Film z przepisem krok po kroku:
Egzotyczne burgery wołowe w pełnoziarnistej bułce
Składniki:
Bułki pełnoziarniste
- 250 g pełnoziarnistej mąki pszennej (plus garść do prószenia blatu)
- 15 g świeżych drożdży
- 220 g chudego mleka (plus 2-3 łyżki do posmarowania bułek)
- 25 g masła
- 1,25 łyżeczki soli
- ziarna sezamu (do posypania bułek)
Sos do burgerów
- 80 g sosu greckiego
- 20 g majonezu
- 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- 1/4 łyżeczki soli
Burgery
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 1 ząbek czosnku
- 60-80 g cebuli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo do środka
- 4 plastry ananasa (świeżego, lub z puszki)
- 2 garście rukoli
- 4 plastry sera cheddar (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Wykonanie bułek pełnoziarnistych do burgerów
- Do naczynia miksującego wlej mleko, dodaj pokrojone na kawałki masło, pokruszone drożdże. Ustaw Thermomix na zaczyn 3 min. / 37℃ / obroty 1
- Dodaj mąkę i sól. Wyrób ciasto z ustawieniami: 3 min. / tryb ciasto, a następnie przełóż ciasto do miski, przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę, lub do podwojenia objętości ciasta.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, podziel na 4 części, uformuj z nich kule, przełóż na wyłożoną papierem blachę, lekko spłaszcz, przykryj ściereczką i pozostaw na 20 min. Po 10 minutach ustaw piekarnik na 180℃ – grzanie góra/dół.
- W czasie wyrastania bułek przygotuj sos.
Sos do burgerów
- Umieść w naczyniu miksującym jogurt, grecki, koncentrat pomidorowy, majonez, musztardę, sól, pieprz i curry. Ustaw na Thermomix'ie 15 sek. / obroty 3. Przełóż sos do miseczki i wstaw do lodówki.
Bułki pełnoziarniste c.d.
- Bułki posmaruj mlekiem za pomocą pędzelka i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut (do czystego patyczka). Upieczone bułki odłóż na kratkę do przestudzenia. W tym czasie przygotuj burgery.
Burgery
- W naczyniu miksującym umieść cebulę i czosnek. Rozdrobnij z nastawą: 7 sek. / obroty 5.
- Dodaj mięso wołowe, sól, pieprz i wymieszaj ustawiając 5 sek. / obroty 4.
- Burgery ułóż na rozgrzanym grillu (może być elektryczny, lub patelnia grillowa) i smaż ok 3-4 minuty z każdej strony.
- Pod koniec smażenia (na ostatnie 1-2 minuty) połóż na grillu przekrojone bułki i plastry ananasa, a na ostatnie 30 sekund połóż ser na burgerach.
Składamy burgera
- Połóż spód bułki na talerzu, posmaruj 1/8 sosu, i ułóż nieco rukoli. Następnie ułóż burger z serem, ananas, znów 1/8 sosu, rukolę i górę bułki. Całość ustabilizuj wbijając w środek od góry patyczek do szaszłyków,
- Podawaj ciepłe zaraz po przygotowaniu. Są pyszne. Smacznego!
Jeśli wykonasz przepis na: Egzotyczne burgery wołowe w pełnoziarnistej bułce, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!