Empanadas – argentyńskie pieczone pierogi z wołowiną

Kasia Potargana
2 komentarze
Empanadas to pierogi pieczone rodem z Argentyny. Najpopularniejsze są pierogi z wołowiną, ale także spotyka się je z innymi farszami.
Jak Ameryka Południowa, to nie może obyć się bez pomidorów, papryczki chili i warzyw. Będzie więc pikantnie i aromatycznie. Kruche, a jednocześnie mięciutkie ciasto rozpływa się w ustach. Po prostu pełnia smaku.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
2 godz.
Czas całkowity: 3 godz.
Mój przepis na:

Empanadas – argentyńskie pieczone pierogi z wołowiną

Składniki:

Ciasto

  • 180 g masła
  • 100 g gorącego mleka (w przepisie na Thermomix użyj zimnego mleka)
  • 350 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki mleka (do posmarowania pierogów)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz z wołowiny

  • 350 g wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g selera naciowego
  • 100 g marchewki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 papryczka chili (ja użyłam piri piri, które miałam akurat w domu)
  • 2 łyżki mielonej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju
  • 70 g koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania:

Ciasto

  • Połącz gorące mleko z masłem, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj
  • Mąkę wysyp na blat tworząc kopczyk z dołkiem po środku
  • Do dołka wbij jajko i wlej wodę
  • Za pomocą noża połącz składniki, a następnie wyrób dobrze ręką
  • Zrób z ciasta kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do zamrażarki na 1,5-2 godziny

Farsz i pierogi

  • Mięso wołowe zmiel, dodaj wszystkie przyprawy, dobrze wymieszaj
  • Cebulę i czosnek obierz i dorbno posiekaj, podsmaż na łyżce oleju
  • Marchewkę obierz, zetrzyj na tartce, dodaj do cebuli i czosnku
  • Selera naciowego posiekaj drobno, dodaj do pozostałych warzyw
  • Dodaj oczyszczoną z gniazd nasiennych papryczkę chili. Poduś wszystko chwilę.
  • Dodaj mięso i razem wszystko usmaż,
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, potrzymaj jeszcze chwilę na ogniu, a następnie odstaw do przestygnięcia
  • Rozgrzej piekarnik do 200 st C
  • Ciasto uformuj w wałek, a następnie podziel na 18 części
  • Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok 12 cm
  • Na placki nakładaj po dużej łyżce farszu, składaj na pół. Dobrze dociśnij brzegi i zrób z nich falbankę
  • Posmaruj każdy pieróg mlekiem za pomocą pędzelka
  • Piecz w temperaturze 200st ok 15 minut (do uzyskania złotego koloru)

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia

I wersja na Thermomix

Ciasto

  • Do naczynia miksującego wlej zimne mleko, dodaj masło i sól – ustaw 3 min, 60st, 3 minuty
  • Dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia – wyrób trybem wyrabiania ciasta 2 min.
  • Ciasto uformuj w kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do zamrażarki na 15-2 godziny

Farsz z wołowiny

  • W naczyniu miksującym umieść pokrojoną na kawałki marchew, cebulę przekrojoną na pół, czosnek, pokrojony na kawałki seler naciowy, papryczkę chili, dodaj 1 łyżkę oleju. Ustaw 5 sek, obroty 5
  • Zgarnij składniki na dno naczynia, duś 10 minut, 120 st, obroty 1
  • Dodaj mięso, przyprawy, koncentrat pomidorowy, podsmażaj 8 minut, 120st, obroty wsteczne 1
  • Ustaw 15 sekund, obroty 5
  • Farsz przełóż do miski – dalej postępuj jak w klasycznym przepisie

Empanadas smakuje na ciepło i na zimno. Możesz je wykorzystać nie tylko jako danie obiadowe, czy na ciepłą kolację. Będą też hitem spotkań i imprez, szczególnie tych, na których króluje szwedzki stół.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Pierogi love pod każdą postacią 😍Pieczone i pysznie nadziane to zdecydowanie coś dla nas 🙂5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności