Karkówka w ketchupie
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1/2 kg cebuli
- 500 ml ketchupu ( kup dobry ketchup – to procentuje, ja lubię Łowicz, lub Hellmann's)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majeranku (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
- Karkówkę umyj, pokrój w plastry grubości ok 1,5 -2 cm
- Cebulę obierz, pokrój w plastry – nie muszą być cienkie
- Wysmaruj rondel, lub naczynie żaroodporne olejem
- Ułóż pierwszą warstwę mięsa, posyp majerankiem
- Przykryj mięso cebulą
- Zalej cebulę i mięso ketchupem
- Powtarzaj czynność przez wszystkie warstwy, aż skończy się mięso
- Na wierzchu powinna zostać cebula polana ketchupem
- Nagrzej piekarnik do 180 st C i przykryj mięso pokrywką i włóż do gorącego piekarnika
- Piecz około godziny, ale sprawdź wcześniej jakieś 20 minut, czy czasem się nie upiekło, wszystko zależy od grubości plastrów i ilości warstw
- Kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę
Jeśli wykonasz przepis na: Karkówka w ketchupie, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255