Ciasto na oleju z truskawkami i kakaową kruszonką
Składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 1/2 kg mąki (pszennej)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju (do posmarowania formy)
Kruszonka
- 1/3 paczki masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki mąki (pszennej)
Sposób wykonania:
- Truskawki szypułkujemy i płuczemy
- Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
Kruszonka
- Łączymy krojąc nożem masło, mąkę, cukier i kakao i wyrabiamy na jednolitą masę
- Robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki
Ciasto
- Ucieramy jajka i cukier
- Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, olej, mleko, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą, masę o gęstości gęstej śmietany
- Formę smarujemy dokładnie olejem i obsypujemy bułką tartą
- Wylewamy ciasto do formy, powinno zajmować 1/2 do 2/3 jej wysokości
- Truskawki maczamy lekko w mące i układamy na cieście mąką do dołu (w ten sposób truskawki nie wpadną w ciasto)
- Wyjmujemy kulkę ciasta na kruszonkę z zamrażarki i ścieramy ciasto na grubej tartce na wierzch
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
- Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Gdy wystygnie, możemy je posypać cukrem pudrem, ale niekoniecznie.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Próbowałem – ciasto jest super i faktycznie szybkie
Lubie takie ciasta, ktore szybko mozna wykonac. 🙂
Muszę przyznać, że mam bardzo podobny przepis, który modyfikuję w zależności od potrzeb. W wielu przypadkach jest bazą pod dziwadła, które czasem wymyślam 😉
To też było moje dziwadło 😉 ciekawa jestem co wymyślasz na tej bazie?