Kremowa zupa z selera naciowego

5 czerwca 2020
Kremowa zupa z selera naciowego, to ulubiona zupa mojej córki wegetarianki. Jest niesamowicie aromatyczna i bardzo smaczna. Robi się ją piorunem, a podczas przygotowywania jej, zapach roznosi się po całym domu.
Ilość porcji – 4 osoby
Kalorii na 100 g: 250
Drukuj przepisCzas przygotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz.
Kremowa zupa z selera naciowego
Składniki:
- 1 seler naciowy
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchew
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g sera feta
- 3 gałązki świeżego lubczyku (ostatecznie może być przyprawa typu maggi)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki owoców goi, lub grzanek, lub prażonych pestek dyni (do posypania)
- 2-3 łyżki oleju (rzepakowy, lub słonecznikowy)
Sposób wykonania:
- Ziemniaki, jeśli młode – wyszoruj pod bieżącą wodą, jeśli stare – obierz i umyj, pokrój w kostkę
- Olej rozgrzej w garnku z grubym dnem, wrzuć ziemniaki,
- Czosnek obierz, opłucz, pokrój, dodaj do ziemniaków
- Cebulę obierz, opłucz, pokój w grubą kostkę, wrzuć do garnka
- Seler naciowy opłucz, oczyść ze zniszczonych części, pokrój w grubą kostkę dodaj do ziemniaków, co jakiś czas mieszaj, aby nie przywarło
- Marchew obierz (młodej nie obieraj), umyj pokrój w plastry, dodaj wo reszty warzyw
- Gdy wyarzywa się lekko podsmażą, zalej je wodą tak, by tylko je przykryła
- Opłucz, posiekaj lubczyk i dodaj go do powstającej zupy
- Dodaj przyprawy (bez soli)
- Gotuj do miękkości warzyw
- Gdy warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane), zdejmij garnek z ognia, włóż do niego blender i zacznij blendować
- Pod koniec blendowania dodaj śmietanę, oraz pokruszony ser.
- Blenduj zupę aż do uzyskania gładkiej konsystencji
- Teraz możesz dodać sól do smaku. Odradzam wcześniejsze solenie, ponieważ ser feta jest słony i może się przypadkiem zupa przesolić
- Zupę podawaj posypaną suszonymi nasionami goi, lub prażonymi pestkami dyni (moja ulubiona wersja), albo grzankami
Uwagi dodatkowe
Zupę oczywiście możesz przygotować w wersji z mięsem. W tym celu wybrane mięso ugotuj w osobnym garnku. Po podsmażeniu warzyw, dodaj do nich mięso i zalej je wywarem mięsnym, zamiast wody. Dalej postępuj wg przepisu.
1 Udostępnienia
Nigdy nie jadłam takiej zupki, musi być pyszna 🙂
Oj jest i pięknie pachnie 🙂
Jaki ładny kolor ma ta zupa, bardzo apetycznie wygląda 🙂
Dziękuję, potrafi być naprawdę zieloniutka 😉
Samo zdrowie! Niedawno czytałam o właściwościach zdrowotnych selera naciowego. Muszę wypróbować ten przepis 🙂
Dziękuję, że napisałaś. Naprawdę warto wypróbować ten przepis 🙂