Zakwas na żurek i na biały barszcz
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (żytniej, lub pszennej)
- 1/2 Litra ciepłej wody (nie gorącej)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
Sposób wykonania:
- mąkę i przyprawy, oraz czosnek zalewamy ciepłą wodą i mieszamy
- przykrywamy czystą gazą, aby zakwas "oddychał", ale nie wpadały muszki i zanieczyszczenia
- odstawiamy w ciemne miejsce (np. do szafki)
- dwa razy dziennie mieszamy barszcz, żeby oddychał i żeby składniki się wymacerowały
- po 5-7 dniach zakwas jest gotowy
Jeśli wykonasz przepis na: Zakwas na żurek i na biały barszcz, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255