1,K
W moim domu mieszka ciasteczkowy potwór. I ten potwór nie może, po prostu nie może żyć bez ciasteczek. Ten potwór nie może też jeść rzeczy, które nawet leżały koło soi, tak wielkie ma na soję uczulenie. Kupować więc ciastka jest dość niebezpiecznie, ponieważ w prawie wszystkich jest, albo może być soja. A że kochamy naszego potwora, robimy dla niego domowe kruche ciasteczka kukurydziane wg. przepisu z kosapopatelni,pl, które pochłania tak szybko, że czasem nie zdążamy ich spróbować.
Ciasteczka są kruche, ale nie twarde. Można je przyozdobić lukrem lub posypką, ale my wykorzystaliśmy domowy dżem z mirabelek i orzechy włoskie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 220 g masła
- szczypta soli
- garść orzechów włoskich
- dżem z mirabelek lub innych owoców
Przygotowanie:
- Mieszamy mąkę kukurydzianą z pszenną, dodajemy cukier i szczyptę soli.
- Wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę chłodne masło.
- Siekamy nożem całość i wyrabiamy gładkie ciasto. Mąka kukurydziana ciężko się lepi więc trzeba dłużej wyrabiać.
- Wkładamy ciasto na 30 min. do lodówki.
- Rozwałkowujemy na 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty najlepiej używając foremek.
- Nakładamy na wierzch odrobinę dżemu lub orzechy.
- Pieczemy w 170 stopniach przez 15 min.
Smacznego 🙂