Czytasz teraz
Apetycznie – odwrócone ciasto z rabarbarem

Apetycznie – odwrócone ciasto z rabarbarem

Kasia Potargana
Bardzo lubię eksperymenty i nowinki. Dlatego, gdy zobaczyłam ciasto odwrócone z rabarbarem, zachwycona jego urodą i oryginalnością od razu postanowiłam, że muszę takie zrobić.
Moje nie wyszło takie piękne jak widziałam na stronie Apetycznie – Klasycznie, ale robiłam je pierwszy raz, więc sobie wybaczam. Następnym razem zrobię ładniejsze. Myślę, że zrobiłam dwa błędy. Po pierwsze nie dość mocno ścisnęłam obok siebie laski rabarbaru, przez co ciasto przedostało się przez przerwy na wierzch. Użyłam tortownicy, która przeciekała. Zamiast więc zatrzymać wydzielający się sok z cukrem, z którego zrobiłaby się ładna "galaretka" trzymająca laski rabarbaru i oddzielająca od blachy, wypuściła sok do piekarnika. Także pamiętaj: rabarbar układamy ciasno, a blaszka musi być szczelna (chyba jednak najlepiej, by była to forma do tarty).
Poza tym ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pysznie wilgotne. A do tego wymaga składników, które zazwyczaj znajdują się w naszych kuchennych szafkach.
Podrzucam Ci przepis do wypróbowania. Jest odrobinę inny, niż na Apetycznie – Klasycznie, ponieważ ja jak to ja nie potrafię się trzymać przepisów w 100%. Ciasto wyszło bardzo smaczne i wizualnie nawet – nawet, ale myślę, że Tobie wyjdzie o wiele ładniejsze ciacho, niż mnie.
Z podanych proporcji zrobisz ciasto o średnicy 24 cm
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 3000
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Apetycznie odwrócone ciasto z rabarbarem

Składniki:

Warstwa rabarbarowa

  • 3-4 laski rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła

Ciasto

  • 250 g pszennej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 160 ml maślanki
  • 2 jajka

Sposób wykonania:

  • Formę wysmaruj dokładnie masłem i równie dokładnie obsyp cukrem
  • Wstaw piekarnik by się nagrzał do 180 st C
  • Rabarbar opłucz i usuń brzydkie części
  • Na dnie formy ułóż ciasno, przycięte do kształtu formy, laski rabarbaru
  • Wymieszaj mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
  • Utrzyj jajka z cukrem dodaj je do mąki
  • Dodaj olej i maślankę
  • Wymiksuj dokładnie ciasto
  • Wylej ciasto na rabarbar
  • Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30-40 minut
  • Sprawdź wkładając patyczek w ciasto, czy się upiekło (powinno zostawiać na patyczku maleńkie okruszki)
  • Upieczone ciasto pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie wyłóż na talerz odwracając do góry dnem.
Uwagi dodatkowe
Mam nadzieję, że Ciasto będzie Ci smakowało tak samo jak mnie. Smacznego
odwrócone ciasto z rabarbarem znika szybciej, niż byś chciała
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Super, wyszło bardzo fajnie, gratulacje 🙂

Słodko Słodka

Lubię ciasta sezonowe, polecam Ci Kasiu wersje ze śliwkami jeśli równie smaczna 🙂

Monika

Wygląda wyjątkowo apetycznie! Uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x