Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie

Dla wielu osób, kawa stała się codziennym elementem, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie. Wokół niej narosło wiele mitów i legend, przeinaczeń i fałszywych informacji. Kawa ma zarówno swoje pozytywne, jak i negatywne strony. Prezentujemy wszystko, co powinno wiedzieć się o kawie, by zostać jej świadomym konsumentem.

Niekorzystny wpływ na organizm
Rację mają ci, którzy twierdzą, że kawa ma niekorzystny wpływ na organizm. Nie mają jednak racji, kiedy twierdzą, że nie powinno się jej pić, bo zatruwa organizm. Nadmierne spożycie kawy owszem ma swoje efekty uboczne. Co jednak nie ma? Nie należy jedynie przesadzać z częstotliwością jej picia. Kawa przede wszystkim pozostawia przebarwienia na szkliwie zębów, znacznie zaniżając ich estetykę. Jednak temu można przeciwdziałać. Mycie zębów lub żucie gumy po jej spożyciu znacznie zatrzyma ten efekt. Po drugie, kawa spożywana w nadmiarze może przyczynić się do wystąpienia nadciśnienia. Po trzecie, nadmiar kofeiny powoduje wypłukanie minerałów i elektrolitów. Po czwarte, kawa podnosi poziom cukru, zatem nie jest polecana do picia dla osób cierpiących na cukrzycę. Najsłynniejszym mitem jest twierdzenie, że wypicie kawy pomoże zwalczyć objawy zatrucia alkoholowego. Niestety tak nie jest. Wręcz przeciwnie. Kawa ma niekorzystny wpływ na leczenie tzw. kaca i może jedynie zintensyfikować jego działanie. Jest to związane ze wspomnianym wypłukiwaniem minerałów i elektrolitów, głównie magnezu, którego stężenie i tak znacznie spada po spożyciu alkoholu.

Korzystny wpływ na organizm
Mówiąc o niekorzystnym wpływie kawy na organizm, należy wyraźnie podkreślić, że dotyczy on jedynie nadmiernego jej spożycia. Wypijanie dwóch, a niektórzy nawet twierdzą, że nawet i trzech filiżanek dziennie, nie powinno zaszkodzić, a wręcz przeciwnie, przyniesie to korzyści dla naszego organizmu. Kawa poprawia krążenie, usprawnia pracę serca, poprawia humor i niweluje depresyjne nastroje dzięki podnoszeniu poziomu dopaminy i serotoniny, oczyszcza organizm z toksyn, przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych, pomaga spalać nadmiar tkanki tłuszczowej, zwiększa wydolność fizyczną i siłową oraz pobudza, przeciwdziała znużeniu i dodaje energii.

Mity dotyczące kawy
Mity, które narosły wokół kawy nie dotyczą tylko błędnego pojmowania jej wpływu na pracę organizmu. To także wiele nieprawdziwych informacji, stanowiących swoiste ciekawostki dotyczące tego napoju. Przede wszystkim, choć w powszechnym kojarzeniu kawa jawi się jako produkt włoski, absolutnie tak nie jest. Jest to roślina, która uprawiana jest w Afryce i Ameryce Południowej, głównie w Etiopii, Brazylii cz Kolumbii. Włochy owszem, na stale złączyły się z kawą, nie zaś przez jej produkcję, a sposób jej podawania i komponowania kompozycji ziaren. Kolejny mit dotyczy ilości ziaren, które stosowane są do produkcji kawy. W powszechnej opinii dominuje stwierdzenie, że kawę produkuje się z wielu różnych ziaren. Tymczasem, owszem występuje bardzo duża ilość roślin należących do kawowców, jednak w przemyśle spożywczym wykorzystuje się jedynie dwa ziarna: arabica i robusta.

Dziękuję portalowi Swiezopalona.pl za współpracę merytoryczną.

Podziel się