Czy warto pić zakwasy z warzyw?

Materiał zewnętrzny
2 komentarze

Jak barszcz czerwony, to tylko ten na naturalnym zakwasie! To gwarancja smacznej, domowej zupy, ale zakwasy sprawdzą się nie tylko podczas gotowania. Warto po nie sięgać zamiast szklanki soku albo herbaty. Za ich regularne picie organizm szybko nam się odwdzięczy.

Moc antyoksydantów

Najczęściej zakwas kojarzymy z tym buraczanym, ale kisić można wiele warzyw, dostępny jest nawet zakwas z marchewki! Teraz kiedy tak wiele osób dla o zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze, zakwasy z warzyw zyskują na popularności. Z czego to wynika, co jest w nich takiego, że powinniśmy spojrzeć na nie przychylnym okiem?

O zakwasach można pisać długo, bo mają wyjątkowo bogaty skład i wszechstronnie wspierają nasze zdrowie. Już nasze babcie piły je na odporność. Dlaczego? Przede wszystkim kiszonki to ogromne ilości probiotyków. Po probiotyki należałoby sięgać nie tylko po problemach żołądkowo — jelitowych i po antybiotykoterapii. Nie bez powodu mówi się, że nasza odporność jest w jelitach. Znajdują się w nich bakterie probiotyczne, które warunkują obronność organizmu. Chcąc uzupełnić ich niedobory, sięga się po kefiry, naturalne jogurty i właśnie kiszonki. Patrząc na zakwasy z tej perspektywy, śmiało można powiedzieć, że zwiększają odporność, co jest szczególnie istotne w sezonie chorobowym.

Moc witamin i minerałów

Już sama obecność żywych kultur bakterii powinna zachęcać do spożycia kiszonek, ale nie jest to koniec zalet. Znajdziemy w nich mnóstwo witamin i minerałów. To, jakie to będą witaminy, zależy od tego, po jakiego rodzaju zakwasy sięgamy. Dla przykładu zakwas buraczany zawiera duże ilości witamin A, C i E. Wspiera więc skórę, włosy, paznokcie, odporność i działa antynowotworowo. Do tego znajdziemy w nim potas, wapń, magnez i żelazo. Minerały te wzmacniają krew, oczyszczają i wspierają leczenie anemii. Z kolei obecność kwasu foliowego docenią szczególnie kobiety w ciąży.

Zakwasy na odchudzanie?

Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden składnik zakwasów. Wiele z nich zawiera błonnik. Jest on niezbędny dla prawidłowej perystaltyki i sprawia, że odczuwamy mniejszy apetyt. Jeśli chcemy stracić parę kilogramów, to z błonnikiem musimy się zaprzyjaźnić. Oznacza to, że zakwasy z warzyw mogą wspierać naszą walkę o wymarzoną sylwetkę. Kto wie, być może to właśnie dzięki temu nasza waga nareszcie drgnie?

Robić czy kupować?

Wiemy już, że po kiszonki i zakwasy sięgać powinniśmy, ale skąd je wziąć? Wyjścia są dwa. Możemy albo je zrobić samodzielnie, albo kupić. W pierwszym przypadku musimy nastawić się na to, że czeka nas dłuższy proces. Warzywa trzeba przygotować, a sama fermentacja trwa około tygodnia, więc potrzeba trochę czasu. Na szczęście w sklepach produkty kiszone są łatwo dostępne. Najlepiej od razu kupmy większą ilość, by zakwas był w naszej diecie codziennie. Ponieważ każda kiszonka ma trochę inne właściwości, postarajmy się je zmieniać, w ten sposób nasz jadłospis będzie urozmaicony i dostarczymy do naszego organizmu różnych witamin i mikroskładników.

Zakwasy z warzyw znajdziesz na stronie https://naszatlocznia.pl/kategoria-produktu/zakwasy/

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Małgorzata

Bardzo interesujący artykuł 😉

Zobacz także