Domowy zakwas na żurek i na biały barszcz

Zawsze wydawało mi się, że taki zakwas na żurek, czy na biały barszcz, to jakaś bardzo skomplikowana sprawa na pograniczu alchemii niemalże. Dlatego kupowałam barszcz, czy zakwas – jak wolisz, w naszym wiejskim sklepiku. Jakież było moje zdziwienie, gdy babcia Zosia, po moim stwierdzeniu, że to pewnie niełatwe zrobić taki zakwas, rzekła "a ileż to roboty" i zrobiła zakwas na najpyszniejszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam.
Od tego momentu już nie uświadczycie u mnie gotowego, kupnego zakwasu. Bo ten domowy jest niesamowicie smaczny i aromatyczny. Na dodatek wiem, z czego jest zrobiony. No i tani jak barszcz, hi hi.
Dla porządku: Zakwas na żurek i na barszcz biały różnią się jedynie rodzajem mąki. Dlatego podaję jeden przepis na dwa zakwasy. Wystarczy, że zamiast mąki żytniej użyjesz mąki pszennej i masz zamiast żurku, biały barszcz.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 0 min.
Czas oczekiwania: 7 d
Czas całkowity: 7 d 15 min.
Kalorii na 100 g: 60
Mój przepis na:

Zakwas na żurek i na biały barszcz

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki (żytniej, lub pszennej)
  • 1/2 Litra ciepłej wody (nie gorącej)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione)

Sposób wykonania:

  • mąkę i przyprawy, oraz czosnek zalewamy ciepłą wodą i mieszamy
  • przykrywamy czystą gazą, aby zakwas "oddychał", ale nie wpadały muszki i zanieczyszczenia
  • odstawiamy w ciemne miejsce (np. do szafki)
  • dwa razy dziennie mieszamy barszcz, żeby oddychał i żeby składniki się wymacerowały
  • po 5-7 dniach zakwas jest gotowy
Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 153
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    154
    Udostępnienia

9
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość

Myślałam, że zakwas jest bardziej skomplikowany. Teraz już będę robiła zalewajke tylko z własnego barszczu5 stars

Kosą po patelni
Gość

Dodam, że zakwas można przyspieszyć jeśli się go dodatkowo używa np. do chleba. Wystarczy zrobić ciut więcej i nie zlewać całego a uzupełniać później składniki zostawiając część na kolejny. Można mieć go stałą produkcję w zasadzie. Czosnku bym nie dodawał wtedy bo chyba lepiej uzupełniac go już wg. uznania w konkretnych potrawach. Faktycznie prościzna i wiesz co jesz.5 stars

Efkakonefka
Gość

Uwielbiam wszystko co domowe. Po taki zakwas latalam za dzieciaka do zaprzyjaznionej sasiadki i zajadalismy sie potem zalewaja w ogrodzie 🙂

Ania
Gość

Robię czasami zakwas na żurek, ale jak już robię żurek, to w 15 litrowym garze, więc muszę troszkę proporcje zmanipulować 😀 Czaję się też na domowy chleb na zakwasie (na razie piekę na drożdżach), więc uwaga Karola jak najbardziej mi się przyda. No i podobno w temacie chleba naprawdę dobry jest dopiero drugi zakwas, zrobiony na części tego pierwszego 😉

Małgorzata
Gość

Domowy najlepszy! Zawsze robię sama – to tak proste do wykonania