Drożdżowe bułki z truskawkami – słodka pokusa

Kasia Potargana
4 komentarze
Drożdżowe bułki z truskawkami, to jest coś co zawsze przerywało moją dietę. Żeby dieta była nie wiem jak restrykcyjna, żebym nie wiem jak się odchudzała, przychodził czerwiec, a z nim bułki z truskawkami i dietę trafiał szlag.
No może nie do końca, bo czasem, mimo tych cudownych, pachnących latem truskawkami i cynamonem bułeczek, udawało mi się zrzucić co nieco. Ale to wierzcie, że kosztem innych wyrzeczeń i dodatkowej porcji ruchu.
Do niedawna kupowałam bułeczki z truskawkami w sprawdzonych cukierniach. Od jakiegoś czasu (czyli odkąd mam Thermomix, który w trymiga wyrabia mi ciasto bez brudzenia rąk) robię je sama. Kurczę, muszę Wam powiedzieć, że ten Thermomix, naprawdę otworzył mi drzwi do drożdżowych wyrobów. Wcześniej uważałam ciasta drożdżowe za szczyt kunsztu kulinarnego. Teraz mam drożdże na stanie zawsze i jak trzeba, trzaskam coś drożdżowego na zasadzie, co by tu zrobić szybko i bez skuchy.
Ponieważ wiem, że niekoniecznie możesz posiadać Thermomix, jak zwykle podaję przepis w wersji klasycznej i thermomixowej.
Aha, muszę Ci się jeszcze pochwalić, , że jestem bardzo dzielna i na 16 wykonanych bułeczek z truskawkami zjadłam tylko 3 sztuki i to w ciągu dwóch dni! Niezły wynik, prawda? No trochę taki niski także dlatego, że więcej nie zdążyłam zanim zniknęły, ale lepiej brzmi, jak powiem, że dzielnie się trzymałam i nie objadałam, prawda?
Ilość porcji: 8 osób
Kalorii na 100 g:: 350
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 2 godz.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 2 godz. 15 min.
Mój przepis na:

Drożdżowe bułki z truskawkami – słodka pokusa

Składniki:

  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 g mleka
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 całe jajko
  • 500 g świeżych nie zbyt wielkich truskawek (mniej więcej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubisz)

Sposób wykonania:

  • Do dużej miski wlej dobrze ciepłe mleko (nie gorące), wsyp cukier, cukier waniliowy i pokrusz drożdże – dobrze wymieszaj- odstaw na 5-10 minut, aby drożdże zapracowały
  • Roztop masło i lekko przestudź
  • Do drożdżowego zaczynu dodaj masło, żółtka, przesiej mąkę
  • Wymieszaj, a następnie dobrze wyrób ręką. Im dłużej będziesz wyrabiać, tym bardziej napowietrzone będzie ciasto. Myślę, że 15-20 minut wystarczy
  • Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
  • W tym czasie wyszypułkuj truskawki opłucz i odsącz truskawki,
  • Gdy truskawki przeschną przesyp je mąką ziemniaczaną, obsyp cukrem i cynamonem
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia
  • Nagrzej piekarnik do 180 st – 200st C
  • Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na placek o grubości ok 1-1,5cm
  • Kubeczkiem wykrawaj kółka
  • Na każde kółko nałóż 2-3 truskawki w jednym rzędzie, zaklej jak pierogi, uformuj podłużny kształt
  • Bułeczki układaj na blasze w odległości ok 3-4 cm, aby się nie posklejały, gdy urosną podczas pieczenia
  • Każdą bułeczkę posmaruj przy pomocy pędzelka rozkłóconym jajkiem
  • Bułeczki piecz około 15 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.
  • Sprawdź patyczkiem, czy się upiekły, czyli, czy ciasto ze środka nie przykleja się do patyczka
  • Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

Drożdżowe bułki z truskawkami przy pomocy Thermomixa

  • Do naczynia miksującego wkrusz drożdże, wsyp cukier i cukier waniliowy, oraz mleko (nie musi być ciepłe) – Ustaw 2,5 minuty, 50st C, obroty 4
  • Dodaj żółtka, mąkę i masło pokrojone na kawałki (nie musisz wcześniej roztapiać). Ustaw tryb wyrabiania ciasta na 1,5 minuty.
  • Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia
  • Pozostałe czynności wykonuj jak w klasycznym przepisie
  • A naczynie miksujące umyj skorupkami z jajek wlewając ok 1 l wody i ustawiając tryb mycie po cieście, a następnie wypłucz

Jak już pisałam z podanej proporcji wychodzi ok 16 zgrabnych bułeczek. Takie bułeczki fajnie smakują jako drugie śniadanie w szkole, czy w pracy. Bułeczki ze zdjęcia zabrałam , gdy jechaliśmy na mój pierwszy w życiu skok spadochronowy. I w sumie dobrze zrobiłam, ponieważ by uniknąć korków jechaliśmy takimi opłotkami, że nigdzie nie można było uświadczyć sklepu, ani tym bardziej baru i byśmy głodni jechali.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Milena

Proszę o informację ile ma być mleka nie wiedzę takiej informacji w przepisie.

Słodko Słodka

Uwielbiam wypieki drożdżowe pod każdą postacią, a Twoje bułeczki jeszcze tak pysznie nadziane, że nie sposób im się oprzeć 🙂5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności