Klasyczny kotlet z fileta z kurczaka w panierce

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Klasyczny filet z kurczaka w panierce potrafi zrobić chyba prawie każdy. Ale tak sobie myślę, że właśnie zaczyna się rok akademicki, mnóstwo studentów pierwszego roku rusza do akademików i wynajętych mieszkań, by zacząć dorosłe życie z dala od mamy. I być może niektórzy zatęsknią do domowego jedzonka, jak u mamy, a nie wiedzą jak zrobić sobie kotleciaka?
Także droga studentko/studencie pierwszego roku ten przepis jest dla Ciebie. Na blogu znajdziesz też przepis na domowe kopytka, jeśli narobiłam Ci smaka zdjęciem na górze. Ponieważ studencka kieszeń nie należy do wypchanych, zrobimy wersję oszczędną, czyli 4 kotlety z jednej podwójnej piersi kurczaka.
Jest wiele szkół przygotowywania klasycznego fileta. I każda szkoła i każdy sposób jest najlepszy. Ja pokażę Ci jak się robi kotlety z piersi kurczaka u nas w domu. Taki kotlet jest soczysty i chrupiący, a o to właśnie nam chodzi.
Ilości bułki tartej, oleju i przypraw podałam tak, aby Ci nie zabrakło, ale myślę, że będzie potrzeba mniej
No to do roboty.
Ilość porcji: 4 osoby
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Klasyczny kotlet z fileta z kurczaka w panierce

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2- 1 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób wykonania:

  • Filet z piersi kurczaka umyj, rozdziel na dwie części, każdą przekrój wzdłuż (jak bułkę na kanapkę)
  • Na duży płaski talerz wylej mleko
  • Na każdej części mięsa połóż folię, a następnie zbij ją tłuczkiem, aż się zrobi cienka na 2-3mm (tłucz miejsce przy miejscu, nie w jednym tylko)
  • Zbite mięso układaj na talerzu z wylanym mlekiem
  • Każdy kawałek mięsa oprósz szczyptą soli i małą szczyptą pieprzu z obydwu stron, przewracając na talerzu z mlekiem
  • Rozgrzej olej (tak ok 3mm grubość tłuszczu na patelni)
  • Wysyp na duży płaski talerz bułkę tartą, a na drugi rozbij jajka i roztrzep je widelcem
  • Każdy kawałek mięsa obtaczaj w bułce tartej, jajku i znów w bułce tartej
  • Układaj na patelni z rozgrzanym olejem, zmniejsz ogień
  • Smaż na średnim- małym ogniu do uzyskania złotego koloru z obydwu stron. Nie przewracaj kotleta na drugą stronę zanim nie zrumieni się pod spodem.
  • Kotlety podawaj na gorąco z dodatkiem ziemniaków,lub kopytek i surówką, lub na zimno jako "wędlinę" do kanapek – pychota!

Jeśli wykonasz przepis na: Klasyczny kotlet z fileta z kurczaka w panierce, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Królowa Karo

To jest zdecydowany hit obiadowy mojego juniora 😉

Vario

Ja jeszcze dodaję ser na górę żeby skusić tym dzieciaki, mają wtedy ala pizzę i działa.5 stars

Zobacz także