946
Faworki, zwane też chrustami, to chyba najbardziej charakterystyczny i wręcz obowiązkowy element karnawału, którego nie może zabraknąć na naszych stołach w tym okresie.
A najpyszniejsze są te domowe. Jak zwykle namawiam Was do zespołowej produkcji chrustów. Wspólne wałkowanie, wycinanie i smażenie to doskonała zabawa.
Składniki:
- 250 g mąki
- 4 żółtka
- 100 ml kwaśniej śmietany
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 25 ml spirytusu lub rumu
- 500 ml oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Z wszystkich składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto.
- Wielokrotnie rozwałkowujemy i składamy ciasto, a następnie je ubijamy pałką, aby się napowietrzyło
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
- Wykrawamy paski po 3-4 cm na 15 cm i nacinamy na środku otwór, wzdłuż dłuższego brzegu. Chwytamy za jedną końcówkę i przeciągamy przez otwór, wywijamy i lekko naciągamy za końce.
- Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotej barwy z obu stron.
- Osączamy na papierowych ręcznikach, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego i wspaniałej zabawy:)