Domowa zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Kasia Potargana
0 komentarzy
Wiele gospodyń prześciga się w wymyślnych daniach i przepisach. Nie powiem, też czasem lubię, ale nie ma to jak domowa zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami, czy inne tradycyjne dania. 
Ciekawe, czy w Waszych domach też się tak jada, żeby pół talerza zajmowała zupa, a pół tłuczone ziemniaki. Pamiętam, że w dzieciństwie w moim domu najczęściej gościł w tej formie zabielany barszcz czerwony i szczawiowa, a u moich sąsiadów barszcz biały. Może dlatego takie „pół na pół” to dla mnie smak dzieciństwa.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 309
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 45 min.
Mój przepis na:

Domowa zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 500 g mięso wołowe (lub z kurczaka (może być porcja rosołowa, albo uda))
  • 2 słoiczki koncentratu szczawiowego (250-300 g)
  • 1 mała śmietana 18%
  • 1 kg ziemniaki
  • 200 g boczek surowy
  • 1 cebula
  • 4 jajka gotowane na twardo i obrane
  • 2 łyżeczki sól
  • 5 szt pieprz w ziarnach
  • 3 szt liście laurowe

Sposób wykonania:

  • Mięso myjemy, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na średnim ogniu
  • Włoszczyznę obieramy, płuczemy, kroimy w słupki, lub plastry, dodajemy do mięsa, gotujemy do miękkości
  • W międzyczasie obieramy, płuczemy i gotujemy ziemniaki w wodzie z łyżeczką soli, do miękkości, ugotowane odcedzamy z wody i tłuczemy na pure
  • Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na suchej patelni, gdy się trochę wytopi dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do osiągnięcia przez cebulę złotego koloru
  • Gdy mięso i warzywa są prawie miękkie, dodajemy koncentrat szczawiowy
  • Do posolonej śmietany wlewamy niewielką ilość zupy i roztrzepujemy, żeby się nie zważyła, a następnie powoli wlewamy śmietanę do garnka z zupą i intensywnie mieszamy
  • Na talerzu układamy z boku ziemniaki, robimy w nich małe wgłębienia i nakładamy trochę boczku z cebulą
  • Na pozostałą część talerza nalewamy zupę, dekorujemy jajkiem i marchewką

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Warto tak zgrać prace w kuchni, by wszystkie składniki były gorące, wtedy zupa smakuje najlepiej.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności