Czytasz teraz
Aloo Gobi, czyli curry z kalafiora i ziemniaków prosto z Indii

Aloo Gobi, czyli curry z kalafiora i ziemniaków prosto z Indii

Kasia Potargana
Aloo Gobi, to kolejny pomysł na kreatywne wykorzystanie naszych, pospolitych warzyw. Jego główne składniki to kalafior i ziemniaki, (zobaczcie jak różna to potrawa od ostatnich klopsików zapiekanych z kalafiorem i ziemniakami).
Danie to pochodzi z Indii, gdzie jest bardzo popularne .Kolorowe i niesamowicie aromatyczne wniesie odrobinę egzotyki do waszej kuchni dość prostym sumptem. Ja oczywiście, poznałam je dzięki mojej wegańskiej córci, która wyszukuje przepisy z różnych stron świata, a które łączy brak mięsa. Myślę, że mięsożercy, jeśli bardzo pragną, mogą sobie po prostu podsmażyć kawałki np kurczaka, dodać do curry i wymieszać, albo mięso przyrządzić osobno i położyć obok na talerzu.
Ilość porcji – 2 osoby
Kalorii na 100 g: 200
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 45 min.
Czas całkowity: 45 min.
Mój przepis na:

Aloo Gobi, czyli curry z kalafiora i ziemniaków prosto z Indii

Składniki:

Aloo Gobi

  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 większy ziemniak (lub dwa małe)
  • 1 kalafior

Aromatyczny ryż

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1/3 łyżeczki kurkumy

Sposób wykonania:

Aloo Goobi

  • Papryczkę chili wypestkuj, opłucz drobno posiekaj (pamiętaj o rękawiczkach)
  • Czosnek obierz i drobno posiekaj
  • Imbir obierz i drobno posiekaj
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj
  • Ziemniaka obierz, opłucz, pokrój w kostkę
  • Kalafiora dokładnie opłucz i podziel na różyczki
  • Na dno garnka z grubym dnem nalej olej wsyp papryczkę, czosnek, cebulę, imbir, cebulę, oraz sól, curry, kumin – duś przez 1-2 minuty
  • Dodaj ziemniaka i kalafiora. Następnie smaż potrawę ok 5 minut na małym ogniu, mieszając by nie przywarła
  • Dodaj pomidory wraz z zalewą, 1 szklankę wody, kolendrę.
  • Gotuj przez ok 20 -30 minut od czasu do czasu mieszając

Aromatyczny ryż

  • Ryż opłucz i zalej dwoma szklankami wody
  • Dodaj cynamon, kardamon, kurkumę, sól
  • Gotuj ok 20 minut aż całkiem wchłonie wodę

Aloo Gobi w Thermomixie

  • Do naczynia miksującego wsyp opłukany ryż, dodaj cynamon, kurkumę i kardamon. Następnie ustaw program gotowania ryżu
  • Wyjmij ugotowany ryż na osobne naczynie i odstaw
  • Do naczynia miksującego wrzuć cała papryczkę, czosnek, cebulę, imbir, cebulę – ustaw 8s, obroty 6
  • Dodaj olej i kumin, curry- ustaw 20s, temp 100st, obroty 0,5
  • Dodaj ziemniaka pokrojonego w kostkę, kalafiora podzielonego na różyczki – ustaw 3 min, 120st, obroty 1
  • Dodaj pomidory wraz zalewą, kolendrę, wodę, sól. Ustaw 20 min, temp 100, obroty 1

Mam nadzieję, że tak przygotowany kalafior zagości na stałe w waszych domach, napełniając je gorącym aromatem i przywodząc na myśl dalekie podróże.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją

Rety, te kolory, słońce, jesień. Wygląda bardzo a to bardzo smacznie 😍
Nic tylko robić 😍5 stars

Pieprzyć z Fantazją

To takie coś można w termomixie zrobić?5 stars

Słodko Słodka

Kasiu to danie tak mnie oczarowało na grupach kulinarnych, te kolory do mnie przemawiają dosłownie i w przenośni. Pysznie u Ciebie 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x