Czytasz teraz
Kremowa zupa z selera naciowego

Kremowa zupa z selera naciowego

Kasia Potargana
Kremowa zupa z selera naciowego, to ulubiona zupa mojej córki wegetarianki. Jest niesamowicie aromatyczna i bardzo smaczna. Robi się ją piorunem, a podczas przygotowywania jej, zapach roznosi się po całym domu.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz.
Mój przepis na:

Kremowa zupa z selera naciowego

Składniki:

  • 1 seler naciowy
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 200 ml śmietany 18%
  • 200 g sera feta
  • 3 gałązki świeżego lubczyku (ostatecznie może być przyprawa typu maggi)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki owoców goi, lub grzanek, lub prażonych pestek dyni (do posypania)
  • 2-3 łyżki oleju (rzepakowy, lub słonecznikowy)

Sposób wykonania:

  • Ziemniaki, jeśli młode – wyszoruj pod bieżącą wodą, jeśli stare – obierz i umyj, pokrój w kostkę
  • Olej rozgrzej w garnku z grubym dnem, wrzuć ziemniaki,
  • Czosnek obierz, opłucz, pokrój, dodaj do ziemniaków
  • Cebulę obierz, opłucz, pokój w grubą kostkę, wrzuć do garnka
  • Seler naciowy opłucz, oczyść ze zniszczonych części, pokrój w grubą kostkę dodaj do ziemniaków, co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarło
  • Marchew obierz (młodej nie obieraj), umyj pokrój w plastry, dodaj wo reszty warzyw
  • Gdy wyarzywa się lekko podsmażą, zalej je wodą tak, by tylko je przykryła
  • Opłucz, posiekaj lubczyk i dodaj go do powstającej zupy
  • Dodaj przyprawy (bez soli)
  • Gotuj do miękkości warzyw
  • Gdy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane), zdejmij garnek z ognia, włóż do niego blender i zacznij blendować
  • Pod koniec blendowania dodaj śmietanę, oraz pokruszony ser.
  • Blenduj zupę aż do uzyskania gładkiej konsystencji
  • Teraz możesz dodać sól do smaku. Odradzam wcześniejsze solenie, ponieważ ser feta jest słony i może się przypadkiem zupa przesolić
  • Zupę podawaj posypaną suszonymi nasionami goi, lub prażonymi pestkami dyni (moja ulubiona wersja), albo grzankami
Uwagi dodatkowe
Zupę oczywiście możesz przygotować w wersji z mięsem. W tym celu wybrane mięso ugotuj w osobnym garnku. Po podsmażeniu warzyw, dodaj do nich mięso i zalej je wywarem mięsnym, zamiast wody. Dalej postępuj wg przepisu.
Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka

Nigdy nie jadłam takiej zupki, musi być pyszna 🙂

Magda

Jaki ładny kolor ma ta zupa, bardzo apetycznie wygląda 🙂

Monika

Samo zdrowie! Niedawno czytałam o właściwościach zdrowotnych selera naciowego. Muszę wypróbować ten przepis 🙂


© 2018-2019 Myśli Potarganej - Wszelkie prawa zastrzeżone.
Obsługa techniczna - TwojeCentrum.pl

W górę
6
0
Napisz coś od Siebiex
()
x