Domowe pierogi z mięsem
Składniki:
Ciasto
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 300 g ciepłej wody
- 1 łyżka soli (do osolenia wody do gotowania)
- 1 łyżka oleju (do gotowania)
Farsz mięsny
- 300 g łopatki wieprzowej (lub innego tłustego mięsa wieprzowego)
- 300 g wołowiny (np. łata, lub ligawa)
- 1 szt korzenia pietruszki
- 1 szt marchewki
- 1 szt małego selera (wielkości pięści)
- 20 cm pora
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka majeranku
Sposób wykonania:
Farsz mięsny
- Mięso umyj włóż do garnka z gorącą wodą i wstaw aby się gotowało (dzięki temu mięso szubko się zetnie i nie będzie traciło smaku)
- Marchewkę, pietruszkę, seler obierz, opłucz i dodaj do mięsa
- Pora umyj i włóż do garnka z gotującym się mięsem i warzywami
- Całość gotuj aż mięso zmięknie. Po ugotowaniu mięsa i warzyw pozostaw je do przestygnięcia.
- W tym czasie obierz i posiekaj drobno cebulę
- Zmiel razem mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, pora
- Dodaj posiekaną cebulę, pieprz, sól i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj
Pierogi
- Mąkę wysyp na stolnicę, utwórz kopczyk, w kopczyku zrób wgłębienie
- Wlej we wgłębienie dobrze ciepłą wodę i olej.
- Połącz składniki nożem, a następnie wyrób ciasto dłońmi na gładką, sprężystą masę
- Zagotuj wodę z solą aż do uzyskania wrzątku
- Dziel ciasto na części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok3 mm.
- Kubkiem, miseczką o średnicy ok 10cm wykrawaj kółka
- Na środek każdego kółka nałóż ok 1-2 łyżeczki farszu
- Każde kółko składaj na pół lekko naciągając ciasto.
- Sklejaj brzegi dociskając je i jednocześnie szczypiąc tworząc "falbankę"
- Pierogi wkładaj partiami do wrzątku. Gotuj aż do wypłynięcia na wierzch. Poczekaj jeszcze chwilę i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
- Pierogi możesz podawać okraszone smażoną cebulką, lub cebulką z boczkiem, albo bułką tartą podsmażaną na maśle
Domowe pierogi z mięsem wykonane przy pomocy Thermomix
Farsz- Mięso umyj i wstaw w garnku, aby się gotowało
- Dodaj obrane i opłukane warzywa (poza cebulą)
- Cebulę obierz, przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym, ustaw 5 sek, obroty 5,5 – przełóż do innego naczynia
- Mięso i warzywa pokrój na niezbyt małe kawałki, umieść w naczyniu miksującym, dodaj sól, pieprz i majeranek. Ustaw 20 sekund, obroty 6
- Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj kopystką i przełóż do innego naczynia
- Umyj naczynie miksujące
- Do naczynia miksującego wlej wodę i olej, dodaj mąkę. Ustaw tryb ciasto, 1 minuta
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą i olejem
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat
- Podziel ciasto na części, a następnie rozwałkuj na placki o grubości ok 3mm
- Kubkiem wykrawaj z placków kółka
- Na środek każdego kółka kładź łyżeczkę, lub dwie farszu
- Składaj kółko na pół, sklej brzegi dociskając i robiąc „szczypankę”
- Wkładaj pierogi do wrzącej wody, a następnie gotuj do wypłynięcia. Odczekaj chwilę, wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.
Jeśli wykonasz przepis na: Domowe pierogi z mięsem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!