Choinki z ciasta francuskiego – szybki pomysł na słodką świąteczną przekąskę
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 300 g kremu czekoladowego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Rozłóż jeden płat ciasta francuskiego, posmaruj kremem czekoladowym
- Nałóż drugi płat ciasta francuskiego
- Pokrój wzdłuż dłuższego boku, złożone płaty na paski ok 3cm szerokości
- Ostatni pasek pozostaw trochę szerszy (zależnie od twojej foremki do wykrawania gwiazdek) i wykrój z niego tyle gwiazdek ile wyszło Ci pasków
- Wytnij gwiazdki małą foremką do ciastek
- Każdy pasek składaj ruchem, jakbyś rysowała choinkę nie odrywając ręki od kartki, ruchem od góry w lewo, prawo (zobacz film na moich SM). Przez środek od góry do podstawy choinki włóż patyczek do szaszłyków. Tak by lekko wystawał na czubku i nabij na niego gwiazdkę
- Choinki z gwiazdkami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka
- Piecz w rozgrzanym do 180℃ piekarniku na złoty kolor czyli ok 15min.
- Po ostudzeniu możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem
Jeśli wykonasz przepis na: Choinki z ciasta francuskiego – szybki pomysł na słodką świąteczną przekąskę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255