Domowe pierogi z mięsem

Kasia Potargana
0 komentarzy
Pierogi z mięsem, to chyba ulubione pierogi w moim domu. Lubią je wszyscy, poza naszą rodzinną wegetarianką, oczywiście. Ale nawet ona zanim przeszła na wegetarianizm, pałaszowała je aż miło. Pierogi z mięsem, to też punkt obowiązkowy, gdy przyjeżdża z wygnania, czyli uczelni w Krakowie, moja starsza córka. Wiesz, jak to student, nie dojada, a przynajmniej tak nam się wydaje. Gdy przyjeżdża więc do domu na ferie, w ramach dokarmiania biedactwa, wyciągamy najcięższe działa. Robiły rosoły, pierogi (nie tylko z mięsem, ale z mięsem są obowiązkowo), zupki warzywne i wszystko, co a moim i mojej mamy mniemaniu trochę ją odżywi.
Z tymi pierogami z mięsem to też jest historia: Zawsze wydawało mi się, że robię bardzo dobre pierogi. Aż tu pewnego dnia, wracając z przedszkola dzieci mi powiedziały, że panie kucharki robią lepsze i wolą przedszkolne pierogi . O rany! Trzeba się bardziej postarać! Poszłam więc do pań kucharek i wyprosiłam przepis. Dzisiaj dzielę się z Tobą tym sekretem smaku, który moje dzieci do tej pory pamiętają, a ja staram się odtworzyć, gdy robię na obiad pierogi z mięsem.
Podaję proporcje dla 0,5 kg mąki. Jednak szczerze mówiąc u nas nie schodzimy poniżej jednego kilograma mąki. Jeśli masz ochotę zrobić z jednego kilograma, podwój ilości pozostałych składników.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 2 godz. 30 min.
Mój przepis na:

Domowe pierogi z mięsem

Składniki:

Ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g ciepłej wody
  • 1 łyżka soli (do osolenia wody do gotowania)
  • 1 łyżka oleju (do gotowania)

Farsz mięsny

  • 300 g łopatki wieprzowej (lub innego tłustego mięsa wieprzowego)
  • 300 g wołowiny (np. łata, lub ligawa)
  • 1 szt korzenia pietruszki
  • 1 szt marchewki
  • 1 szt małego selera (wielkości pięści)
  • 20 cm pora
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku

Sposób wykonania:

Farsz mięsny

  • Mięso umyj włóż do garnka z gorącą wodą i wstaw aby się gotowało (dzięki temu mięso szubko się zetnie i nie będzie traciło smaku)
  • Marchewkę, pietruszkę, seler obierz, opłucz i dodaj do mięsa
  • Pora umyj i włóż do garnka z gotującym się mięsem i warzywami
  • Całość gotuj aż mięso zmięknie. Po ugotowaniu mięsa i warzyw pozostaw je do przestygnięcia.
  • W tym czasie obierz i posiekaj drobno cebulę
  • Zmiel razem mięso, marchewkę, pietruszkę, selera, pora
  • Dodaj posiekaną cebulę, pieprz, sól i majeranek. Wszystko razem dokładnie wymieszaj

Pierogi

  • Mąkę wysyp na stolnicę, utwórz kopczyk, w kopczyku zrób wgłębienie
  • Wlej we wgłębienie dobrze ciepłą wodę i olej.
  • Połącz składniki nożem, a następnie wyrób ciasto dłońmi na gładką, sprężystą masę
  • Zagotuj wodę z solą aż do uzyskania wrzątku
  • Dziel ciasto na części. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości ok3 mm.
  • Kubkiem, miseczką o średnicy ok 10cm wykrawaj kółka
  • Na środek każdego kółka nałóż ok 1-2 łyżeczki farszu
  • Każde kółko składaj na pół lekko naciągając ciasto.
  • Sklejaj brzegi dociskając je i jednocześnie szczypiąc tworząc "falbankę"
  • Pierogi wkładaj partiami do wrzątku. Gotuj aż do wypłynięcia na wierzch. Poczekaj jeszcze chwilę i wyjmuj łyżką cedzakową na talerz
  • Pierogi możesz podawać okraszone smażoną cebulką, lub cebulką z boczkiem, albo bułką tartą podsmażaną na maśle

 

Domowe pierogi z mięsem wykonane przy pomocy Thermomix

Farsz
  •  Mięso umyj i wstaw w garnku, aby się gotowało
  • Dodaj obrane i opłukane warzywa (poza cebulą)
  • Cebulę obierz, przekrój na pół umieść w naczyniu miksującym, ustaw 5 sek, obroty 5,5 – przełóż do innego naczynia
  • Mięso i warzywa pokrój na niezbyt małe kawałki,  umieść w naczyniu miksującym, dodaj sól, pieprz i majeranek. Ustaw 20 sekund, obroty 6
  • Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj kopystką i przełóż do innego naczynia
  • Umyj naczynie miksujące
  • Do naczynia miksującego wlej wodę i olej,  dodaj mąkę. Ustaw tryb ciasto, 1 minuta
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą i olejem
  • Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat
  • Podziel ciasto na części, a następnie rozwałkuj na placki o grubości ok 3mm
  • Kubkiem wykrawaj z placków kółka
  • Na środek każdego kółka kładź łyżeczkę, lub dwie farszu
  • Składaj kółko na pół, sklej brzegi dociskając i robiąc „szczypankę”
  • Wkładaj pierogi do wrzącej wody, a następnie gotuj do wypłynięcia. Odczekaj chwilę, wyjmuj łyżką cedzakową na talerz.

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności