Keks Karola – bo ja nie umiałam

Jedno z ciast, których nie potrafiłam dotąd zrobić mimo szczerych chęci, to właśnie keks. Bakalie opadały mi na dno, a z ciasta robił się zakalec. Dlatego tym razem ciasto robiliśmy razem z Karolem, żebym się w końcu nauczyła. Wyszedł chyba całkiem dobrze. Wygląda ładnie, bakalie nie opadły i jest bardzo smaczny. Polecam Wam, bo przepis 100% sprawdzony.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Kalorii na 100 g: 300
Mój przepis na:

Keks Karola

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Masło rozpuściliśmy i ostudziliśmy
  • Obtoczyliśmy bakalie w mące
  • Ubiliśmy białka z solą na sztywno, a następnie dodawaliśmy powoli cukier, cały czas ubijając
  • Mąkę zmieszaliśmy z proszkiem do pieczenie i powoli dodawaliśmy do ubitych białek powoli mieszając łyżką
  • Dodaliśmy esencję, skórkę z cytryny i bakalie, cały czas mieszając
  • Natłuściliśmy i opruszyliśmy mąką keksówkę, a następnie wlaliśmy do niej ciasto
  • Wstawiliśmy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piekliśmy ok 50 minut
  • Po upieczeniu wyjęliśmy ciasto z piekarnika, poczekaliśmy oaż ostygnie i posypaliśmy cukrem pudrem

I wreszcie keks mi się udał. A muszę przyznać, że keks uwielbiam. Kolejny zrobię na święta. Już sama. Bez pomocy eksperta z kosapopatelni.pl

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 69
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    71
    Udostępnienia

3
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jurek
Gość
Jurek

Jedno pytanie, a co zrobić z żółtkami?

Ania
Gość

Tytuł przepisu skradł moje serce, mam słabość do takich w tym stylu 😀5 stars