Grochówka – samo zdrowie w garnku

19 lutego 2019
Jakoś tak mnie wzięło na kulinarne powroty. Na przykład dawno nie robiłam grochówki. Może nie ma w niej zbyt wiele warzywek, jest za to groch, czyli źródło żelaza, fosforu, białka, magnezu i potasu. Nie bez kozery w wojsku jada się grochówkę. Niedrogie to, a bardzo zdrowe, dające energię i siły witalne, jadło.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Grochówka
Składniki:
- 0,5 kg groch łuskany
- 300 g mięso z nogi kurczaka (bo nie lubię zbyt tłustego, ale Ty możesz zrobić na wieprzowinie)
- 400 g ziemniaki
- 2 szt marchew
- 200 g boczek parzony
- kiełbasa (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka soli
- kilka ziaren pieprzu
- 1 duża garść majeranku
Sposób wykonania:
- Groch namaczamy przez noc
- Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy, kroimy w kostkę
- Zalewamy zimną wodą groch, marchew i ziemniaki i gotujemy
- Dodajemy przyprawy
- Boczek, cebulę i ewentualnie kiełbasę, kroimy w kostkę i przesmażamy, a następnie dodajemy do gotującego się grochu z ziemniakami
- Gotujemy do rozgotowania grochu i miękkości ziemniaków i marchewki.
Taka rozgrzewająca, energetyczna zupa na pewno się przyda jeszcze tej zimy, choć dzisiaj za oknami wiosna.
0
Udostępnienia
bardzo lubię i całe wieki nie jadłam
Zachęcam więc do wypróbowania przepisu:)
Kurna, byłaś u mnie w jednostce, czy co?