Czytasz teraz
Karkówka w ketchupie, czyli jak uratować mięso na grilla, który się nie odbędzie

Karkówka w ketchupie, czyli jak uratować mięso na grilla, który się nie odbędzie

Kasia Potargana
Karkówka w ketchupie, to świetny patent, który podrzuciła mi kiedyś znajoma, gdy deszczowa aura pokrzyżowała nam grillowo – majówkowe plany. Jest bardzo soczysta, smakowita i rozpływa się w ustach, a do tego łatwo się ją przyrządza.
W oryginale przepis jest tak prosty, jak podaję. Bez żadnych dodatkowych przypraw. Jeśli masz już gotową, przyprawioną karkówkę pod grill, nie szkodzi. Wtedy zamiast ketchupu możesz użyć koncentratu pomidorowego rozmieszanego z wodą, lub przecieru pomidorowego. Ketchup posiada własne przyprawy, które w połączeniu z przyprawami do grilla mogą dać zbyt intensywny efekt.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 500
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Mój przepis na:

Karkówka w ketchupie

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1/2 kg cebuli
  • 500 ml ketchupu ( kup dobry ketchup – to procentuje, ja lubię Łowicz, lub Hellmann's)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majeranku (niekoniecznie)

Sposób wykonania:

  • Karkówkę umyj, pokrój w plastry grubości ok 1,5 -2 cm
  • Cebulę obierz, pokrój w plastry – nie muszą być cienkie
  • Wysmaruj rondel, lub naczynie żaroodporne olejem
  • Ułóż pierwszą warstwę mięsa, posyp majerankiem
  • Przykryj mięso cebulą
  • Zalej cebulę i mięso ketchupem
  • Powtarzaj czynność przez wszystkie warstwy, aż skończy się mięso
  • Na wierzchu powinna zostać cebula polana ketchupem
  • Nagrzej piekarnik do 180 st C i przykryj mięso pokrywką i włóż do gorącego piekarnika
  • Piecz około godziny, ale sprawdź wcześniej jakieś 20 minut, czy czasem się nie upiekło, wszystko zależy od grubości plastrów i ilości warstw
  • Kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę
Uwagi dodatkowe
Jak widzisz, przepis jest banalny. Tak prosty, że nie miałam za wiele do pisania. Jednak w smaku daje efekt wow! Bardzo Ci go polecam, gdy grill nie dojdzie do skutku, a mięsko trzeba wykorzystać, ale też z kaszą na obiad – pycha!
Subscribe
Powiadom o
guest

9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Takiej karkówki to bym nie odmówiła, i nawet bym nie płakała za grillem, bardzo smaczna propozycja 🙂

Magda

Ja nie przepadam za karkówką, ale mój mąż byłby zachwycony 🙂

dorota z kobietytomy

super 🙂 fajny patent 🙂 muszę wypróbować karkówkę w tym wydaniu

DomologiaStosowana

Fajny, prosty przepis. Muszę wypróbować. Moja karkówka zawsze smakuje, jak podeszwa… Mam nadzieję, że dzięki Tobie uda mi się ją odczarować. 😀

Pichceniomania

Skąd ja to znam… miała być majówkowa inauguracja sezonu… a była pieczona karkówka dnia następnego na obiad 🙂 Pyszny przepis.5 stars


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
9
0
Napisz coś od Siebiex
()
x