Karkówka zapiekana pod pieczarkowo-serową pierzynką

Kasia Potargana
2 komentarze
Karkówka zapiekana pod pieczarkowo-serową pierzynką to jedna ze sztandarowych potraw w wykonaniu mojej teściowej. Tak mi zasmakowała na ostatnim obiedzie u teściów, że aż poprosiłam o przepis.
W przepisie opisuję wykonanie przy pomocy TM, ponieważ obie właśnie tak tę karkówkę przygotowujemy, ale jestem pewna, że osoba bez TM też sobie poradzi, choć będzie miała nieco więcej pracy.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 700
Drukuj przepis
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Karkówka zapiekana pod pieczarkowo-serową pierzynką

Składniki:

  • 1 Kg karczku wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 200 g cebuli
  • 200-300 g żółtego sera (gouda, cheddar)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  • Wymieszaj w misce olej, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, paprykę mieloną
  • Karkówkę umyj i podziel na plastry ok 2 -3 cm grubości, lekko stłucz tłuczkiem do mięsa i włóż do marynaty na kilka godzin
  • Żółty ser pokrój na 3cm kawałki, a następnie rozdrobnij w Thermomixie, obroty 5, 5 sekund – przełóż do innego naczynia
  • Cebulę pokrój w ćwiartki, włóż do naczynia miksującego, dodaj umyte pieczarki – ustaw obroty 5, 5 sekund
  • Dodaj ok 20g oleju rzepakowego, zamknij pokrywę, zamiast miarki załóż osłonę przed rozpryskiwaniem, duś na ustawieniach 10 min, 120 st. obroty 1
  • Rozgrzej dobrze nieprzywierającą, dużą patelnię
  • Na rozgrzanej patelni ułóż plastry mięsa i podsmaż z każdej strony 3 minuty
  • Rozgrzej piekarnik do 180st
  • Wysmaruj naczynie żaroodporne marynatą
  • Ułóż w naczyniu plastry podsmażonej karkówki jeden obok drugiego, lekko posól
  • Na każdy plaster karczku nałóż pieczarki z cebulką, oprósz pieprzem, posyp obficie żółtym serem
  • Mięso piecz bez przykrycia ok 1 godzinę
Uwagi dodatkowe
Tak przygotowaną karkówkę podawaj gorącą z dodatkiem surówki i np. ziemniaków.
 
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Bardzo podoba mi się ten przepis, przygotuje w najbliższym czasie 🙂5 stars

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności