Zakwas na żurek i na biały barszcz
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (żytniej, lub pszennej)
- 1/2 Litra ciepłej wody (nie gorącej)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
Sposób wykonania:
- mąkę i przyprawy, oraz czosnek zalewamy ciepłą wodą i mieszamy
- przykrywamy czystą gazą, aby zakwas "oddychał", ale nie wpadały muszki i zanieczyszczenia
- odstawiamy w ciemne miejsce (np. do szafki)
- dwa razy dziennie mieszamy barszcz, żeby oddychał i żeby składniki się wymacerowały
- po 5-7 dniach zakwas jest gotowy
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Myślałam, że zakwas jest bardziej skomplikowany. Teraz już będę robiła zalewajke tylko z własnego barszczu
Dodam, że zakwas można przyspieszyć jeśli się go dodatkowo używa np. do chleba. Wystarczy zrobić ciut więcej i nie zlewać całego a uzupełniać później składniki zostawiając część na kolejny. Można mieć go stałą produkcję w zasadzie. Czosnku bym nie dodawał wtedy bo chyba lepiej uzupełniac go już wg. uznania w konkretnych potrawach. Faktycznie prościzna i wiesz co jesz.
Eeee to Ty wiesz jak zrobić zakwas na chleb i jeszcze nie jadłam chleba na zakwasie własnego pieczenia?!
Uwielbiam wszystko co domowe. Po taki zakwas latalam za dzieciaka do zaprzyjaznionej sasiadki i zajadalismy sie potem zalewaja w ogrodzie 🙂
U Ciebie też się je zalewajkę? Z jakiego regionu pochodzisz Ewa?
Robię czasami zakwas na żurek, ale jak już robię żurek, to w 15 litrowym garze, więc muszę troszkę proporcje zmanipulować 😀 Czaję się też na domowy chleb na zakwasie (na razie piekę na drożdżach), więc uwaga Karola jak najbardziej mi się przyda. No i podobno w temacie chleba naprawdę dobry jest dopiero drugi zakwas, zrobiony na części tego pierwszego 😉
No właśnie, ja też dojrzewam do zakwasu na chleb. Ten to dopiero mi się wydaje magiczny… Ale taki żytni chlebek na zakwasie, mmmm….
nie ma nic lepszego niż chleb na zakwasie, naprawdę mocno polecam. Proces czasowo długi ale jak wpadniemy w systematyczność to spokojnie sobie radzimy. Mój mąż mimo, że nie ma zacięcia kulinarnego robi pyszny chleb, tzn. że nie jest to nic skomplikowanego 🙂
Uwielbiam chleb na zakwasie. Dziękuję, że mi przypomniałaś. Muszę wrócić do jego wypieku. Tym bardziej, że teraz, gdy mam Thermomix, wypieki zrobiły się szalenie łatwe i przyjemne. Pozdrawiam Cię serdecznie
Domowy najlepszy! Zawsze robię sama – to tak proste do wykonania
U mnie już nowy pracuje 🙂