831
Przepis na ciasto marchewkowe dostałam od mojej przyjaciółki z Dębowego Domu, która gdy nie produkuje cudnych drewnianych mebli, piecze wspaniałe ciasta. W jednym i drugim jest perfekcjonistką i to ogromnie w niej podziwiam. Bo pokażcie mi drugą kobietę, co będąc delikatną i piękną, dba o dom i dzieci, robi pyszne wypieki i jeszcze zna się na drewnianych meblach jak nikt. W przeciwieństwie do mebli, które są twarde i nie do pogryzienia, ciasto jest mięciutkie, świeże i pachnące bakaliami. No i można przemycić marchewkę do dziecięcej diety.
Składniki
- 3-4 surowe marchewki
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka przyprawy korzennej (np. do piernika)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki obranych i posiekanych orzechów włoskich
- cukier puder do posypania
- tortownica do pieczenia
Wykonanie
- Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tartce i odciskamy a z niej nadmiar soku
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.
- Ubijamy mikserem ok 3 min. jaka, cukier i cukier waniliowy
- Stopniowo dolewamy olej ciągle mieszając
- Mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia
- Powoli wsypujemy mieszankę do jajek nie zaprzestając ubijania
- Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon
- Dodajmy marchew i orzechy, dokładnie mieszamy całość łyżką
- Natłuszczamy dokładnie tortownicę
- Wylewamy ciasto na formę i wkładamy do piekarnika
- Pieczemy ok 45 min. Sprawdzamy patyczkiem. Ciasto jest upieczone, gdy nie przykleja się do patyczka.
Smacznego 🙂