Karkówka w ketchupie
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1/2 kg cebuli
- 500 ml ketchupu ( kup dobry ketchup – to procentuje, ja lubię Łowicz, lub Hellmann's)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majeranku (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
- Karkówkę umyj, pokrój w plastry grubości ok 1,5 -2 cm
- Cebulę obierz, pokrój w plastry – nie muszą być cienkie
- Wysmaruj rondel, lub naczynie żaroodporne olejem
- Ułóż pierwszą warstwę mięsa, posyp majerankiem
- Przykryj mięso cebulą
- Zalej cebulę i mięso ketchupem
- Powtarzaj czynność przez wszystkie warstwy, aż skończy się mięso
- Na wierzchu powinna zostać cebula polana ketchupem
- Nagrzej piekarnik do 180 st C i przykryj mięso pokrywką i włóż do gorącego piekarnika
- Piecz około godziny, ale sprawdź wcześniej jakieś 20 minut, czy czasem się nie upiekło, wszystko zależy od grubości plastrów i ilości warstw
- Kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę
Jeśli wykonasz przepis na: Karkówka w ketchupie, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM6!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix TM6. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM6.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!