Keks Karola – bo ja nie umiałam

Kasia Potargana
3 komentarze
Jedno z ciast, których nie potrafiłam dotąd zrobić mimo szczerych chęci, to właśnie keks. Bakalie opadały mi na dno, a z ciasta robił się zakalec. Dlatego tym razem ciasto robiliśmy razem z Karolem, żebym się w końcu nauczyła. Wyszedł chyba całkiem dobrze. Wygląda ładnie, bakalie nie opadły i jest bardzo smaczny. Polecam Wam, bo przepis 100% sprawdzony.
Kalorii na 100 g:: 300
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 50 min.
Czas całkowity: 1 godz. 10 min.
Mój przepis na:

Keks Karola

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 7-8 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki mieszanki orzechów i owoców kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Masło rozpuściliśmy i ostudziliśmy
  • Obtoczyliśmy bakalie w mące
  • Ubiliśmy białka z solą na sztywno, a następnie dodawaliśmy powoli cukier, cały czas ubijając
  • Mąkę zmieszaliśmy z proszkiem do pieczenie i powoli dodawaliśmy do ubitych białek powoli mieszając łyżką
  • Dodaliśmy esencję, skórkę z cytryny i bakalie, cały czas mieszając
  • Natłuściliśmy i opruszyliśmy mąką keksówkę, a następnie wlaliśmy do niej ciasto
  • Wstawiliśmy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C i piekliśmy ok 50 minut
  • Po upieczeniu wyjęliśmy ciasto z piekarnika, poczekaliśmy oaż ostygnie i posypaliśmy cukrem pudrem
Przedstawiciel Thermomix

Gotuj szybko i prosto z Thermomix


Najlepszym sposobem na poznanie Thermomix’a jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci je osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.

Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255

I wreszcie keks mi się udał. A muszę przyznać, że keks uwielbiam. Kolejny zrobię na święta. Już sama. Bez pomocy eksperta z kosapopatelni.pl

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jurek

Jedno pytanie, a co zrobić z żółtkami?

Ania

Tytuł przepisu skradł moje serce, mam słabość do takich w tym stylu 😀5 stars

Zobacz także

logo-myslipotarganej-ukraina

Myśli Potarganej to blog skierowany głównie do kobiet. Poruszam na nim tematy bliskie każdej z nas: dom, dzieci, rodzina, gotowanie, uroda, rozwój osobisty czy DIY. Zapraszam do komentowania i aktywnego udziału w życiu bloga, jak i na moje media społecznościowe. Bądźmy razem. Pozdrawiam – Kasia.

Oficjalny przedstawiciel Thermomix i Mary Kay.


© 2022 – Myśli Potarganej – Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie zdjęć i treści bez zgody autora zabronione.