Drożdżowe bułki z truskawkami – słodka pokusa
Składniki:
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 250 g mleka
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 1 całe jajko
- 500 g świeżych nie zbyt wielkich truskawek (mniej więcej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubisz)
Sposób wykonania:
- Do dużej miski wlej dobrze ciepłe mleko (nie gorące), wsyp cukier, cukier waniliowy i pokrusz drożdże – dobrze wymieszaj- odstaw na 5-10 minut, aby drożdże zapracowały
- Roztop masło i lekko przestudź
- Do drożdżowego zaczynu dodaj masło, żółtka, przesiej mąkę
- Wymieszaj, a następnie dobrze wyrób ręką. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym bardziej napowietrzone będzie ciasto. Myślę, że 15-20 minut wystarczy
- Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
- W tym czasie wyszypułkuj truskawki opłucz i odsącz truskawki,
- Gdy truskawki przeschną przesyp je mąką ziemniaczaną, obsyp cukrem i cynamonem
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia
- Nagrzej piekarnik do 180 st – 200st C
- Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości ok 1-1,5cm
- Kubeczkiem wykrawaj kółka
- Na każde kółko nałóż 2-3 truskawki w jednym rzędzie, zaklej jak pierogi, uformuj podłużny kształt
- Bułeczki układaj na blasze w odległości ok 3-4 cm, aby się nie posklejały, gdy urosną podczas pieczenia
- Każdą bułeczkę posmaruj przy pomocy pędzelka rozkłóconym jajkiem
- Bułeczki piecz około 15 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Sprawdź patyczkiem, czy się upiekły, czyli, czy ciasto ze środka nie przykleja się do patyczka
- Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia
Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżowe bułki z truskawkami – słodka pokusa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Drożdżowe bułki z truskawkami przy pomocy Thermomixa
- Do naczynia miksującego wkrusz drożdże, wsyp cukier i cukier waniliowy, oraz mleko (nie musi być ciepłe) – Ustaw 2,5 minuty, 50st C, obroty 4
- Dodaj żółtka, mąkę i masło pokrojone na kawałki (nie musisz wcześniej roztapiać). Ustaw tryb wyrabiania ciasta na 1,5 minuty.
- Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
- Pozostałe czynności wykonuj jak w klasycznym przepisie
- A naczynie miksujące umyj skorupkami z jajek wlewając ok 1 l wody i ustawiając tryb mycie po cieście, a następnie wypłucz
Jak już pisałam z podanej proporcji wychodzi ok 16 zgrabnych bułeczek. Takie bułeczki fajnie smakują jako drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. Bułeczki ze zdjęcia zabrałam , gdy jechaliśmy na mój pierwszy w życiu skok spadochronowy. I w sumie dobrze zrobiłam, ponieważ by uniknąć korków jechaliśmy takimi opłotkami, że nigdzie nie można było uświadczyć sklepu, ani tym bardziej baru i byśmy głodni jechali.