Myśli Potarganej

Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun

Czy wiecie, że w Chinach nie jada się kanapek? Praktycznie każdy posiłek, to posiłek gotowany. Chińczycy jedzą przede wszystkim warzywa, a do tego ryż, bułeczki podobne do naszych klusek na parze, lub makaron i trochę mięsa. Bardzo często jedzą też zupy. Miałam okazję spróbować takich zup jak byłam w Chinach, a jedną z nich postarałam się dla Was odtworzyć.
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 2 hours
Czas całkowity: 2 hours 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun

Składniki:

  • 1 paczka grzybów mun
  • 4 szt marchwi
  • 4 szt ćwiartek z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy (mała)
  • 2 szt czerwonej papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 puszka mleczka kokosowego (mała)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 paczka makaronu ryżowego vermicelli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
  • 1 szczypta chili
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 puszka pędów bambusa (mała)

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy obrany posiekany czosnek i gotujemy na wolnym ogniu 30 min
  • Grzyby płuczemy, dodajemy do mięsa, dalej gotujemy 30 min
  • Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w plastry, dodajemy z przyprawami do mięsa i grzybów,  gotujemy na wolnym ogniu 30 min
  • Dodajemy, umytą i pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa,oraz kukurydzę odsączoną z puszki, oraz makaron i mleczko kokosowe, gotujemy do uzyskania miękkiego makaronu
  • Podajemy zupę w miseczkach, gorącą, posypaną świeżym szczypiorkiem

Jeśli wykonasz przepis na: Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Najważniejsze w tej zupie jest długie powolne gotowanie, by wydobyć smak mięsa, oraz dodawanie składników na końcu, by gotowały się krótko i zachowały chrupkość. Przyprawy dodajemy w ilościach wg. uznania. Napisałam ilości dla ułatwienia, ale tak naprawdę decyduje Twój smak.

--- R E K L A M A ---

Tą zupę najfajniej jest jeść tak, jak jedzą ją Chińczycy, czyli pałeczkami. Dlatego podajemy ją w miseczkach. Najpierw zjadamy pałeczkami to co gęste, a później wypijamy część płynną prosto z miseczki. A za kilka dni będzie kurczak po chińsku tak by zostać w klimacie.

Miłej zabawy

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wróbelek Elemelek

Fajny przepis5 stars

Gotuj z Thermomix

Sprawdź jakie gotowanie
może być łatwe, szybkie
i przyjemne

— REKLAMA —
logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Myśli Potarganej to oficjalny przedstawiciel Thermomix. Kupując u nas masz gwarancję zakupu oryginalnego produktu marki Vorwerk.

© 2018-2023 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.

Inne nasze strony – Kosą po patelniCztery łapy BudyniaTwojeCentrum.pl