Domowa zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami
Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 500 g mięso wołowe (lub z kurczaka (może być porcja rosołowa, albo uda))
- 2 słoiczki koncentratu szczawiowego (250-300 g)
- 1 mała śmietana 18%
- 1 kg ziemniaki
- 200 g boczek surowy
- 1 cebula
- 4 jajka gotowane na twardo i obrane
- 2 łyżeczki sól
- 5 szt pieprz w ziarnach
- 3 szt liście laurowe
Sposób wykonania:
- Mięso myjemy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu
- Włoszczyznę obieramy, płuczemy, kroimy w słupki, lub plastry, dodajemy do mięsa, gotujemy do miękkości
- W międzyczasie obieramy, płuczemy i gotujemy ziemniaki w wodzie z łyżeczką soli, do miękkości, ugotowane odcedzamy z wody i tłuczemy na pure
- Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni, gdy się trochę wytopi dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do osiągnięcia przez cebulę złotego koloru
- Gdy mięso i warzywa są prawie miękkie, dodajemy koncentrat szczawiowy
- Do posolonej śmietany wlewamy niewielką ilość zupy i roztrzepujemy, żeby się nie zważyła, a następnie powoli wlewamy śmietanę do garnka z zupą i intensywnie mieszamy
- Na talerzu układamy z boku ziemniaki, robimy w nich małe wgłębienia i nakładamy trochę boczku z cebulą
- Na pozostałą część talerza nalewamy zupę, dekorujemy jajkiem i marchewką
Jeśli wykonasz przepis na: Domowa zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Warto tak zgrać prace w kuchni, by wszystkie składniki były gorące, wtedy zupa smakuje najlepiej.
Smacznego 🙂