Ciasto na naleśniki – wypróbowane przepisy i tricki

Naleśniki – czyli placki z ciasta na bazie mąki pszennej- zdawałoby się najprostsza potrawa pod słońcem. Okazuje się jednak, że ile gospodyń, tyle przepisów na ciasto naleśnikowe, a wielu początkującym usmażenie naleśników sprawia nie lada kłopot. Podam Wam zatem podstawowy przepis, który zawsze mi wychodzi, a do niego kilka tricków dla urozmaicenia. 
Aby naleśniki się udały, niezależnie od przepisu dobrze jest pamiętać o jednej zasadzie: patelnia musi być mocno rozgrzana i  lekko natłuszczona (chyba że to patelnia beztłuszczowa), najlepiej posmarowana pędzelkiem zamoczonym w oleju, lub potarta skórką słoniny. Po pierwszym naleśniku można zmniejszyć moc palnika i smażyć na tzw.”średnim ogniu”.Naleśniki smażymy z dwóch stron. O tym , że warstwa od strony patelni jest gotowa do przerzucenia naleśnika, świadczy brak surowego ciasta na wierzchu, oraz to, że naleśnik nie przywiera do patelni po podważeniu go łopatką.
To tyle z wstępnych, acz ważnych uwag. Przystępujemy do zrobienia podstawowych naleśników.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas całkowity: 15 min.
Mój przepis na:

Ciasto na naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka wody (może być gazowana)
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 2 szklanki mąki

Sposób wykonania:

  • składniki mixujemy do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek
  • smarujemy patelnię olejem i rozgrzewamy tak, by upuszczona kropla ciasta skwierczała
  • wylewamy ok 3 łyżek ciasta na środek patelni i rozsmarowujemy okrężnymi ruchami na grubość ok 3 mm
  • smażymy z obu stron na lekko złoty kolor, przekładając strony specjalną, płaską łopatką

Mamy gotowe podstawowe naleśniki. A teraz kilka sposobów na ich urozmaicenie:

Bez mleka

Jeśli masz uczulenie na mleko, dodaj po prostu wodę, nie będą tak pachnące, jak naleśniki na mleku, ale za to bardziej sprężyste, woda gazowana doda im puszystości

Na piwie

Możesz też zrobić pijane naleśniki, czyli zamiast mleka i wody dać piwo. Takie naleśniki świetnie smakują z wytrawnymi farszami o lekko słonych smaku

Na maślance lub jogurcie

Pyszną odmianą, szczególnie lubianą przez dzieci, będą naleśniki na maślance, lub jogurcie (także słodkim, owocowym) Doskonale komponują się ze słodkimi polewami. Do tych naleśników należy dodać pół szklanki mąki więcej, robić je mniejsze i grubsze, niż klasyczne naleśniki, ponieważ ciasto jest bardzo lekkie, co powoduje łatwe rozpadanie się naleśnika.

Fit

Jeśli kręci Cię kuchnie bardziej fit, wymieszaj mąkę pszenną z mąką razową z pełnego przemiału. Te naleśniki też są lżejsze, więc delikatnie je przewracaj.

Kolorowe

A jak chcesz kolorowych naleśników, do ciasta dodaj sok z buraków – będą czerwone, albo rozdrobniony szpinak – zrobią się zielone. Świetnie tez pasuje kakao i mamy pachnące czekoladą, ciemno-brązowe placuszki.

Samych udanych naleśniorów Wam życzę, bawcie się dobrze.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 68
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
    69
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.