Keks Karola – bo ja nie umiałam

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Jedno z ciast, których nie potrafiłam dotąd zrobić mimo szczerych chęci, to właśnie keks. Bakalie opadały mi na dno, a z ciasta robił się zakalec. Dlatego tym razem ciasto robiliśmy razem z Karolem, żebym się w końcu nauczyła. Wyszedł chyba całkiem dobrze. Wygląda ładnie, bakalie nie opadły i jest bardzo smaczny. Polecam Wam, bo przepis 100% sprawdzony.
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godzina 10 min.
Mój przepis na:

Keks Karola

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Masło rozpuściliśmy i ostudziliśmy
  • Obtoczyliśmy bakalie w mące
  • Ubiliśmy białka z solą na sztywno, a następnie dodawaliśmy powoli cukier, cały czas ubijając
  • Mąkę zmieszaliśmy z proszkiem do pieczenie i powoli dodawaliśmy do ubitych białek powoli mieszając łyżką
  • Dodaliśmy esencję, skórkę z cytryny i bakalie, cały czas mieszając
  • Natłuściliśmy i opruszyliśmy mąką keksówkę, a następnie wlaliśmy do niej ciasto
  • Wstawiliśmy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piekliśmy ok 50 minut
  • Po upieczeniu wyjęliśmy ciasto z piekarnika, poczekaliśmy oaż ostygnie i posypaliśmy cukrem pudrem

Jeśli wykonasz przepis na: Keks Karola, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

I wreszcie keks mi się udał. A muszę przyznać, że keks uwielbiam. Kolejny zrobię na święta. Już sama. Bez pomocy eksperta z kosapopatelni.pl

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także