Czytasz teraz
Canelloni z dynią na jesienny obiad

Canelloni z dynią na jesienny obiad

Kasia Potargana
Na jesienny obiad proponuję canellonii z dynią. Dynia, to bardzo zdrowe warzywo, pełne witamin (A,E,K. C, B) i składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo). Cieszę się więc, że znalazłam jej nowe zastosowanie, ponieważ do tej pory z dyni robiłam tylko zupę.
Przepis na cannelloni z dynią znalazłam w książce "Jadłonomia" Marty Dymek, z której korzystamy dość często. W książce znajdują się przepisy kuchni roślinnej, która wcale nie musi być jednostajna, nudna i bez smaku. Mimo, że większość domowników należy do mięsożerców, potrawy robione wg przepisów Marty, są chętnie zjadane przez całą rodzinkę.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Canelloni z dynią – na jesienny obiad

Składniki:

  • 1 opakowanie cannelloni
  • 1 cebula
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki pure z dyni
  • 8 szt suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki suszonej szałwii (w oryginale jest świeża, ale nie posiadam. więc zastąpiłam suszoną, jest ok)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych (( lub 100 g startego parmezanu – wersja dla nie wegan))
  • 1-2 łyżki oleju (najlepiej z zalewy pomidorów suszonych)

Sos

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • 2 -3 łyżki oleju
  • 2 puszki pomidorów w zalewie
  • 1 mala papryczka chili
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Farsz

  • Niedużą dynię przekrój na pół i piecz ok 1 godziny w temperaturze 2200 st.C
  • Przestudzoną dynię wypestkuj i wybierz miąższ łyżką, zblenduj – pure gotowe
  • Ugotuj kaszę jaglaną – przestudź
  • Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor na oleju (może być olej z pomidorów)
  • Dodaj cynamon i szałwię, smaż 2 -3 minuty
  • Pokrój pomidory i dodaj do smażącej się cebuli, smaż 2 minuty
  • Dodaj pure z dyni i kaszę jaglaną
  • Dodaj płatki drożdżowe *lub parmezan), smaż na małym ogniu, cały czas mieszając jeszcze ok 10 minut.
  • Zbelnduj delikatnie farsz, zostaw na chwilę do przestygnięcia

Sos

  • Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju warz z szałwią
  • Dodaj wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili
  • Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem do smaku, duś przez chwilę

Cannelloni

  • Wstaw piekarnik, aby nagrzał się do 180 st C
  • Na dno naczynia do pieczenia wylej trochę sosu i dokładnie go rozprowadź
  • W torebce z grubej foli zetnij róg (chyba, że masz rękaw cukierniczy, to użyj rękawa, ale bez nakładek – może się zapchać), napełnij farszem
  • Napełniaj farszem cannelloni i układaj w naczyniu
  • Zalej kluski sosem i wstaw do piekarnika
  • Piecz ok 40 min
Uwagi dodatkowe
 
Dyniowe Cannelloni robiłyśmy z córcią po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Pasta z dyni, którą faszeruje się kluski, jest przepyszna i fajnie pasuje także do kanapek, czy innych klusek. Przepis „Jadłonomii” nieznacznie zmodyfikowałam uwzględniając nasze gusta.
 
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pieprzyć z Fantazją

Pyszności! Tak czytam i marzy mi się takie jedzonko 😋5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
2
0
Napisz coś od Siebiex
()
x