Brukselki pieczone z miodem

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Nie wiem jak Wy, ale ja brukselki do tej pory jadłam tylko ugotowane i polane bułeczką, albo w zupie. Dlatego z zaciekawieniem wypróbowałam przepis, który podrzuciła mi znajoma. Brukselki pieczone na słodko, to ciekawy dodatek do dań mięsnych, który zaskakuje swoim niespotykanym smakiem.

Składniki:

  • 1/2 kg brukselek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżki soli

Wykonanie:

  • brukselki myjemy i przekrawamy na pół
  • zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy brukselki do wrzątku na kilka minut
  • wyjmujemy brukselki z wody, układamy na blaszce
  • olej, ocet balsamiczny i miód dokładnie mieszamy
  • zalewamy brukselki powstałym sosem i wstawiamy do piekarnika
  • pieczemy w temperaturze 180st. C. aż zmiękną

Podajemy jak o jarzynkę do obiadu, lub dodatek do mięs.

Mam nadzieję, że tak przygotowana brukselka i Wam przypadnie do gustu. Moich gości zachwyciła.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także