Apetycznie odwrócone ciasto z rabarbarem
Składniki:
Warstwa rabarbarowa
- 3-4 laski rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
Ciasto
- 250 g pszennej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 100 ml oleju
- 160 ml maślanki
- 2 jajka
Sposób wykonania:
- Formę wysmaruj dokładnie masłem i równie dokładnie obsyp cukrem
- Wstaw piekarnik by się nagrzał do 180 st C
- Rabarbar opłucz i usuń brzydkie części
- Na dnie formy ułóż ciasno, przycięte do kształtu formy, laski rabarbaru
- Wymieszaj mąkę z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia
- Utrzyj jajka z cukrem dodaj je do mąki
- Dodaj olej i maślankę
- Wymiksuj dokładnie ciasto
- Wylej ciasto na rabarbar
- Wstaw formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz ok 30-40 minut
- Sprawdź wkładając patyczek w ciasto, czy się upiekło (powinno zostawiać na patyczku maleńkie okruszki)
- Upieczone ciasto pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie wyłóż na talerz odwracając do góry dnem.
Jeśli wykonasz przepis na: Apetycznie odwrócone ciasto z rabarbarem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255