Drożdżówki z budyniem i borówkami – pyszny deser na lato

Kasia Potargana
2 komentarze
No wiem, że są teraz kłopoty z dostaniem cukru, ale może zostało Ci co nieco, na drożdżówki budyniem i borówkami? Ja zużyłam resztki domowych zapasów, hi hi. Zapewniam Cię, że warto. Drożdżówki są mega puszyste, budyń dodaje im słodyczy, a borówki lekkiej kwaskowatości i koloru.
Zastąp borówki innymi, sezonowymi owocami, lub dołóż owoce mrożone i ciesz się bułeczkami drożdżowymi z budyniem cały rok, a we wrześniu zapakuj je do szkolnej śniadaniówki.
Drożdżówki z budyniem i borówkami to super podwieczorek, lub drugie śniadanie. Zrób sobie dobrą kawusię, albo herbatkę i usiądź z bułeczką, by złapać chwilę relaksu. Na pewno nie będzie to czas stracony.
Jeśli nie masz kupnego budyniu pod ręką, zrób budyń z przepisu na Cookidoo.pl. Jest bardzo dobry i łatwy w przygotowaniu. Wybierz tylko wersję gęstą. Ta wersja rzadka, choć bardzo smaczna, wyleje się z bułeczki.
Wypróbuj ten pyszny przepis i daj mi znać, w komentarzu, jak smakowało. A teraz zapraszam do obejrzenia filmu, gdzie tłumaczę krok po kroku. jak zrobić nasze bułeczki z borówkami

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 12 bułeczek
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 10 min.
Pieczenie: 20 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Drożdżówki z budyniem i borówkami

Składniki:

  • 750 g mleka
  • 50 g masła (pokrojonego na kawałki)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 450 g mąki pszennej (plus 1 łyżka do oprószenia blatu)
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju (do natłuszczenia miski)
  • 60 g budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
  • 300 g borówek
  • 30 g cukru (do budyniu)

Sposób wykonania:

  • Do naczynia miksującego wlej 250 g mleka, dodaj masło, drożdże i cukier. Ustaw 4 min. / 37°C / obroty 1 i wymieszaj zaczyn lekko go podgrzewając.
  • Dodaj cukier waniliowy, jajko, mąkę i sól. Ustaw tryb ciasto / 3 min. i wyrób ciasto w Thermomixie.
  • Przełóż ciasto do natłuszczonej olejem miski, przykryj czystą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 min.
  • W czystym naczyniu miksującym załóż motylek. Wlej pozostałe 500 g mleka, dodaj 30 g cukru i budyń. Ustaw 7 min. / 100°C / obroty 3
  • Wyjmij motylek. Przełóż budyń do miseczki i przykryj dokładnie folią tak, by przylegała do całej powierzchni budyniu. Odstaw na 20 minut do wystudzenia.
  • Wyłóż papierem 2 blachy do pieczenia i odstaw na bok. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 12 części, z każdej części uformuj kulę, a następnie spłaszcz ją lekko dłonią. Zrób wgłębienie naciskając na środku spodem szklanki.
  • Ułóż tak przygotowane przyszłe bułki na blaszce pozostawiając duże odległości pomiędzy nimi. W zagłębienie włóż po łyżce budyniu tak. by je wypełnił.
  • Na budyń wyłóż po kilka borówek lekko je dociskając
  • W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi bułek za pomocą pędzelka.
  • Piecz ok. 20 minut. lub do uzyskania złotego koloru. Zależnie od właściwości piekarnika, piecz obie blachy na raz, lub osobno, bez termoobiegu z grzaniem góra-dół.
  • Wyłóż drożdżówki na kratkę do studzenia pieczywa i poczekaj aż nieco przestygną.
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa

A co jak ktoś nie ma takiego robota.4 stars

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.