Egzotyczne burgery wołowe w bułce pełnoziarnistej

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Te nieco egzotyczne burgery wołowe w bułce pełnoziarnistej są świetną propozycją dla osób, które dbają o swoją dietę i chcą cieszyć się smakiem ulubionej potrawy bez zbędnych wyrzutów sumienia.
Burger najczęściej składa się z mięsa wołowego grillowanego, sałaty, pomidora, cebuli, sera i sosu barbecue umieszczonych w pszennej bułce. Ja jednak chciałabym zaproponować Ci troszkę inną, wersję, którą bardzo lubię.
Burgery, które przygotowałam dla Ciebie, starałam się zrobić maksymalnie zdrowe i niskokaloryczne. Czysta wołowina, do tego sos na bazie jogurtu greckiego, ananas (zawiera mnóstwo błonnika), rukola i bułka z mąki pełnoziarnistej. Dodałam też ser cheddar. No to już nie jest takie fit, więc jeśli Ci zależy na maksymalnym odchudzeniu burgera, ser możesz odpuścić. I tak będzie fantastycznie.
Bułki pełnoziarniste, które proponuję w przepisie, możesz także piec po prostu na co dzień do kanapek. Jak dla mnie są świetne i proste w przygotowaniu więc z pewnością sobie poradzisz!
Jeśli nie jadasz mięsa, lub spodziewasz się gości vege na grillu, zobacz mój przepis na wegańskie burgery z cieciorki.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 sztuki
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 50 min.
Czas całkowity: 50 min.
Mój przepis na:

Egzotyczne burgery wołowe w pełnoziarnistej bułce

Składniki:

Bułki pełnoziarniste

  • 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej (plus garść do prószenia blatu)
  • 15 g świeżych drożdży
  • 220 g chudego mleka (plus 2-3 łyżki do posmarowania bułek)
  • 25 g masła
  • 1,25 łyżeczki soli
  • ziarna sezamu (do posypania bułek)

Sos do burgerów

  • 80 g sosu greckiego
  • 20 g majonezu
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/4 łyżeczki soli

Burgery

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 ząbek czosnku
  • 60-80 g cebuli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo do środka

  • 4 plastry ananasa (świeżego, lub z puszki)
  • 2 garście rukoli
  • 4 plastry sera cheddar (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Wykonanie bułek pełnoziarnistych do burgerów

  • Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże. Ustaw Thermomix na zaczyn 3 min. / 37℃ / obroty 1
  • Dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto z ustawieniami: 3 min. / tryb ciasto, a następnie przełóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 4 części, uformuj z nich kule, przełóż na wyłożoną papierem blachę, lekko spłaszcz, przykryj ściereczką i pozostaw na 20 min. Po 10 minutach ustaw piekarnik na 180℃ – grzanie góra/dół.
  • W czasie wyrastania bułek przygotuj sos.

Sos do burgerów

  • Umieść w naczyniu miksującym jogurt, grecki, koncentrat pomidorowy, majonez, musztardę, sól, pieprz i curry. Ustaw na Thermomix'ie 15 sek. / obroty 3. Przełóż sos do miseczki i wstaw do lodówki.

Bułki pełnoziarniste c.d.

  • Bułki posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut (do czystego patyczka). Upieczone bułki odłóż na kratkę do przestudzenia. W tym czasie przygotuj burgery.

Burgery

  • W naczyniu miksującym umieść cebulę i czosnek. Rozdrobnij z nastawą: 7 sek. / obroty 5.
  • Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz i wymieszaj ustawiając 5 sek. / obroty 4.
  • Burgery ułóż na rozgrzanym grillu (może być elektryczny, lub patelnia grillowa) i smaż ok 3-4 minuty z każdej strony.
  • Pod koniec smażenia (na ostatnie 1-2 minuty) połóż na grillu przekrojone bułki i plastry ananasa, a na ostatnie 30 sekund połóż ser na burgerach.

Składamy burgera

  • Połóż spód bułki na talerzu, posmaruj 1/8 sosu, i ułóż nieco rukoli. Następnie ułóż burger z serem, ananas, znów 1/8 sosu, rukolę i górę bułki. Całość ustabilizuj wbijając w środek od góry patyczek do szaszłyków,
  • Podawaj ciepłe zaraz po przygotowaniu. Są pyszne. Smacznego!

Jeśli wykonasz przepis na: Egzotyczne burgery wołowe w pełnoziarnistej bułce, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także