Bardzo lubię eksperymenty i nowinki. Dlatego, gdy zobaczyłam ciasto odwrócone z rabarbarem, zachwycona jego urodą i oryginalnością od razu postanowiłam, że muszę takie zrobić. Moje nie wyszło takie piękne jak widziałam na stronie Apetycznie – Klasycznie, ale robiłam je pierwszy raz, więc sobie wybaczam. Następnym razem zrobię ładniejsze. Myślę, że zrobiłam dwa błędy. Po pierwsze nie dość mocno ścisnęłam obok siebie laski rabarbaru, przez co ciasto przedostało się przez przerwy na wierzch. Użyłam tortownicy, która przeciekała. Zamiast więc zatrzymać wydzielający się sok z cukrem, z którego zrobiłaby się ładna "galaretka" trzymająca laski rabarbaru i oddzielająca od blachy, wypuściła sok do piekarnika. Także pamiętaj: rabarbar układamy ciasno, a blaszka musi być szczelna (chyba jednak najlepiej, by była to forma do tarty).Poza tym ciasto jest bardzo proste do zrobienia i pysznie wilgotne. A do tego wymaga składników, które zazwyczaj znajdują się w naszych kuchennych szafkach. Podrzucam Ci przepis do wypróbowania. Jest odrobinę inny, niż na Apetycznie – Klasycznie, ponieważ ja jak to ja nie potrafię się trzymać przepisów w 100%. Ciasto wyszło bardzo smaczne i wizualnie nawet – nawet, ale myślę, że Tobie wyjdzie o wiele ładniejsze ciacho, niż mnie.Z podanych proporcji zrobisz ciasto o średnicy 24 cm
Formę wysmaruj dokładnie masłem i równie dokładnie obsyp cukrem
Wstaw piekarnik by się nagrzał do 180 st C
Rabarbar opłucz i usuń brzydkie części
Na dnie formy ułóż ciasno, przycięte do kształtu formy, laski rabarbaru
Wymieszaj mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
Utrzyj jajka z cukrem dodaj je do mąki
Dodaj olej i maślankę
Wymiksuj dokładnie ciasto
Wylej ciasto na rabarbar
Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30-40 minut
Sprawdź wkładając patyczek w ciasto, czy się upiekło (powinno zostawiać na patyczku maleńkie okruszki)
Upieczone ciasto pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie wyłóż na talerz odwracając do góry dnem.
Mam nadzieję, że Ciasto będzie Ci smakowało tak samo jak mnie. Smacznego
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
odwrócone ciasto z rabarbarem znika szybciej, niż byś chciała
Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne
Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Super, wyszło bardzo fajnie, gratulacje 🙂
Nie tak idealnie jak u Ciebie, ale się nie poddaję 😉
Lubię ciasta sezonowe, polecam Ci Kasiu wersje ze śliwkami jeśli równie smaczna 🙂
Dzięki Asiu, na pewno spróbuję 🙂 Masz może przepis na stronie?
Wygląda wyjątkowo apetycznie! Uwielbiam ciasta z rabarbarem 🙂
Dziękuję, zobacz jakie piękne zrobiła Magda z Apetycznie-Klasycznie, ja to jestem tylko uczniem 😉