Czytasz teraz
Grochówka – samo zdrowie w garnku

Grochówka – samo zdrowie w garnku

Kasia Potargana
Jakoś tak mnie wzięło na kulinarne powroty. Na przykład dawno nie robiłam grochówki. Może nie ma w niej zbyt wiele warzywek, jest za to groch, czyli źródło żelaza, fosforu, białka, magnezu i potasu. Nie bez kozery w wojsku jada się grochówkę. Niedrogie to, a bardzo zdrowe, dające energię i siły witalne, jadło.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 300
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Mój przepis na:

Grochówka

Składniki:

  • 0,5 kg groch łuskany
  • 300 g mięso z nogi kurczaka (bo nie lubię zbyt tłustego, ale Ty możesz zrobić na wieprzowinie)
  • 400 g ziemniaki
  • 2 szt marchew
  • 200 g boczek parzony
  • kiełbasa (opcjonalnie)
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka soli
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 duża garść majeranku

Sposób wykonania:

  • Groch namaczamy przez noc
  • Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
  • Zalewamy zimną wodą groch, marchew i ziemniaki i gotujemy
  • Dodajemy przyprawy
  • Boczek, cebulę i ewentualnie kiełbasę, kroimy w kostkę i przesmażamy, a następnie dodajemy do gotującego się grochu z ziemniakami
  • Gotujemy do rozgotowania grochu i miękkości ziemniaków i marchewki.

Taka rozgrzewająca, energetyczna zupa na pewno się przyda jeszcze tej zimy, choć dzisiaj za oknami wiosna.

3
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
issa
Gość

bardzo lubię i całe wieki nie jadłam

Myśli potarganej
Gość

Zachęcam więc do wypróbowania przepisu:)

Robert Protasiński
Gość
Robert Protasiński

Kurna, byłaś u mnie w jednostce, czy co?5 stars

© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę