2,6K
Nie wiem jak Wy, ale ja brukselki do tej pory jadłam tylko ugotowane i polane bułeczką, albo w zupie. Dlatego z zaciekawieniem wypróbowałam przepis, który podrzuciła mi znajoma. Brukselki pieczone na słodko, to ciekawy dodatek do dań mięsnych, który zaskakuje swoim niespotykanym smakiem.
Składniki:
- 1/2 kg brukselek
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki soli
Wykonanie:
- brukselki myjemy i przekrawamy na pół
- zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy brukselki do wrzątku na kilka minut
- wyjmujemy brukselki z wody, układamy na blaszce
- olej, ocet balsamiczny i miód dokładnie mieszamy
- zalewamy brukselki powstałym sosem i wstawiamy do piekarnika
- pieczemy w temperaturze 180st. C. aż zmiękną
Podajemy jak o jarzynkę do obiadu, lub dodatek do mięs.
Mam nadzieję, że tak przygotowana brukselka i Wam przypadnie do gustu. Moich gości zachwyciła.