Domowy zakwas na żurek i na biały barszcz

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Zawsze wydawało mi się, że taki zakwas na żurek, czy na biały barszcz, to jakaś bardzo skomplikowana sprawa na pograniczu alchemii niemalże. Dlatego kupowałam barszcz, czy zakwas – jak wolisz, w naszym wiejskim sklepiku. Jakież było moje zdziwienie, gdy babcia Zosia, po moim stwierdzeniu, że to pewnie niełatwe zrobić taki zakwas, rzekła "a ileż to roboty" i zrobiła zakwas na najpyszniejszy żurek jaki kiedykolwiek jadłam.
Od tego momentu już nie uświadczycie u mnie gotowego, kupnego zakwasu. Bo ten domowy jest niesamowicie smaczny i aromatyczny. Na dodatek wiem, z czego jest zrobiony. No i tani jak barszcz, hi hi.
Dla porządku: Zakwas na żurek i na barszcz biały różnią się jedynie rodzajem mąki. Dlatego podaję jeden przepis na dwa zakwasy. Wystarczy, że zamiast mąki żytniej użyjesz mąki pszennej i masz zamiast żurku, biały barszcz.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 60
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 0 min.
Czas oczekiwania: 7 dni
Czas całkowity: 7 dni 15 min.
Mój przepis na:

Zakwas na żurek i na biały barszcz

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki (żytniej, lub pszennej)
  • 1/2 Litra ciepłej wody (nie gorącej)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku (rozgniecione)

Sposób wykonania:

  • mąkę i przyprawy, oraz czosnek zalewamy ciepłą wodą i mieszamy
  • przykrywamy czystą gazą, aby zakwas "oddychał", ale nie wpadały muszki i zanieczyszczenia
  • odstawiamy w ciemne miejsce (np. do szafki)
  • dwa razy dziennie mieszamy barszcz, żeby oddychał i żeby składniki się wymacerowały
  • po 5-7 dniach zakwas jest gotowy

Jeśli wykonasz przepis na: Zakwas na żurek i na biały barszcz, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także