Domowy chleb na jogurcie i miodzie – pyszny i chrupiący

Kasia Potargana
2 komentarze
Domowy chleb na jogurcie i miodzie to kolejny chlebek do mojej kolekcji domowych wypieków. Jest wilgotny, lekko słodki, lekko kwaskowy i ma delikatną, ale chrupiącą skórkę. Długo utrzymuje świeżość, choć przypuszczam, że po pierwszym bochenku nie będziesz w stanie tego stwierdzić, tak szybko zniknie. Ale jak upieczesz dwa na raz, na pewno ten drugi pozwoli Ci to zauważyć.
Do takiego chlebka masło własnej roboty i naprawdę nic więcej nie trzeba…
Powiem Ci, że rozkochałam się w pieczeniu chleba. Nie przysparza wiele pracy, a wiem co jem. Znam każdy składnik mojego chlebka. Poza tym wychodzi taniej, niż chleb kupny. No i za każdym razem ten dreszczyk emocji, czy się uda i radość z pięknego złocistego bochenka – bezcenne.
Jedyne co, to musisz poświęcić mu trochę czasu. Nie pracy, a właśnie czasu, ponieważ proces pieczenia chleba trwa 2-3 godziny z wyrastaniem i pieczeniem. Trzeba więc być w domu i w odpowiednim momencie popchnąć proces dalej. Dlatego ja piekę chleby w wolne dni, gdy i tak zajmuję się domowymi sprawami.
Przepis jest na Thermomix, ponieważ właśnie tak przygotowuję mój domowy chleb na jogurcie i miodzie. Do wykonania chleba będzie też potrzebne naczynie żaroodporne z przykrywką 3 litrowe.
Zapraszam Cię też do obejrzenia na You Tube jak przygotowuję domowy chleb na jogurcie i miodzie:
Będzie mi miło jeśli zasubskrybujesz mój kanał, polubisz film i napiszesz coś od siebie w komentarzu. Strasznie przeżywam to działanie na ekranie i robię mnóstwo głupich błędów, więc bardzo potrzebne mi twoje wsparcie, abym wiedziała, że to nagrywanie ma sens. Poza tym, jak to mówią, jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz. Dlatego się przewracam, wstaję i nagrywam dalej. Dla Ciebie.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 16 kromek
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 1 godz. 10 min.
Czas wyrastania: 40 min.
Czas całkowity: 2 godz.
Mój przepis na:

Domowy chleb na jogurcie i miodzie

Składniki:

  • 240 g wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, plus mąka do oprószenia blatu i naczynia)
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju (do natłuszczenia naczynia)

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wlej wodę, dodaj drożdże, ustaw 2 min / 37stopni / obroty 1 (jeśli jest bardzo ciepło w domu – pomiń ten etap i po prostu dodaj drożdże i wodę do reszty składników w kroku drugim)
  • Dodaj obie mąki, miód, sól, jogurt, ocet jabłkowy, ustaw 6 minut / tryb wyrabiania ciasta
  • Pozostaw w naczyniu na 40 minut, lub do podwojenia objętości.
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem i oprósz mąką
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i uformuj owalny bochenek podkładając boki pod spód by naprężyć ciasto.
  • Przełóż uformowany bochenek do naczynia i zrób 2-4 płytkie nacięcia ostrym nożem. Przykryj przykrywką.
  • Wstaw naczynie z chlebem do zimnego piekarnika i ustaw temperaturę 230 stopni.
  • Piecz 60 minut, a następnie zdejmij pokrywę i piecz jeszcze ok 10 min. (zależnie od piekarnika, chleb może być gotowy już po 60 minutach, bez zdejmowania pokrywki)
  • Sprawdź patyczkiem, czy chleb się upiekł (patyczek do szaszłyków wkładamy w chleb, jeśli wyjęty patyczek jest suchy, chleb jest upieczony)
  • Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
Jeśli masz ochotę na  upiec też inny chlebek zajrzyj też do przepisu na żytni razowy chleb na zakwasie, albo na  chleb portugalski
 
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania

Upiekłam! Wyszedł przepyszny!

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.