Karkówka w ketchupie, to świetny patent, który podrzuciła mi kiedyś znajoma, gdy deszczowa aura pokrzyżowała nam grillowo – majówkowe plany. Jest bardzo soczysta, smakowita i rozpływa się w ustach, a do tego łatwo się ją przyrządza.W oryginale przepis jest tak prosty, jak podaję. Bez żadnych dodatkowych przypraw. Jeśli masz już gotową, przyprawioną karkówkę pod grill, nie szkodzi. Wtedy zamiast ketchupu możesz użyć koncentratu pomidorowego rozmieszanego z wodą, lub przecieru pomidorowego. Ketchup posiada własne przyprawy, które w połączeniu z przyprawami do grilla mogą dać zbyt intensywny efekt.
Ilość porcji: 4 osoby
Kalorii na 100 g:: 500
Drukuj przepis
Mój przepis na:Karkówka w ketchupie
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1/2 kg cebuli
- 500 ml ketchupu ( kup dobry ketchup – to procentuje, ja lubię Łowicz, lub Hellmann's)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka majeranku (niekoniecznie)
Sposób wykonania:
- Karkówkę umyj, pokrój w plastry grubości ok 1,5 -2 cm
- Cebulę obierz, pokrój w plastry – nie muszą być cienkie
- Wysmaruj rondel, lub naczynie żaroodporne olejem
- Ułóż pierwszą warstwę mięsa, posyp majerankiem
- Przykryj mięso cebulą
- Zalej cebulę i mięso ketchupem
- Powtarzaj czynność przez wszystkie warstwy, aż skończy się mięso
- Na wierzchu powinna zostać cebula polana ketchupem
- Nagrzej piekarnik do 180 st C i przykryj mięso pokrywką i włóż do gorącego piekarnika
- Piecz około godziny, ale sprawdź wcześniej jakieś 20 minut, czy czasem się nie upiekło, wszystko zależy od grubości plastrów i ilości warstw
- Kilkanaście minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę
Jak widzisz, przepis jest banalny. Tak prosty, że nie miałam za wiele do pisania. Jednak w smaku daje efekt wow! Bardzo Ci go polecam, gdy grill nie dojdzie do skutku, a mięsko trzeba wykorzystać, ale też z kaszą na obiad – pycha!
Gotuj szybko i prosto z Thermomix
Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Takiej karkówki to bym nie odmówiła, i nawet bym nie płakała za grillem, bardzo smaczna propozycja 🙂
Ja nie przepadam za karkówką, ale mój mąż byłby zachwycony 🙂
Bo to takie „męskie” mięso. Chociaż mój facet akurat nie przepada 😉
super 🙂 fajny patent 🙂 muszę wypróbować karkówkę w tym wydaniu
polecam serdecznie 😉
Fajny, prosty przepis. Muszę wypróbować. Moja karkówka zawsze smakuje, jak podeszwa… Mam nadzieję, że dzięki Tobie uda mi się ją odczarować. 😀
Bardzo polecam. Ta karkówka nie może się nie udać 🙂
Skąd ja to znam… miała być majówkowa inauguracja sezonu… a była pieczona karkówka dnia następnego na obiad 🙂 Pyszny przepis.
Ha ha majówka lubi robić psikusy;)