Jak zrobić perfekcyjną kawę z pianką? Garść porad

Materiał zewnętrzny
1 komentarzy

Crema to wierzchnia warstwa kawy, często nazywana kawową pianką. Jest nie tylko ozdobą małej czarnej, ale stanowi wyznacznik każdej dobrze przygotowanej kawy. Bariści za serce czarnego napoju uważają samą esencję, natomiast crema jest zapowiedzią doznań smakowych. Jak zrobić idealną kawową piankę w domowym zaciszu

Czym jest crema i jak powstaje?

Crema to bardzo ważny element każdej czarnej kawy. Zbyt ciemny lub jasny kolor pianki może świadczyć o nieodpowiednim przygotowaniu i jakości napoju. Jeżeli kawowa pianka szybko znika, jest cienka i ciemna, prawdopodobnie doszło do nadekstrakcji. Wówczas będzie gorzka, z lekko wyczuwalnym posmakiem spalenizny. Jasna crema, wodnista konsystencja napoju czy słabo wyczuwalny aromat kawy mogą świadczyć z kolei o niedostatecznej ekstrakcji kawy. Crema unosząca się na wierzchu kawy stanowi warstwę ochronną dla aromatu skrywanego w małej czarnej – powinna być gładka, aksamitna i trwała. Dobrze przygotowana kawa posiada piankę w kolorze orzecha laskowego ze złotymi refleksami. Idealna crema jest pozbawiona pęcherzyków powietrza, tworząc równą powierzchnię na kawie. Jakość cremy można również sprawdzić, posypując jej powierzchnie cukrem – jeżeli długo się utrzymuje, napój jest wysokiej jakości. Dobra kawa z pianką na długo pozostawia delikatny posmak w ustach, bez intensywnej goryczki.

Doskonała kawa z pianką w kilku krokach

Aby przygotować czarny napój z idealną pianką w domowych warunkach, należy w pierwszej kolejności zadbać o odpowiednią kawę. Można samodzielnie zmielić świeże ziarna i zaparzyć kawę w ekspresie. Jednak równie dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej o dobrym składzie. Warto wybierać kawę powstałą z drobno zmielonych ziaren Arabiki, które odpowiadają za głęboki smak i pełny aromat napoju. Jedną z najlepszych propozycji jest NESCAFÉ CREMA w postaci lekkiego pudru. Kawa z pianką od NESCAFÉ jest delikatna w smaku, o subtelnych nutach aromatycznych. NESCAFÉ CREMA to propozycja dla prawdziwych kawoszy, którzy chcą cieszyć się głębokim smakiem napoju i idealną pianką. Kawy rozpuszczalne przygotowuje się niezwykle szybko, dlatego jest to idealne rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie chcą rezygnować z aromatycznego napoju o poranku.

Jak przygotować kawę rozpuszczalną z cremą?

Istnieje kilka reguł, którymi warto się kierować, przygotowując kawę rozpuszczalną. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie proporcje wody do kawy. Jeżeli chcemy uzyskać delikatny napój, najlepiej wsypać 1 łyżeczkę kawy do 250 ml wody. Miłośnicy mocniejszej małej czarnej mogą użyć 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Kolejną zasadą jest dobranie odpowiedniej temperatury wody. Nie może być wrząca, ponieważ napój straci swoje walory smakowe i aromatyczne. Kawa zalana wrzącą wodą nabierze gorzkiego i mdłego smaku. Najbardziej uniwersalna temperatura wody, odpowiednia do przygotowywania kawy, mieści się w przedziale 85-94 stopni Celsjusza. Po jej przygotowaniu na powierzchni będzie unosić się aksamitna, trwała crema, którą należy zamieszać przed wypiciem. Wybór wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej, odpowiednia temperatura wody oraz wymieszanie cremy to gwarancja pełni smaku i aromatu, którym możemy delektować się zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Cenne wskazówki 🙂 Przydadzą mi się, może zaskoczę męża idealną kawusią.

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności