Cynamonki z polewą z serka śmietankowego

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dziś mam dla Ciebie cynamonki z polewą z serka śmietankowego. Prawdziwą bombę smakową, która z pewnością poprawi Ci nastrój i sprawi, że zapomnisz o wszelkich troskach. Chyba nie ma niczego lepszego od zapachu cynamonu unoszącego się w kuchni, prawda? Dlatego dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na moje ukochane ślimaczki cynamonowe z polewą z serka kremowego.
Jeśli jesteś gotowa na przygodę kulinarną, która przyniesie Ci nie tylko pyszne smaki, ale także uśmiech na twarzy, to trzymaj się mocno! Cynamonki są idealne na każdą okazję – od rodzinnych spotkań, przez popołudniową herbatę, aż po tę chwilę, kiedy masz ochotę poczęstować samą siebie czymś wyjątkowym.
Ilość porcji: 9 sztuk
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
1 hour
Czas całkowity: 55 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Cynamonki z polewą z serka śmietankowego

Składniki:

Ciasto

  • 180 g mleka
  • 20 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 320 g mąki pszennej
  • 40 g masła (pokrojonego na kawałki)
  • 1 jajko
  • 1/ łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe

  • 30 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka cynamonu (z górką)

Polewa z serka kremowego

  • 50 g cukru pudru (możesz zrobić w Thermomix mieląc 10sek/obr10)
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g masła (pokrojonego na kawałki)
  • 300 g serka śmietankowego (kanapkowego typu Philadephia)

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Do naczynia miksującego włóż masło, dodaj mleko, cukier, drożdże. Ustaw 4min/37℃/obr2
  • Dodaj 300g mąki, jajko, i sól. Wyrób ciasto trybem automatycznym 2 minuty. Przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce na ok godzinę, lub do podwojenia objętości

Nadzienie cynamonowe

  • W naczyniu miksującym umieść cukier, masło, cynamon. Ustaw1min/37℃/obr3 Przełóż do innego naczynia

Cynamonki

  • Rozgrzej piekarnik do 175℃. Blaszkę 18/24cm wyłóż papierem do pieczenia
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat. Rozwałkuj na prostokąt 15/30cm .
  • Wyłóż na ciasto nadzienie cynamonowe. Zwiń ciasto zaczynając od krótszego boku.
  • Pokrój powstały wałek na 9 kawałków. Ułóż powstałe ślimaczki na blaszce pionowo po 3 w rzędzie. Pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut
  • Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut, lub do suchego patyczka
  • Po upieczeniu pozostaw do przestudzenia

Polewa z serka śmietankowego

  • Do naczynia miksującego włóż połamaną białą czekoladę. Rozdrobnij 8sek/obr8
  • Dodał masło. Roztop 3min/50℃/obr2
  • Dodaj serek i cukier puder. Wymieszaj 30sek/obr3
  • Powstałą polewą polej cynamonki i pozostaw do zastygnięcia polewy

Jeśli wykonasz przepis na: Cynamonki z polewą z serka śmietankowego, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także