Na jesienny obiad proponuję canellonii z dynią. Dynia, to bardzo zdrowe warzywo, pełne witamin (A,E,K. C, B) i składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo). Cieszę się więc, że znalazłam jej nowe zastosowanie, ponieważ do tej pory z dyni robiłam tylko zupę.Przepis na cannelloni z dynią znalazłam w książce "Jadłonomia" Marty Dymek, z której korzystamy dość często. W książce znajdują się przepisy kuchni roślinnej, która wcale nie musi być jednostajna, nudna i bez smaku. Mimo, że większość domowników należy do mięsożerców, potrawy robione wg przepisów Marty, są chętnie zjadane przez całą rodzinkę.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Mój przepis na:Canelloni z dynią – na jesienny obiad
Składniki:
- 1 opakowanie cannelloni
- 1 cebula
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki pure z dyni
- 8 szt suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki suszonej szałwii (w oryginale jest świeża, ale nie posiadam. więc zastąpiłam suszoną, jest ok)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 kopiasta łyżka płatków drożdżowych (( lub 100 g startego parmezanu – wersja dla nie wegan))
- 1-2 łyżki oleju (najlepiej z zalewy pomidorów suszonych)
Sos
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 2 -3 łyżki oleju
- 2 puszki pomidorów w zalewie
- 1 mala papryczka chili
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Farsz
- Niedużą dynię przekrój na pół i piecz ok 1 godziny w temperaturze 2200 st.C
- Przestudzoną dynię wypestkuj i wybierz miąższ łyżką, zblenduj – pure gotowe
- Ugotuj kaszę jaglaną – przestudź
- Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na złoty kolor na oleju (może być olej z pomidorów)
- Dodaj cynamon i szałwię, smaż 2 -3 minuty
- Pokrój pomidory i dodaj do smażącej się cebuli, smaż 2 minuty
- Dodaj pure z dyni i kaszę jaglaną
- Dodaj płatki drożdżowe *lub parmezan), smaż na małym ogniu, cały czas mieszając jeszcze ok 10 minut.
- Zbelnduj delikatnie farsz, zostaw na chwilę do przestygnięcia
Sos
- Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju warz z szałwią
- Dodaj wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem do smaku, duś przez chwilę
Cannelloni
- Wstaw piekarnik, aby nagrzał się do 180 st C
- Na dno naczynia do pieczenia wylej trochę sosu i dokładnie go rozprowadź
- W torebce z grubej foli zetnij róg (chyba, że masz rękaw cukierniczy, to użyj rękawa, ale bez nakładek – może się zapchać), napełnij farszem
- Napełniaj farszem cannelloni i układaj w naczyniu
- Zalej kluski sosem i wstaw do piekarnika
- Piecz ok 40 min
Dyniowe Cannelloni robiłyśmy z córcią po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Pasta z dyni, którą faszeruje się kluski, jest przepyszna i fajnie pasuje także do kanapek, czy innych klusek. Przepis „Jadłonomii” nieznacznie zmodyfikowałam uwzględniając nasze gusta.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Pyszności! Tak czytam i marzy mi się takie jedzonko 😋
Na pewno w twoim wykonaniu będzie dodatkowo ładne 😉