Dania obiadowe

Przepisy na dania obiadowe, dania z grilla, zapiekanki, tarty i inne dania wytrawne.

  • Wegetariańskie empanadas wymyśliłam, gdy robiliśmy imprezę w stylu ameryki łacińskiej, a na której byli też wegetarianie. Tego dnia głównym daniem było chili con carne, ale że „con carne” jest zupełnie nieodpowiednie dla wegetarian, przygotowałam dla nich właśnie pieczone pierogi zrobione na styl meksykański.

  • W moim domu często przygotowuję dania w dwóch wersjach jednocześnie: wegetariańskiej i mięsnej. Do tych potraw należy moussaka, czyli grecka zapiekanka z bakłażanów, pomidorów i jagnięciny, na potrzeby mojej wege-córki przerobiona przeze mnie na danie bezmięsne. Tym sposobem godzę domowych mięsożerców z wegetarianami. Przynajmniej kulinarnie. Choć muszę przyznać, że obie strony szanują się wzajemnie i nie wchodzą w polemiki, a mięsożercy coraz chętniej próbują kuchni bezmięsnej.

  • Fasolka po bretońsku to jeden z moich smaków dzieciństwa. Moja mama często przygotowywała ją na obiady, ale też pamiętam, że stanowiła dość częsty element spotkań moich rodziców z przyjaciółmi.

  • Żyjemy tak szybko, że mało to robi teraz domowy makaron do rosołu. Jednak kiedyś robiło się go prawie co niedzielę. W moim rodzinnym domu był to cały rytuał. Mama zarabiała ciasto, później tata, jako silniejszy, je wyrabiał i wałkował na cieniuteńkie placki, które suszyły się porozkładane na papierach w całym domu. Dopiero, gdy ciasto dobrze podeschło, kroiliśmy makaron. To już robiła moja mama, albo ja. Rosół z takim domowym makaronem zupełnie inaczej smakował.

  • Placuszki z kwiatów czarnego bzu w czerwcu muszą być! Ach ten czarny bez! Obok truskawek, druga pozycja w moim domu, którą eksploatujemy na wszelkie sposoby w czerwcu. Produkcja soku cały czas w toku. Nalewka nastawiona, maść z liści gotowa ( w przyszłym tygodniu podam przepis), trzeba też usmażyć placuszki.