Choinki z ciasta francuskiego – szybki pomysł na słodką świąteczną przekąskę

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Znasz to uczucie – świąteczny zegar tyka, a Ty, zapracowana i pochłonięta codziennymi obowiązkami, nagle zdajesz sobie sprawę, że świąteczne spotkanie tuż, tuż, a Ty nic nie masz do zabrania? W takiej chwili z odsieczą może przyjść szybki, ale efektowny przepis na świąteczne ciasteczka.
Dzisiaj mam dla Ciebie coś, co uratuje sytuację – choinki z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym. To więcej niż przepis – to kreatywny pomysł, który jest nie tylko prosty i szybki w wykonaniu, ale także robi wrażenie swoim wyglądem i smakiem.
Wszyscy wiemy, jak cenny jest czas, szczególnie w okresie świątecznym. Dlatego ten przepis jest idealny: minimalny wysiłek, maksymalny efekt. Zaledwie kilka składników, trochę kreatywności i voilà – masz piękne, świąteczne ciasteczka, które z pewnością zaskoczą i zachwycą Twoich gości. Bez zbędnego stresu i godzin spędzonych w kuchni; to idealne rozwiązanie dla każdej zapracowanej kobiety, która chce dodać odrobinę magii świątecznej imprezie.
A teraz wyobraź sobie delikatne, chrupiące ciasto francuskie, przełożone aksamitnym kremem czekoladowym, które rozpływa się w ustach. Każde ugryzienie to połączenie delikatnej słodyczy z nutą wyrafinowanej czekolady. Możesz je dodatkowo udekorować kolorowymi posypkami, by nadać im jeszcze bardziej świąteczny charakter.
Ilość porcji: 7 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 25 min.
Mój przepis na:

Choinki z ciasta francuskiego – szybki pomysł na słodką świąteczną przekąskę

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 300 g kremu czekoladowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Rozłóż jeden płat ciasta francuskiego, posmaruj kremem czekoladowym
  • Nałóż drugi płat ciasta francuskiego
  • Pokrój wzdłuż dłuższego boku, złożone płaty na paski ok 3cm szerokości
  • Ostatni pasek pozostaw trochę szerszy (zależnie od twojej foremki do wykrawania gwiazdek) i wykrój z niego tyle gwiazdek ile wyszło Ci pasków
  • Wytnij gwiazdki małą foremką do ciastek
  • Każdy pasek składaj ruchem, jakbyś rysowała choinkę nie odrywając ręki od kartki, ruchem od góry w lewo, prawo (zobacz film na moich SM). Przez środek od góry do podstawy choinki włóż patyczek do szaszłyków. Tak by lekko wystawał na czubku i nabij na niego gwiazdkę
  • Choinki z gwiazdkami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozmąconym jajkiem za pomocą pędzelka
  • Piecz w rozgrzanym do 180℃ piekarniku na złoty kolor czyli ok 15min.
  • Po ostudzeniu możesz posypać ciasteczka cukrem pudrem

Jeśli wykonasz przepis na: Choinki z ciasta francuskiego – szybki pomysł na słodką świąteczną przekąskę, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także