Jak zrobić ciastolinę w Thermomix

Kasia Potargana
0 komentarzy

Podsuwam Ci dzisiaj pomysł na ciastolinę dla twojego dziecka. Pomyślałam bowiem, że dni stają się coraz krótsze, a wieczory się wydłużają. Wiatr i słota coraz częściej utrudniają dłuższą zabawę na powietrzu i być może zachodzisz w głowę, czym ciekawym zająć swoją pociechę.

Chyba każde dziecko uwielbia ciastolinę. Ta mięciutka masa plastyczna sama zachęca do kreatywnych zabaw. Praca z ciastoliną pobudza dziecięcą wyobraźnię i kreatywność. Do tego jest doskonała do zabaw sensorycznych. Szczególnie ciastolina wykonana samodzielnie gdyż pobudza nie tylko zmysł dotyku, i wzroku, ale także… smaku i węchu, a to dlatego, że przygotujesz ją tylko i wyłącznie ze składników spożywczych, w przeciwieństwie do kupnej ciastoliny.

Ciastolina, którą dzisiaj Ci proponuję nie zajmie Ci wiele czasu w przygotowaniu. Na każdy kolor przeznaczysz jedynie 4 minuty. Składniki nie są drogie i właściwie każdy posiada je w swoich kuchennych szafkach.

Składniki na ciastolinę z Thermomix’a

Jak już wspominałam ciastolinę w Thermomix robimy tylko ze składników spożywczych, więc jeśli twoje dziecko nie jest uczulone na gluten, może jej spokojnie skosztować, w przeciwieństwie do tych kupnych.

Na każdy kolor przygotuj:

  • 50g mąki pszennej
  • 24g soli
  • 5g oleju słonecznikowego (lub innego, spożywczego)
  • Szczypta kwasku cytrynowego
  • Barwnik do jajek
  • Dowolny aromat do ciast (opcjonalnie)
  • 30g gorącej wody

Wykonanie ciastoliny w Thermomix

Wykonanie ciastoliny w Thermomix jest dziecinnie proste i w sumie, możesz pozwolić dziecku zrobić tę ciastolinę. Sugerowałabym jedynie, abyś to Ty zajęła się przygotowaniem wody i barwnika, aby się nie poparzyło:

  • Rozpuść barwnik w gorącej wodzie
  • Wlej wodę z barwnikiem do Thermomix’a
  • Dodaj pozostałe składniki
  • Ustaw 3 minuty, tryb wyrabiania ciasta (interwał)
  • Gotowe

Ilość składników oczywiście możesz zwiększyć. Zachowaj jednak proporcje. Jeśli „sypnie” Ci się zbyt wiele mąki i ciastolina wyjdzie zbyt krucha, dodaj troszkę wody i ustaw wyrabianie ciasta jeszcze na 1 minutę. Jeśli zaś ciastolina będzie zbyt „luźna” i maziowata, dodaj troszkę mąki i też wyrób jeszcze przez minutę. Mnie tak się zdarzyło z zielonym barwnikiem. Dodałam mąki, wyrobiłam interwałem i było ok.

Ciastolinę przechowuj w zamkniętym pydełku. Ponieważ jest wykonana z naturalnych składników i nie zawiera konserwantów, nie jest zbyt trwała. Aby przedłużyć jej żywotność, trzymaj ją w lodówce, a przed każdym użyciem sprawdź, czy się nie popsuła.

Miłej zabawy.

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na zabawy z dzieckiem w domu, zapraszam Cię do lektury innych moich postów: W co się bawić z dzieckiem w domu, 9 pomysłów w co się bawić z dzieckiem w domu, Czym zająć dziecko w domu, gdy potrzebujemy chwili dla siebie.

Mam nadzieję, że zainspirował Cię mój wpis. Będzie mi niezmiernie miło przeczytać twój komentarz pod tym postem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności