Wreszcie! Wreszcie są! Mogę je spożywać w każdej postaci i odmieniać przez wszystkie przypadki! Jak to co? TRUSKAWKI! Ale dzisiaj taki skwar, że największą ochotę mam na napoje z truskawek. Zaczęłam więc dzień od porannego koktajlu z truskawkami. Do obiadu piłam truskawkowy kompot. A wieczorem zrobię poncz truskawkowy.
Pewnie wiesz, jak się przygotowuje napoje z truskawek, ale tak na wszelki wypadek Ci przypomnę. Może zainspiruję Cię do wykorzystania tych pysznych, słodkich i tak krótko (stanowczo za krótko) nas cieszących owoców.
Koktajl truskawkowy
Koktajl truskawkowy to w połączeniu z np. pysznymi grzankami z serkiem świetny starter. Białko z maślanki, lub białko i żywe kultury bakterii z jogurtu, czy zsiadłego mleka i mnóstwo witaminy C z truskawek. Możesz też go sobie zafundować na drugie śniadanie.
Składniki na 4 osoby
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 L maślanki (jogurtu, zsiadłego mleka, kefiru)
- 1 łyżka cukru (niekoniecznie)
Truskawki obierasz z szypułek, myjesz i blendujesz z cukrem. Dodajesz maślankę. Chwilę razem blendujesz i voila.
Kompot truskawkowy
Ciekawe czy ktoś jeszcze robi go sam. Jest tyle gotowych soków, że nie wszystkim się chce bawić w kompoty. A przecież taki własnoręcznie zrobiony kompot nie ma porównania z niczym innym. Obiad z kompotem smakuje zupełnie wyjątkowo i domowo.
Składniki
- 1/2 kg truskawek
- 2 łyżki cukru (według upodobań)
- 1,5 L wody
Truskawki szypułkujesz, wrzucasz do garnka, zalewasz wodą i słodzisz do smaku. Gotujesz do zagotowania wody i jeszcze przez 10 minut. Odstawiasz do wystygnięcia i gotowe. Możesz dodać szczyptę cukru waniliowego, jak lubisz.
Poncz truskawkowy
To, to dopiero jest sposób na truskawki! Gwarantuję, że jak zrobisz go na letnią imprezę – chłodny, świeży i lekki stanie się jej hitem. Tylko uważajcie, bo pije się miło, więc dużo, a skutki potem mogą być ciężkie…
Składniki
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- cytryna
- 1 butelka białego wina wytrawnego
- 1 butelka białego wina musującego
- lód w kostkach
- listki świeżej mięty, lub melisy
Wino wstawiasz do lodówki na kilka godzin, by dobrze się schłodziło.Usuwasz szypułki z truskawek i myjesz. Większe kroisz na 2 lub n 4 części.Umieszczasz truskawki w dużej, szklanej misce. Zasypujesz cukrem, wyciskasz doń sok z cytryny i odstawiasz na pół godziny, aby puściły sok. Zalewasz schłodzonym winem, dodajesz kostki lodu i całe liście mięty, lub melisy na wierzch. Częstujesz gości. Świetnie się bawicie.
Jeśli spodobały Ci się moje pomysły na napoje z truskawek, proszę udostępnij ten wpis swoim znajomym. A może sama masz jakieś fajne przepisy i zechcesz się nimi podzielić w komentarzu? Będzie mi bardzo miło.
Enjoy