Jak zrobić domowe masło śmietankowe – smak dzieciństwa w 5 minut

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Robiłaś z mamą domowe masło? Ja tak. Pod nasz blok raz w tygodniu przyjeżdżała furmanka. Gospodarz miał na niej ziemniaki, marchew, kapustę, jajka, śmietanę i mleko. Takie mleko prosto od krowy w wielkiej bańce. Schodziłam z mamą do niego z dwoma dużymi słoikami, a pan gospodarz przelewał nam mleko z bańki do jednego, a śmietanę do drugiego. Potem mama nastawiała mleko na zsiadłe, a ze śmietany robiłyśmy masło.
To zsiadłe mleko, to był rarytas. Nie takie, jak znasz ze sklepu. Gęste, że aż nożem by je kroić! Uwielbiałam je. Takie zimne do ziemniaczków z koperkiem. Nic więcej na obiad mi nie trzeba było!
To mleko pamiętam też z wakacji na wsi u mojej cioci. Ciocia dawała nam się napić prosto po udoju, jeszcze ciepłe. Nigdy nie zapomnę tego zapachu i tej krowy, którą ciocia doiła. Była taka łagodna i kochana. Ciocia urządzała sobie z nią pogaduszki, a ona kiwała głową, jakby wszystko rozumiała. Potem ciocia przelewała mleko przez gazę, zbierała śmietanę. No i z tej śmietany robiłyśmy masło.
To właśnie u cioci właśnie się nauczyłyśmy z mamą tego robienia masła, które później same produkowałyśmy ze śmietany od gospodarza. Ciocia dawała nam po dużym słoiku wlewała śmietanę, zakręcała pokrywkę i kazała tak długo potrząsać, aż się oddzieli maślanka od masła. Trzęsłyśmy więc i trzęsłyśmy. Dla mnie wieki całe. Aż w końcu robiło nam się masło. Mówię Ci, warto było! Do tego pajda chleba prosto z pieca chlebowego, pomidory z ogródka i miałyśmy kolację mistrzów!
Teraz już nie muszę godzinami trząść butelką, bo masło za mnie robi Thermomix. Nie mam też dostępu do pysznej śmietany od gospodarza. Kupuję więc zwykłą 30-tkę i też wychodzi pysznie. Piekę swój chleb, smaruję swoim masłem i wspominam jak to z mamą zajadałyśmy się tymi prostymi rarytasami.
Do masła, jeśli lubisz, możesz dodać odrobinę soli pod koniec ubijania, i/ lub drobno posiekane zioła, albo suszone pomidory, a otrzymasz przepyszny dodatek do chleba.
Z przepisu wychodzi ok 300 g masła. Nie wylewaj maślanki. Użyj jej np. do klusek na parze, zamiast mleka lub do pieczenia chleba.

Film z przepisem krok po kroku:

Ilość porcji: 300 g
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 min.
Czas całkowity: 5 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Domowe masło śmietankowe – smak dzieciństwa w 5 minut

Składniki:

  • 400 g śmietany 30% (pamiętaj aby śmietana była ciepła, w temperaturze pokojowej, nie prosto z lodówki)

Sposób wykonania:

  • Załóż motylek
  • Śmietanę wlej do naczynia miksującego ustaw 1 minuta / obroty 4 (jeśli jest taka potrzeba wydłuż czas ubijania do 2 min.)
  • Za pomocą koszyczka odcedź masło od maślanki
  • Pozostałe w koszyczku masło dobrze wypłucz pod zimną, bieżącą wodą, odsącz
  • Przełóż masło na folię spożywczą, zawiń i uformuj osełkę. Wstaw na godzinę do lodówki.

Jeśli wykonasz przepis na: Domowe masło śmietankowe – smak dzieciństwa w 5 minut, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także