po świętach. A takie chwile jak te spędzone z najbliższymi, są nie do przecenienia.

Podaję przepis już dzisiaj, abyście miały czas się zorganizować i kupić składniki.

Składniki

  • grzyby suszone 50 gr.
  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna 1kg
  • ciepła woda ok 05 l.

Wykonanie

  • Grzyby płuczemy i  namaczamy na noc
  • Następnego dnia gotujemy grzyby do miękkości
  • Kapustę lekko odciskamy i gotujemy osobno do miękkości
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor
  • Gdy grzyby, kapusta i cebula są gotowe, łączymy je i razem mielimy
  • Doprawiamy tak powstały farsz solą i pieprzem do smaku
  • Na stolnicę wysypujemy ok 3/4 kg mąki, robimy dołek na środku i powoli wlewamy do środka ciepłą wodę, jednocześnie mieszając nożem, tak by połączyć wodę i mąkę (szczerze mówiąc ja mieszam mąkę z wodą w robocie kuchennym, bo to najmniej miła czynność)
  • Następnie wygniatamy ciasto aż do uzyskania sprężystej kulki, podsypując mąką, by nie kleiło się to stolnicy i do rąk (w razie potrzeby dolewamy do środka odrobinę wody, lub dosypujemy mąkę)
  • Gdy ciasto jest gładkie i sprężyste, oddzielamy kawałki wielkości dwóch pięści i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 3 mm
  • Każdy placek kroimy na kwadraty, lub wykrawamy koła kubkiem.
  • Na środek każdego kwadratu (koła) nakładamy łyżeczką farsz tak, by nie dochodził do brzegów.
  • Składamy ciasto z farszem na pół i dokładnie sklejamy brzegi „szczypiąc” ciasto
  • Pierogi wrzucamy pojedynczo do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju (pierogi nie będą się sklejały na talerzu potem). Na raz gotujemy kilka pierogów.
  • Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię odczekujemy minutę i wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi z kapustą i grzybami jemy na ciepło. Możemy je odgrzać w gotującej się wodzie i podawać polane smażoną cebulką (ja takie lubię najbardziej). Niektórzy zaś wolą pierogi odsmażane. Rzecz gustu.

Życzę Wam wspaniałej zabawy i pięknych chwil spędzonych z bliskimi na lepieniu i pogaduchach.

I oczywiście smacznego 🙂

Podziel się z innymi