Keks Karola
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 7-8 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- tarta skórka z 1 cytryny
- 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
- Masło rozpuściliśmy i ostudziliśmy
- Obtoczyliśmy bakalie w mące
- Ubiliśmy białka z solą na sztywno, a następnie dodawaliśmy powoli cukier, cały czas ubijając
- Mąkę zmieszaliśmy z proszkiem do pieczenie i powoli dodawaliśmy do ubitych białek powoli mieszając łyżką
- Dodaliśmy esencję, skórkę z cytryny i bakalie, cały czas mieszając
- Natłuściliśmy i opruszyliśmy mąką keksówkę, a następnie wlaliśmy do niej ciasto
- Wstawiliśmy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piekliśmy ok 50 minut
- Po upieczeniu wyjęliśmy ciasto z piekarnika, poczekaliśmy oaż ostygnie i posypaliśmy cukrem pudrem
Jeśli wykonasz przepis na: Keks Karola, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
Gotuj prościej i smaczniej z Thermomix TM7!
W moich przepisach niezastąpionym pomocnikiem jest Thermomix. Chcesz przekonać się, jak może ułatwić gotowanie również w Twojej kuchni? Najlepiej zobaczyć go w akcji!
Jako oficjalny przedstawiciel Thermomix z przyjemnością przygotuję dla Ciebie i Twoich bliskich wyjątkową prezentację. Razem ugotujemy pyszne dania, krok po kroku poznając funkcje i zalety Thermomix TM7.
Zadzwoń lub napisz i umów się na spotkanie:
📞 794-946-255 – Kasia
Przekonaj się, że gotowanie może być prostsze, szybsze i jeszcze przyjemniejsze!
I wreszcie keks mi się udał. A muszę przyznać, że keks uwielbiam. Kolejny zrobię na święta. Już sama. Bez pomocy eksperta z kosapopatelni.pl