Grecka zapiekanka kleftiko – po mojemu ale i w oryginale

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Kleftiko to grecka zapiekanka, która w oryginale przygotowywana jest z jagnięciny i warzyw. Przepis na to regionalne danie jednogarnkowe, mam od prawdziwych greckich kucharzy, którzy na co dzień przygotowują pyszne, greckie i nie tylko, posiłki w hotelowej restauracji na Krecie.
Miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach prowadzonych przez tych niesamowitych mistrzów kuchni greckiej, jeszcze przed pandemią, gdy przyjechali do Polski dzielić się z nami radością gotowania i greckimi smakami. O mały włos, a by nie wyjechali z Polski, gdyż było to tuż przed zamknięciem granic. Było z tym trochę przygód, ale koniec końców, się udało. Po pandemii odwiedziłam ich w hotelu na Krecie i znów rozpływałam się w kulinarnym niebie.
Kleftiko, jak wspominałam, przygotowuje się z jagnięciny i warzyw. Ponieważ a) nie miałam jagnięciny, b) niespecjalnie jej szukałam, gdyż wolałam zastąpić ją indykiem, tak więc w mojej wersji kleftiko jest indyk. Druga mini modyfikacja – w oryginalnym przepisie jest grecki ser Graviera, u mnie po prostu ser kozi. I trzecia – dodałam troszkę brokułu, który zalegał mi w lodówce, ale też i pomógł nadać odrobinę więcej potrawie (fajnie też się skomponował smakowo). Pozostałe elementy przepisu pozostawiłam bez zmian.
Danie jest bardzo soczyste i aromatyczne. Wygląda też bardzo efektownie, szczególnie, gdy podasz je gościom, przygotowane w osobnych porcjach, zawiniętych w papierowe sakiewki dla każdego. Pewną wadą jest czas przygotowywania. Tzn. samo przygotowywanie to chwila nieuwagi, natomiast warto macerować warzywa i mięso jak najdłużej (nawet całą noc), Piecze się też naprawdę długo, bo aż dwie godziny, a gdy masz "stare" ziemniaki i marchew, może się piec i 3, zanim zmiękną i nabiorą zewnętrznej chrupkości. Przygotowując się więc do robienia kleftiko, załóż porządny margines czasowy. Jednak naprawdę warto i życzę Ci kαλή όρεξη.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 2 godziny 30 min.
Marynowanie: 2 godziny
Czas całkowity: 4 godziny 45 min.
Mój przepis na:

Grecka zapiekanka kleftiko

Składniki:

  • 500 g uda z indyka (w oryginale udo jagnięce)
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g czerwonej papryki
  • 300 g marchwi
  • 1 duża cebula
  • kilka różyczek brokułu
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g masła (niekoniecznie, z masłem dla mnie jednak troszkę za tłuste)
  • 150 g sera koziego (w oryginale ser Gravier)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego (lub 3 gałązki świeżego rozmarynu)

Marynata

  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 20 g płatków chili
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 30 g suszonego oregano
  • 100 g miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób wykonania:

  • Przygotuj marynatę: oliwę, płatki chili, sól, pieprz, miód, oregano, cynamon, oraz sok z cytryny umieść w naczyniu miksującym i zblenduj: 10 sekund / obroty 8
  • Mięso umyj i pokrój w kostkę, ziemniaki i cebulę obierz i również pokrój w grubą kostkę, marchew obierz i pokrój w grube plastry, z papryki usuń gniazda nasiennie, pokrój na duże cząstki, dodaj obrany czosnek w ząbkach i podzielony na różyczki brokuł (jeśli robisz wersję oryginalną, nie dodawaj)
  • Blachę, lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia tworząc wysoki rant.
  • Warzywa i mięso ułóż w wyłożonym papierem naczyniu, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, jednak najlepiej na kilka godzin, żeby się zamarynowały,
  • Posyp rozmarynem suszonym lub połóż gałązki rozmarynu, połóż laskę cynamonu na środek, i obsyp pokrojonym drobno serem.
  • Przykryj kleftiko papierem do pieczenia i piecz w 170℃ od 1,5-2 godziny, a następnie zdejmij papier i dopiecz do złotego koloru jeszcze ok 20-30 minut. Kleftiko podawaj na gorąco.
  • Możesz też zrobić wersję w sakiewkach – fajnie się prezentuje na talerzu i każdy dostaje własny pakunek do rozpakowania z daniem. W wersji "dla gości" przygotuj tyle papierów, ile gości, rozdziel mięso z warzywami po marynowaniu do sakiewek, zawiązując sznurkiem np. bawełnianym. Podawaj sakiewkę na talerz bez rozcinania. Laskę cynamonu w tej wersji albo podziel na kawałki albo pomiń i użyj trochę więcej sproszkowanego do marynaty.

Jeśli wykonasz przepis na: Grecka zapiekanka kleftiko, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także