Pierogi z mięsem, to chyba ulubione pierogi w moim domu. Lubią je wszyscy, poza naszą rodzinną wegetarianką, oczywiście. Ale nawet ona zanim przeszła na wegetarianizm, pałaszowała je aż miło. Pierogi z mięsem, to też punkt obowiązkowy, gdy przyjeżdża z wygnania, czyli uczelni w Krakowie, moja starsza córka. Wiesz, jak to student, nie dojada, a przynajmniej tak nam się wydaje. Gdy przyjeżdża więc do domu na ferie, w ramach dokarmiania biedactwa, wyciągamy najcięższe działa. Robiły rosoły, pierogi (nie tylko z mięsem, ale z mięsem są obowiązkowo), zupki warzywne i wszystko, co a moim i mojej mamy mniemaniu trochę ją odżywi. Z tymi pierogami z mięsem to też jest historia: Zawsze wydawało mi się, że robię bardzo dobre pierogi. Aż tu pewnego dnia, wracając z przedszkola dzieci mi powiedziały, że panie kucharki robią lepsze i wolą przedszkolne pierogi . O rany! Trzeba się bardziej postarać! Poszłam więc do pań kucharek i wyprosiłam przepis. Dzisiaj dzielę się z Tobą tym sekretem smaku, który moje dzieci do tej pory pamiętają, a ja staram się odtworzyć, gdy robię na obiad pierogi z mięsem. Podaję proporcje dla 0,5 kg mąki. Jednak szczerze mówiąc u nas nie schodzimy poniżej jednego kilograma mąki. Jeśli masz ochotę zrobić z jednego kilograma, podwój ilości pozostałych składników.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Mój przepis na:Domowe pierogi z mięsem
Składniki:
Ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 300 g ciepłej wody
- 1 łyżka soli (do osolenia wody do gotowania)
- 1 łyżka oleju (do gotowania)
Farsz mięsny
- 300 g łopatki wieprzowej (lub innego tłustego mięsa wieprzowego)
- 300 g wołowiny (np. łata, lub ligawa)
- 1 szt korzenia pietruszki
- 1 szt marchewki
- 1 szt małego selera (wielkości pięści)
- 20 cm pora
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
Sposób wykonania:
Farsz mięsny
- Mięso umyj włóż do garnka z gorącą wodą i wstaw aby się gotowało (dzięki temu mięso szubko się zetnie i nie będzie traciło smaku)
- Marchewkę, pietruszkę, seler obierz, opłucz i dodaj do mięsa
- Pora umyj i włóż do garnka z gotującym się mięsem i warzywami
- Całość gotuj aż mięso zmięknie. Po ugotowaniu mięsa i warzyw pozostaw je do przestygnięcia.
- W tym czasie obierz i posiekaj drobno cebulę
- Zmiel razem mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, pora
- Dodaj posiekaną cebulę, pieprz, sól i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj
Pierogi
- Mąkę wysyp na stolnicę, utwórz kopczyk, w kopczyku zrób wgłębienie
- Wlej we wgłębienie dobrze ciepłą wodę i olej.
- Połącz składniki nożem, a następnie wyrób ciasto dłońmi na gładką, sprężystą masę
- Zagotuj wodę z solą aż do uzyskania wrzątku
- Dziel ciasto na części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok3 mm.
- Kubkiem, miseczką o średnicy ok 10cm wykrawaj kółka
- Na środek każdego kółka nałóż ok 1-2 łyżeczki farszu
- Każde kółko składaj na pół lekko naciągając ciasto.
- Sklejaj brzegi dociskając je i jednocześnie szczypiąc tworząc "falbankę"
- Pierogi wkładaj partiami do wrzątku. Gotuj aż do wypłynięcia na wierzch. Poczekaj jeszcze chwilę i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
- Pierogi możesz podawać okraszone smażoną cebulką, lub cebulką z boczkiem, albo bułką tartą podsmażaną na maśle
Domowe pierogi z mięsem wykonane przy pomocy Thermomix
Farsz- Mięso umyj i wstaw w garnku, aby się gotowało
- Dodaj obrane i opłukane warzywa (poza cebulą)
- Cebulę obierz, przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym, ustaw 5 sek, obroty 5,5 – przełóż do innego naczynia
- Mięso i warzywa pokrój na niezbyt małe kawałki, umieść w naczyniu miksującym, dodaj sól, pieprz i majeranek. Ustaw 20 sekund, obroty 6
- Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj kopystką i przełóż do innego naczynia
- Umyj naczynie miksujące
- Do naczynia miksującego wlej wodę i olej, dodaj mąkę. Ustaw tryb ciasto, 1 minuta
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i olejem
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat
- Podziel ciasto na części, a następnie rozwałkuj na placki o grubości ok 3mm
- Kubkiem wykrawaj z placków kółka
- Na środek każdego kółka kładź łyżeczkę, lub dwie farszu
- Składaj kółko na pół, sklej brzegi dociskając i robiąc „szczypankę”
- Wkładaj pierogi do wrzącej wody, a następnie gotuj do wypłynięcia. Odczekaj chwilę, wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia