Czytasz teraz
Domowy zakwas na żurek i na biały barszcz

Domowy zakwas na żurek i na biały barszcz

Kasia Potargana
Zawsze wydawało mi się, że taki zakwas na żurek, czy na biały barszcz, to jakaś bardzo skomplikowana sprawa na pograniczu alchemii niemalże. Dlatego kupowałam barszcz, czy zakwas – jak wolisz, w naszym wiejskim sklepiku. Jakież było moje zdziwienie, gdy babcia Zosia, po moim stwierdzeniu, że to pewnie niełatwe zrobić taki zakwas, rzekła "a ileż to roboty" i zrobiła zakwas na najpyszniejszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam.
Od tego momentu już nie uświadczycie u mnie gotowego, kupnego zakwasu. Bo ten domowy jest niesamowicie smaczny i aromatyczny. Na dodatek wiem, z czego jest zrobiony. No i tani jak barszcz, hi hi.
Dla porządku: Zakwas na żurek i na barszcz biały różnią się jedynie rodzajem mąki. Dlatego podaję jeden przepis na dwa zakwasy. Wystarczy, że zamiast mąki żytniej użyjesz mąki pszennej i masz zamiast żurku, biały barszcz.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 60
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 0 min.
Czas oczekiwania: 7 d
Czas całkowity: 7 d 15 min.
Mój przepis na:

Zakwas na żurek i na biały barszcz

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki (żytniej, lub pszennej)
  • 1/2 Litra ciepłej wody (nie gorącej)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione)

Sposób wykonania:

  • mąkę i przyprawy, oraz czosnek zalewamy ciepłą wodą i mieszamy
  • przykrywamy czystą gazą, aby zakwas "oddychał", ale nie wpadały muszki i zanieczyszczenia
  • odstawiamy w ciemne miejsce (np. do szafki)
  • dwa razy dziennie mieszamy barszcz, żeby oddychał i żeby składniki się wymacerowały
  • po 5-7 dniach zakwas jest gotowy

9
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Basia
Gość

Myślałam, że zakwas jest bardziej skomplikowany. Teraz już będę robiła zalewajke tylko z własnego barszczu5 stars

Kosą po patelni
Gość

Dodam, że zakwas można przyspieszyć jeśli się go dodatkowo używa np. do chleba. Wystarczy zrobić ciut więcej i nie zlewać całego a uzupełniać później składniki zostawiając część na kolejny. Można mieć go stałą produkcję w zasadzie. Czosnku bym nie dodawał wtedy bo chyba lepiej uzupełniac go już wg. uznania w konkretnych potrawach. Faktycznie prościzna i wiesz co jesz.5 stars

Efkakonefka
Gość

Uwielbiam wszystko co domowe. Po taki zakwas latalam za dzieciaka do zaprzyjaznionej sasiadki i zajadalismy sie potem zalewaja w ogrodzie 🙂

Ania
Gość

Robię czasami zakwas na żurek, ale jak już robię żurek, to w 15 litrowym garze, więc muszę troszkę proporcje zmanipulować 😀 Czaję się też na domowy chleb na zakwasie (na razie piekę na drożdżach), więc uwaga Karola jak najbardziej mi się przyda. No i podobno w temacie chleba naprawdę dobry jest dopiero drugi zakwas, zrobiony na części tego pierwszego 😉

Małgorzata
Gość

Domowy najlepszy! Zawsze robię sama – to tak proste do wykonania

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę