Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem
Składniki:
Masa ziemniaczana
- 800 g ziemniaków
- 4 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soli
Klopsiki
- 500 g wybranego mięsa mielonego
- 1 czerstwa bułka pszenna
- 1 szklanka mleka
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki oleju do smażenia
Sos beszamelowy
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
Dodatkowo
- 1 mały kalafior
- 200 g żółtego sera
Sposób wykonania:
- Bułkę namocz w mleku
- Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj w wodzie z solą
- Kalafiora umyj, podziel na różyczki, zblanszuj (wrzuć do wrzątku na 10 min)
- Cebulę posiekaj, wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, oraz namoczoną w mleku, odciśniętą bułką
- Z masy mięsnej formuj nieduże klopsiki, obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju
- Usmażone klopsiki odłóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz
- Opłucz i posiekaj koperek
- Po ugotowaniu ziemniaków dodaj masło i mleko ugnieć pałką na gładką masę
- Wysmaruj masłem formę do pieczenia, wyłóż na dno ziemniaki
- W ziemniaki powtykaj klopsiki
- Pomiędzy klopsikami poukładaj różyczki kalafiora
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź łyżką na gładko, dodaj mleko, wymieszaj, by nie było grudek dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- Polej sosem zapiekankę, na wierzch zetrzyj żółty ser
- Wstaw zapiekankę do piekarnika rozgrzanego do 180st. Piecz do zrumienienia "skórki".
Jeśli wykonasz przepis na: Klopsiki zapiekane z ziemniakami i kalafiorem, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255
Możesz też przygotować to danie łatwiej i szybkiej przy pomocy Thermomix
- Do naczynia miksującego zainstaluj motylek, wrzuć ziemniaki przekrojone na 4, 300g mleka, sól. Załóż pokrywę bez miarki. Nałóż varomę. Do varomy włóż różyczki kalafiora. Zamknij pokrywę varomy.
- Ustaw na 35 min, 95 stopni obroty 1
- Zdejmij varomę, do ziemniaków dodaj masło i posiekany koperek, nałóż miarkę
- Ustaw 30 sek. – obroty 3
- Do naczynia miksującego wrzuć (bez mycia po ziemniakach) mięso (np. szynka, łopatka, wieprzowa) pokrojone w grubą kostkę (nie musisz już kupować mięsa mielonego i wiesz, co jesz). Dodaj cebulę obraną i przekrojoną na pół, oraz przyprawy, bułkę namoczoną i odciśniętą, jajko
- Nałóż miarkę. Ustaw obroty 6 na 15 sek.
- Sos beszamelowy znajdziesz na Cookidoo, platformie z tysiącami przepisów na Thermomix. Ja nie mam swojego przepisu, a przepisy na Cookidoo, chronią prawa autorskie. Więc, albo zrób jak przepisie powyżej, albo w Thermomix z Cookidoo. Powiem Ci tylko, że ten beszamel wychodzi gładziutki i nieprzypalony (co normalnie jest sztuką, bądźmy szczerzy)
- Dalej postępuj jak w klasycznym przepisie.
Jak pewnie zauważyłaś/łeś przy pomocy Thermomix zaoszczędziliśmy sporo czasu. Myślę jakieś 50min na krojenie cebuli, ubijanie ziemniaków, gotowanie kalafiora i mieszanie masy mięsnej. Nie ubrudziliśmy też tylu naczyń i akcesoriów. No i co najważniejsze – sami zmieliliśmy „czyste” mięso i zyskaliśmy pewność, z czego są nasze klopsiki. Fajnie, co?
Jeśli jesteś zainteresowana/ny zakupem Thermomix, napisz lub zadzwoń do mnie.:
kontakt@myslipotarganej.pl
tel.: 794946255
Umówimy się na prezentację 🙂