Film z przepisem krok po kroku:
Grecka zapiekanka kleftiko
Składniki:
- 500 g uda z indyka (w oryginale udo jagnięce)
- 500 g ziemniaków
- 200 g czerwonej papryki
- 300 g marchwi
- 1 duża cebula
- kilka różyczek brokułu
- 4 ząbki czosnku
- 50 g masła (niekoniecznie, z masłem dla mnie jednak troszkę za tłuste)
- 150 g sera koziego (w oryginale ser Gravier)
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka rozmarynu suszonego (lub 3 gałązki świeżego rozmarynu)
Marynata
- 200 ml oliwy z oliwek
- 20 g płatków chili
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- 30 g suszonego oregano
- 100 g miodu
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób wykonania:
- Przygotuj marynatę: oliwę, płatki chili, sól, pieprz, miód, oregano, cynamon, oraz sok z cytryny umieść w naczyniu miksującym i zblenduj: 10 sekund / obroty 8
- Mięso umyj i pokrój w kostkę, ziemniaki i cebulę obierz i również pokrój w grubą kostkę, marchew obierz i pokrój w grube plastry, z papryki usuń gniazda nasiennie, pokrój na duże cząstki, dodaj obrany czosnek w ząbkach i podzielony na różyczki brokuł (jeśli robisz wersję oryginalną, nie dodawaj)
- Blachę, lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia tworząc wysoki rant.
- Warzywa i mięso ułóż w wyłożonym papierem naczyniu, zalej marynatą, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, jednak najlepiej na kilka godzin, żeby się zamarynowały,
- Posyp rozmarynem suszonym lub połóż gałązki rozmarynu, połóż laskę cynamonu na środek, i obsyp pokrojonym drobno serem.
- Przykryj kleftiko papierem do pieczenia i piecz w 170℃ od 1,5-2 godziny, a następnie zdejmij papier i dopiecz do złotego koloru jeszcze ok 20-30 minut. Kleftiko podawaj na gorąco.
- Możesz też zrobić wersję w sakiewkach – fajnie się prezentuje na talerzu i każdy dostaje własny pakunek do rozpakowania z daniem. W wersji "dla gości" przygotuj tyle papierów, ile gości, rozdziel mięso z warzywami po marynowaniu do sakiewek, zawiązując sznurkiem np. bawełnianym. Podawaj sakiewkę na talerz bez rozcinania. Laskę cynamonu w tej wersji albo podziel na kawałki albo pomiń i użyj trochę więcej sproszkowanego do marynaty.
Jeśli wykonasz przepis na: Grecka zapiekanka kleftiko, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255