Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Pierogi ze świeżym szpinakiem i serem feta

rogi ze szpinakiem, z racji tego, że zawiera szpinak – zdecydowanie najukochańsze warzywo (?) w naszym domu – to jedna z najbardziej lubianych potraw moich dzieci.

Banana Bread, czyli chlebek bananowy z czekoladą

Banana Bread, czyli chlebek bananowy przygotowała moja córcia dla swojej przyjaciółki z okazji zakończenia maratonu matur. A że ma dobre serduszko, pozwoliła mi spróbować, a nawet zrobić zdjęcie. Podała mi też przepis. Jak to dobrze mieć uczynne dzieci, prawda?

Zupa krem ze szparagów – z migdałową posypką

Zupa krem ze szparagów z migdałową posypką, to moje pierwsze i zarazem autorskie, szparagowe danie w życiu.

Chlebowe muffinki z jajkiem na śniadanie dla mamy

Chlebowe mufinki zrobiły dla mnie Dzień Matki moje córki rok temu. To już chyba taka nasza mała tradycja, te śniadania na Dzień Mamy. Muffinki są bardzo łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy dzieci przygotują je specjalnie dla Ciebie i podadzą np. do łóżka.

10 pomysłów na wykorzystanie żółtego sera

Zaglądasz do lodówki a tu żółty ser. Nuda. Jedyne co Ci przychodzi do głowy to kanapki. Czy aby na pewno? Wiesz, że możesz wykorzystać żółty ser na wiele nienudnych sposobów? Jakich? Hm, pewnie jak pokombinujesz, sama coś wymyślisz. A ja dorzucam swoje.

Domowa pizza – prostsza, niż myślisz

Zrobienie pizzy wcale nie jest takie trudne, jakby się wydawało. Serio. Domowa pizza jest prostsza, niż myślisz. Jesteś w stanie zrobić pizzę taką, jak w pizzerii, albo nawet lepszą.

Sałatka grecka – najlepsza do grilla

Sałatka grecka to chyba jedna z najlepszych sałatek do grilla. Chrupkie, świeże warzywa, ostry ser feta, cebula, oliwki, doskonale komponują się ze smakiem grillowanego mięsa.

Pasta z wędzonej makreli

jestem fanką ryb. Jednak pasta z wędzonej makreli jest wyjątkiem od tej reguły. Wymaga trochę pracy i sokolego wzroku, ale warto się pomęczyć z tym wydłubywaniem ości z ryby.

Obiadowa sałatka z buraków

Buraki jako dodatek do obiadu jada się zazwyczaj w formie startej, podsmażanej papki podanej na ciepło. Uwielbiam je w tej postaci, jednak od czasu do czasu, dla urozmaicenia, zamiast buraczków zasmażanych robię sałatkę. Jest lżejsza, nie zawiera tyle tłuszczu, a smakuje równie pysznie.