Choinki z ciasta francuskiego – szybki pomysł na słodką świąteczną przekąskę
Składniki:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 300 g kremu czekoladowego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Rozłóż jeden płat ciasta francuskiego, posmaruj kremem czekoladowym
- Nałóż drugi płat ciasta francuskiego
- Pokrój wzdłuż dłuższego boku, złożone płaty na paski ok 3cm szerokości
- Ostatni pasek pozostaw trochę szerszy (zależnie od twojej foremki do wykrawania gwiazdek) i wykrój z niego tyle gwiazdek ile wyszło Ci pasków
- Wytnij gwiazdki małą foremką do ciastek
- Każdy pasek składaj ruchem, jakbyś rysowała choinkę nie odrywając ręki od kartki, ruchem od góry w lewo, prawo (zobacz film na moich SM). Przez środek od góry do podstawy choinki włóż patyczek do szaszłyków. Tak by lekko wystawał na czubku i nabij na niego gwiazdkę
- Choinki z gwiazdkami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka
- Piecz w rozgrzanym do 180℃ piekarniku na złoty kolor czyli ok 15min.
- Po ostudzeniu możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem
Jeśli wykonasz przepis na: Choinki z ciasta francuskiego – szybki pomysł na słodką świąteczną przekąskę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!