Klops z mielonego mięsa pyszny relikt przeszłości

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Czy ktoś jeszcze robi klopsa z mielonego mięsa? Klops to chyba taka trochę zapomniana potrawa. U mnie w domu nie przygotowywałam go od lat. A, że coś mnie ostatnio wzięło na kulinarne wspominki z czasów komuny. Wzięłam się za klopsa. Koniecznie z jajkiem, jak za dawnych lat.
Takiego klopsa robiła moja mama na obiady, ale i gdy spodziewała się niezapowiedzianych gości. Jeśli przyszli, miała czym ich poczęstować, gdy jednak nikt się nie pojawili mieliśmy pyszną "wędlinę" na kanapki, albo mięso na obiad następnego dnia. Bo właśnie wielką zaletą klopsa, jest to, że następnego dnia i dwa dni później, a nawet trzy – jeżeli trzymany jest w lodówce, nadal jest smaczny i zdatny do spożycia. Także możesz śmiało przygotować większą ilość mieć na obiad kolejnego dnia, albo zabrać w kanapkach do pracy, czy w podróż.
Klops można przygotować z każdego rodzaju mielonego mięsa. Oczywiście najlepiej, gdy mięso kupisz w kawałku i zmielisz sobie sama. Dobrze, by było dość tłuste.
Gdy jednak nie posiadasz odpowiedniego sprzętu, kup mięso mielone w swoim ulubionym sklepie.
Ilość porcji: 6 osób
Kalorii na 100 g:: 400
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 1 godzina 30 min.
Czas całkowity: 1 godzina 45 min.
Mój przepis na:

Klops z mielonego mięsa

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa (najlepiej mieszanego)
  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 jajka (surowe)
  • 2 bułki kajzerki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka czerwone, słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

  • Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oleju na złoty kolor lub solimy i zostawiamy by zmiękła.
  • Wkładamy bułki do miseczki z wodą, by lekko rozmiękły
  • Do dużej miski wkładamy mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, przyprawy, oraz dwa surowe jajka
  • Bułkę odciskamy z wody, a następnie dodajemy do mięsa
  • Wyrabiamy dłonią, aż uzyskamy jednolitą, kleistą masę (ja szczerze mówiąc wyrabiam mieszadłem do ciast, ponieważ nie lubię się paprać w tych kleistościach)
  • Dużą keksówkę, lub mały żeliwny rondel (ja robiłam w rondlu) smarujemy olejem (lub wykładamy papierem do pieczenia)
  • Wkładamy do formy 1/3 mięsa, tak by dokładnie przykryła dno
  • Na mięsie, mniej więcej na środku szerokości, układamy ugotowane, całe, obrane jajka, tak by tworzyły jedną linię wzdłuż formy.
  • Wykładamy pozostałą część mięsa na jajka i mięso leżące w brytfance. Formujemy zgrabny "bochenek"
  • Posypujemy masę lekko bułką tartą
  • Rozgrzewamy piekarnik do 170 st C
  • Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 90 minut, aż do zrumienienia skórki
Moja mama zamiast bułki tartej używała paseczków słoninki, lub tłustej wędliny do przykrycia wierzchu klopsa. Wtedy klops jest bardziej soczysty, ale i tłustszy. Do środka możesz też włożyć mnóstwo składników, których nie wymieniłam w przepisie. Np. pieczarki, paprykę, natkę pietruszki – co lubisz. 
Miłego pichccenia

Jeśli wykonasz przepis na: Klops z mielonego mięsa, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także