Film z przepisem krok po kroku:
Drożdżówki z budyniem i borówkami
Składniki:
- 750 g mleka
- 50 g masła (pokrojonego na kawałki)
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej (plus 1 łyżka do oprószenia blatu)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka oleju (do natłuszczenia miski)
- 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 300 g borówek
- 30 g cukru (do budyniu)
Sposób wykonania:
- Do naczynia miksującego wlej 250 g mleka, dodaj masło, drożdże i cukier. Ustaw 4 min. / 37°C / obroty 1 i wymieszaj zaczyn lekko go podgrzewając.
- Dodaj cukier waniliowy, jajko, mąkę i sól. Ustaw tryb ciasto / 3 min. i wyrób ciasto w Thermomixie.
- Przełóż ciasto do natłuszczonej olejem miski, przykryj czystą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
- W czystym naczyniu miksującym załóż motylek. Wlej pozostałe 500 g mleka, dodaj 30 g cukru i budyń. Ustaw 7 min. / 100°C / obroty 3
- Wyjmij motylek. Przełóż budyń do miseczki i przykryj dokładnie folią tak, by przylegała do całej powierzchni budyniu. Odstaw na 20 minut do wystudzenia.
- Wyłóż papierem 2 blachy do pieczenia i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 12 części, z każdej części uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją lekko dłonią. Zrób wgłębienie naciskając na środku spodem szklanki.
- Ułóż tak przygotowane przyszłe bułki na blaszce pozostawiając duże odległości pomiędzy nimi. W zagłębienie włóż po łyżce budyniu tak. by je wypełnił.
- Na budyń wyłóż po kilka borówek lekko je dociskając
- W małej miseczce roztrzep drugie jajko i posmaruj nim brzegi bułek za pomocą pędzelka.
- Piecz ok. 20 minut. lub do uzyskania złotego koloru. Zależnie od właściwości piekarnika, piecz obie blachy na raz, lub osobno, bez termoobiegu z grzaniem góra-dół.
- Wyłóż drożdżówki na kratkę do studzenia pieczywa i poczekaj aż nieco przestygną.
Jeśli wykonasz przepis na: Drożdżówki z budyniem i borówkami, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255