Czytasz teraz
Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem

Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem

Kasia Potargana
Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem zrobiłam, by urozmaicić nasze codzienne, tradycyjne obiady. Właściwie składniki proste, wręcz pospolite: ziemniaki, kalafior, klopsiki, koperek. Nic wyjątkowego. Ale wykorzystane w odmienny sposób sprawiły, że zjedliśmy obiad ze smakiem i ciekawi efektu. Korzystaj póki są jeszcze świeże kalafiory i zrób sobie taką zapiekankę. Gwarantuję, że będzie Ci smakowała.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 600
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 2 godz.
Mój przepis na:

Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem

Składniki:

Masa ziemniaczana

  • 800 g ziemniaków
  • 4 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soli

Klopsiki

  • 500 g wybranego mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka pszenna
  • 1 szklanka mleka
  • 1 średnia cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju do smażenia

Sos beszamelowy

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki

Dodatkowo

  • 1 mały kalafior
  • 200 g żółtego sera

Sposób wykonania:

  • Bułkę namocz w mleku
  • Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w wodzie z solą
  • Kalafiora umyj, podziel na różyczki, zblanszuj (wrzuć do wrzątku na 10 min)
  • Cebulę posiekaj, wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oraz namoczoną w mleku, odciśniętą bułką
  • Z masy mięsnej formuj nieduże klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju
  • Usmażone klopsiki odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz
  • Opłucz i posiekaj koperek
  • Po ugotowaniu ziemniaków dodaj masło i mleko ugnieć pałką na gładką masę
  • Wysmaruj masłem formę do pieczenia, wyłóż na dno ziemniaki
  • W ziemniaki powtykaj klopsiki
  • Pomiędzy klopsikami poukładaj różyczki kalafiora
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź łyżką na gładko, dodaj mleko, wymieszaj, by nie było grudek dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • Polej sosem zapiekankę, na wierzch zetrzyj żółty ser
  • Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180st. Piecz do zrumienienia "skórki".

Możesz też przygotować to danie łatwiej i szybkiej przy pomocy Thermomix

  • Do naczynia miksującego zainstaluj motylek, wrzuć ziemniaki przekrojone na 4, 300g mleka, sól. Załóż pokrywę bez miarki. Nałóż varomę. Do varomy włóż różyczki kalafiora. Zamknij pokrywę varomy.
  • Ustaw na 35 min, 95 stopni obroty 1
  • Zdejmij varomę, do ziemniaków dodaj masło i posiekany koperek, nałóż miarkę
  • Ustaw 30 sek. – obroty 3
  • Do naczynia miksującego wrzuć (bez mycia po ziemniakach) mięso (np. szynka, łopatka, wieprzowa) pokrojone w grubą kostkę (nie musisz już kupować mięsa mielonego i wiesz, co jesz). Dodaj cebulę obraną i przekrojoną na pół, oraz przyprawy, bułkę namoczoną i odciśniętą, jajko
  • Nałóż miarkę. Ustaw obroty 6 na 15 sek.
  • Sos beszamelowy znajdziesz na Cookidoo, platformie z tysiącami przepisów na Thermomix. Ja nie mam swojego przepisu, a przepisy na Cookidoo, chronią prawa autorskie. Więc, albo zrób jak przepisie powyżej, albo w Thermomix z Cookidoo. Powiem Ci tylko, że ten beszamel wychodzi gładziutki i nieprzypalony (co normalnie jest sztuką, bądźmy szczerzy)
  • Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie.

Jak pewnie zauważyłaś/łeś przy pomocy Thermomix zaoszczędziliśmy sporo czasu. Myślę jakieś 50min na krojenie cebuli, ubijanie ziemniaków, gotowanie kalafiora i mieszanie masy mięsnej. Nie ubrudziliśmy też tylu naczyń i akcesoriów. No i co najważniejsze – sami zmieliliśmy „czyste” mięso i zyskaliśmy pewność, z czego są nasze klopsiki. Fajnie, co?

Jeśli jesteś zainteresowana/ny zakupem Thermomix, napisz lub zadzwoń do mnie.:

kontakt@myslipotarganej.pl

tel.: 794946255

Umówimy się na prezentację 🙂

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Quadra

Zaciekawiłaś mnie tym przepisem i postanowiłam wypróbować. Danie wyszło przepyszne! Mimo pospolitych składników smak jest wyjątkowy. Samo danie jest pożywne, więc to idealna opcja na obiad. Udało mi się też zaskoczyć nowym smakiem moją rodzinę. Bardzo im smakowało i już pytali kiedy kolejny raz przygotuję taki obiad 🙂

Helena

U mnie też dzisiaj było na obiad i trafiło do tych, z których będzie powtórka. Dzięki za udostępnienie przepisu. Mam tylko dwie uwagi:4 1/3 szkłanki mleka to chyba „ciut” za dużo, a przy beszamelu nie podano ilości mąki. Błędy nie są kardynalne, można się i tak zorientować o co chodzi, problem mogą mieć jednak osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. Pamiętam jak to było 🙂 Ale poza tym wszystko ok. Pozdrawiam.

LanaDelRey.PL

Wygląda naprawdę apetycznie! 🙂 Z chęcią przygotuje na niedzielny obiad! 🙂

Pichceniomania

Lubię taki dania, cały obiad w jednym naczyniu. Bardzo smakowita propozycja 🙂

Szarlotte.PL

Planuje zrobić dzisiaj na obiad! 🙂 Wygląda obłędnie!

Pełnia Smaków

Mmmm… pyszności 🙂

Słodko Słodka

Uwielbiam zapiekanki, ostatnio zdecydowanie za mało ich robię, a Twoja wygląda bardzo smakowicie 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
14
0
Napisz coś od Siebiex
()
x