Podsuwam Ci dzisiaj pomysł na ciastolinę dla twojego dziecka. Pomyślałam bowiem, że dni stają się coraz krótsze, a wieczory się wydłużają. Wiatr i słota coraz częściej utrudniają dłuższą zabawę na powietrzu i być może zachodzisz w głowę, czym ciekawym zająć swoją pociechę.
Chyba każde dziecko uwielbia ciastolinę. Ta mięciutka masa plastyczna sama zachęca do kreatywnych zabaw. Praca z ciastoliną pobudza dziecięcą wyobraźnię i kreatywność. Do tego jest doskonała do zabaw sensorycznych. Szczególnie ciastolina wykonana samodzielnie gdyż pobudza nie tylko zmysł dotyku, i wzroku, ale także… smaku i węchu, a to dlatego, że przygotujesz ją tylko i wyłącznie ze składników spożywczych, w przeciwieństwie do kupnej ciastoliny.
Ciastolina, którą dzisiaj Ci proponuję nie zajmie Ci wiele czasu w przygotowaniu. Na każdy kolor przeznaczysz jedynie 4 minuty. Składniki nie są drogie i właściwie każdy posiada je w swoich kuchennych szafkach.
Składniki na ciastolinę z Thermomix’a
Jak już wspominałam ciastolinę w Thermomix robimy tylko ze składników spożywczych, więc jeśli twoje dziecko nie jest uczulone na gluten, może jej spokojnie skosztować, w przeciwieństwie do tych kupnych.
Na każdy kolor przygotuj:
- 50g mąki pszennej
- 24g soli
- 5g oleju słonecznikowego (lub innego, spożywczego)
- Szczypta kwasku cytrynowego
- Barwnik do jajek
- Dowolny aromat do ciast (opcjonalnie)
- 30g gorącej wody
Wykonanie ciastoliny w Thermomix
Wykonanie ciastoliny w Thermomix jest dziecinnie proste i w sumie, możesz pozwolić dziecku zrobić tę ciastolinę. Sugerowałabym jedynie, abyś to Ty zajęła się przygotowaniem wody i barwnika, aby się nie poparzyło:
- Rozpuść barwnik w gorącej wodzie
- Wlej wodę z barwnikiem do Thermomix’a
- Dodaj pozostałe składniki
- Ustaw 3 minuty, tryb wyrabiania ciasta (interwał)
- Gotowe
Ilość składników oczywiście możesz zwiększyć. Zachowaj jednak proporcje. Jeśli „sypnie” Ci się zbyt wiele mąki i ciastolina wyjdzie zbyt krucha, dodaj troszkę wody i ustaw wyrabianie ciasta jeszcze na 1 minutę. Jeśli zaś ciastolina będzie zbyt „luźna” i maziowata, dodaj troszkę mąki i też wyrób jeszcze przez minutę. Mnie tak się zdarzyło z zielonym barwnikiem. Dodałam mąki, wyrobiłam interwałem i było ok.
Ciastolinę przechowuj w zamkniętym pydełku. Ponieważ jest wykonana z naturalnych składników i nie zawiera konserwantów, nie jest zbyt trwała. Aby przedłużyć jej żywotność, trzymaj ją w lodówce, a przed każdym użyciem sprawdź, czy się nie popsuła.
Miłej zabawy.
Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na zabawy z dzieckiem w domu, zapraszam Cię do lektury innych moich postów: W co się bawić z dzieckiem w domu, 9 pomysłów w co się bawić z dzieckiem w domu, Czym zająć dziecko w domu, gdy potrzebujemy chwili dla siebie.
Mam nadzieję, że zainspirował Cię mój wpis. Będzie mi niezmiernie miło przeczytać twój komentarz pod tym postem.
Kasiu,
Ciastoliny jest cudna. Dodałyśmy sok z buraka dla różowego koloru, kurkumy dla żółci. Nie miałyśmy barwników spożywczych.
Masa jest super plastyczna.
Bardzo dziękuje za inspiracje!
Aniu, dziękuję, że mi to napisałaś! To dla mnie bardzo ważne. Wiem, że ten mój blog się na coś przydaje 🙂 Dziękuję Ci też za podpowiedź co do barwienia. Zupełnie zapomniałam o tym , że można barwić naturalnymi, roślinnymi barwnikami. Ściskam!