Czytasz teraz
Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun

Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun

Kasia Potargana
Czy wiecie, że w Chinach nie jada się kanapek? Praktycznie każdy posiłek, to posiłek gotowany. Chińczycy jedzą przede wszystkim warzywa, a do tego ryż, bułeczki podobne do naszych klusek na parze, lub makaron i trochę mięsa. Bardzo często jedzą też zupy. Miałam okazję spróbować takich zup jak byłam w Chinach, a jedną z nich postarałam się dla Was odtworzyć.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100 g: 250
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 2 godz.
Czas całkowity: 2 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun

Składniki:

  • 1 paczka grzybów mun
  • 4 szt marchwi
  • 4 szt ćwiartek z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy (mała)
  • 2 szt czerwonej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (mała)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 paczka makaronu ryżowego vermicelli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1 szczypta chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 puszka pędów bambusa (mała)

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy obrany posiekany czosnek i gotujemy na wolnym ogniu 30 min
  • Grzyby płuczemy, dodajemy do mięsa, dalej gotujemy 30 min
  • Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w plastry, dodajemy z przyprawami do mięsa i grzybów,  gotujemy na wolnym ogniu 30 min
  • Dodajemy, umytą i pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa,oraz kukurydzę odsączoną z puszki, oraz makaron i mleczko kokosowe, gotujemy do uzyskania miękkiego makaronu
  • Podajemy zupę w miseczkach, gorącą, posypaną świeżym szczypiorkiem

Najważniejsze w tej zupie jest długie powolne gotowanie, by wydobyć smak mięsa, oraz dodawanie składników na końcu, by gotowały się krótko i zachowały chrupkość. Przyprawy dodajemy w ilościach wg. uznania. Napisałam ilości dla ułatwienia, ale tak naprawdę decyduje Twój smak.

Tą zupę najfajniej jest jeść tak, jak jedzą ją Chińczycy, czyli pałeczkami. Dlatego podajemy ją w miseczkach. Najpierw zjadamy pałeczkami to co gęste, a później wypijamy część płynną prosto z miseczki. A za kilka dni będzie kurczak po chińsku tak by zostać w klimacie.

Miłej zabawy

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Wróbelek Elemelek
Gość
Wróbelek Elemelek

Fajny przepis5 stars

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę