Ciasto na oleju z truskawkami i kakaową kruszonką

No nie potrafię usiedzieć w miejscu. A już takie siedzenie z nogą w górze, to tragedia. Ukręciłam więc ciasto na oleju z truskawkami i kakaową kruszonką (właśnie przeszłam zabieg na stopie). Ciasto jest na tyle łatwe, mało pracochłonne i niekłopotliwe, że można je zrobić nawet jak się jest ograniczonym ruchowo. No może z małą pomocą. Ktoś musi przecież umyć truskawki, zebrać składniki w jednym miejscu, wstawić ciasto do piekarnika i pozmywać, hi hi. Ciasto jest bardzo łatwe i zawsze wychodzi. przygotowanie go zajmuje wraz z obraniem truskawek, 20 minut.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Kalorii na 100 g: 250
Mój przepis na:

Ciasto na oleju z truskawkami i kakaową kruszonką

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek
  • 1/2 kg mąki (pszennej)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju (do posmarowania formy)

Kruszonka

  • 1/3 paczki masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki mąki (pszennej)

Sposób wykonania:

  • Truskawki szypułkujemy i płuczemy
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 st C

Kruszonka

  • Łączymy krojąc nożem masło, mąkę, cukier i kakao i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Robimy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki

Ciasto

  • Ucieramy jajka i cukier
  • Dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, olej, mleko, cukier i ucieramy mikserem na jednolitą, masę o gęstości gęstej śmietany
  • Formę smarujemy dokładnie olejem i obsypujemy bułką tartą
  • Wylewamy ciasto do formy, powinno zajmować 1/2 do 2/3 jej wysokości
  • Truskawki maczamy lekko w mące i układamy na cieście mąką do dołu (w ten sposób truskawki nie wpadną w ciasto)
  • Wyjmujemy kulkę ciasta na kruszonkę z zamrażarki i ścieramy ciasto na grubej tartce na wierzch
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone.
  • Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika. Gdy wystygnie, możemy je posypać cukrem pudrem, ale niekoniecznie.
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 73
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    73
    Udostępnienia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.