Zupa krem z dyni – wegetariańskie danie dla Jagody

Mamo! Postanowiłam. Będę wegetarianką.- Oznajmiła Jagoda – Masz ci babo placek. To co ja mam jej na obiad zrobić? Jak pogodzić z niewege resztą domu? Już wiem, będzie zupa  krem z dyni. Krem z dyni o pięknym kolorze i aromacie to jedna z ulubionych zup moich dziewczyn, a ona świetnie obejdzie się bez mięsa w środku.

Więc zrobiłam zupę z dyni. I dopiero w trakcie obierania, jak co roku z resztą, przypomniałam sobie, że chyba inny gatunek powinnam kupić. I tak jak każdej jesieni walczyłam z mega twardą skórą pięknej dyni, a mogłabym kupić inną, mniej śliczną odmianę i obrać z łatwością. A co tam! Za rok pewnie też kupię nie tą co trzeba. Grunt, że zupa pyszna!

Lista zakupów:

  • Dynia – ok. 2 kilogramowa
  • Włoszczyzna – pęczek
  • Czosnek – kilka ząbków
  • Oliwa 3-  6 łyżek
  • Łyżka masła
  • Sól
  • Curry
  • Nasiona dyni, słonecznika, lub grzanki duża garść
  • Ser typu feta – opakowanie

Przygotowanie:

  • Włoszczyznę obierz i zetrzyj na grubej tartce
  • Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę
  • Czosnek obierz i posiekaj
  • W garnku rozgrzej oliwę
  • Na rozgrzanej oliwie podsmaż włoszczyznę i czosnek
  • Dodaj dynię i zalej wodą tak by dynia lekko wystawała z wody
  • Zagotuj
  • Dodaj sól i curry do smaku (ja dodaję na prawdę dużo curry) i dalej gotuj aż dynia zmięknie
  • Dodaj masło
  • Nasiona upraż na suchej patelni (dosłownie 1-2 min.)
  • Ser feta pokrusz na dość drobne kawałki
  • Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem
  • Podaj posypaną serem feta i nasionami, możesz dodać też grzanki

Gotowe

 

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 32
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    32
    Udostępnienia