Kapusta z grochem i z boczkiem – nasze tradycyjne danie

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Bardzo lubię nasze małe domowe tradycje. Na co dzień jesteśmy wszystkie zabiegane i zakręcone swoimi sprawami. Jednak gdy przychodzą szczególne dni, celebrujemy je na swój sposób. Jednym z takich dni jest Święto Zmarłych. Uznawane za smutne, u nas jest dniem miłym i rodzinnym. Wybieramy się na groby bliskich, którzy odeszli,rozmawiamy, wspominamy zmarłych, ich dobre cechy i słabostki. Przypominamy sobie przygody z nimi związane. Kupujemy znicze i koniecznie ogromne, chryzantemy przypominające kule na groby, a dla siebie obwarzanki. A po powrocie do domu siadamy i zjadamy pyszną, rozgrzewającą  kapustę z grochem, której nie może tego dnia zabraknąć i która tylko tego dnia tak wspaniale smakuje.

Ta tradycja sięga co najmniej moich dziadków, więc i przepis jest tradycyjny. Kapustę przygotowujemy dzień wcześniej, żeby nie męczyć się z gotowaniem obiadu, ani spieszyć na cmentarzach. Jemy odgrzewaną na patelni specjalnie czekając aż lekko do niej przywrze, bo te „przywarki” są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0.5 kg grochu łuskanego
  • 4 cebule
  • 300-400 g surowego boczku
  • kilka suszonych grzybów
  • 2-3 łyżki oleju
  • garść majeranku
  • garść kminku
  • 2-3 szczypty pieprzu
  • 2-3 liście laurowe
  • sól (na wszelki wypadek)

Wykonanie:

  • groch płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na noc)
  • grzyby płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy tak jak groch
  • kapustę lekko odciskamy (zależy co kto lubi, ja lubię kwaśną, jak wolicie delikatniejszą, możecie ją przepłukać, lub mocniej odcisnąć)
  • sok wypijamy na zdrowie
  • wlewamy do ok 4-5 litrowego garnka wodę na wys. ok 3cm, stawiamy garnek  na gazie
  • kapustę kroimy żeby się nie „ciągnęła” jak spaghetti na talerzu i wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liście laurowe, gotujemy do miękkości
  • sok wypijamy na zdrowie
  • groch wstawiamy osobno i gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszając, żeby się nie przypalił
  • grzybki obgotowujemy osobno do miękkości, jak się ugotują kroimy w paseczki
  • boczek kroimy w dość dużą kostkę i smażymy na patelni podlewając na początek łyżkę oleju
  • cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • zdejmujemy boczek z patelni i na powstałym tłuszczu smażymy cebulę na złoty kolor (jak za dużo tłuszczu, można go odlać, jak za mało – dolać trochę oleju)
  • gdy groch się ugotuje, tłuczemy go pałką, wrzucamy do kapusty i dokładnie mieszamy
  • do grochu z kapustą dodajemy grzyby, cebulę i boczek
  • przyprawiamy do smaku, wsypując przyprawy powoli, mieszając i próbując  ( uwaga na sól, danie  i bez niej może być słone)

Podajemy jako samodzielne danie z pieczywem, lub nie – jak kto lubi, może też stanowić dodatek do kotletów, lub pieczonego mięsa i ziemniaków.

 

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także