Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Pasta z wędzonej makreli

jestem fanką ryb. Jednak pasta z wędzonej makreli jest wyjątkiem od tej reguły. Wymaga trochę pracy i sokolego wzroku, ale warto się pomęczyć z tym wydłubywaniem ości z ryby.

Obiadowa sałatka z buraków

Buraki jako dodatek do obiadu jada się zazwyczaj w formie startej, podsmażanej papki podanej na ciepło. Uwielbiam je w tej postaci, jednak od czasu do czasu, dla urozmaicenia, zamiast buraczków zasmażanych robię sałatkę. Jest lżejsza, nie zawiera tyle tłuszczu, a smakuje równie pysznie.

Beringer – utytułowane wino z Kalifornii

Beringer Zinfandel zachwyca głębokim aromatem ciemnych owoców połączonych z lekkim posmakiem korzennym. Ten klasyczny Zinfandel pochodzący z historycznej winnicy braci Beringer to doskonały trunek, który zdobywa serca wielu koneserów. Czym się wyróżnia na tle konkurencji?

Ciasto na naleśniki – wypróbowane przepisy i tricki

Naleśniki – czyli placki z ciasta na bazie mąki pszennej- zdawałoby się najprostsza potrawa pod słońcem. Okazuje się jednak, że ile gospodyń, tyle przepisów na ciasto naleśnikowe, a wielu początkującym usmażenie naleśników sprawia nie lada kłopot.

Szybki mazurek z masą kajmakową

Szybki mazurek z masą kajmakową świetnie się sprawdza, gdy nie masz czasu na pieczenie wymyślnych ciast świątecznych, a chcesz mieć w domu ciasto własnej roboty.

Wielkanocny żurek na wędzonce z jajkiem i białą kiełbasą

Święta wielkanocne nie mogą się obejść bez żurku z jajkiem i białą kiełbasą. Każda gospodyni ma swój sekretny przepis na żurek, który u nikogo nie jest tak pyszny, jak u niej. Ja też mam taki swój sekretny przepis i chciałabym się nim z Wami dzisiaj podzielić.

Panierowane jajka faszerowane cioci Grażynki

Panierowane jajka faszerowane pamiętam z dzieciństwa, gdy chodziłam do mojej ulubionej cioci na święta. Same jajka też były ulubione. Strasznie lubiłam ich chrupiącą skórkę i miękki, jajeczny farsz w środku. To były czasy PRL-u, brakowało w sklepach wszystkiego, nawet jajek, więc takie jajka to był rarytas.

Walka o wagę, czyli zapiski z odchudzania – odc. 3

Waga 67,3 kg! Co jest?! Dieta, rolki, rowery, joggingi i co? Stoi! Od tygodnia ani drgnie. Co robić? Z tego nieszczęścia zjadłam wczoraj kawałek ciasta. Karol zrobił takie pyszne, tak był z niego dumny. Jak tu nie spróbować? No ale jeden kawałek ciasta wiosny nie czyni! Co się dzieje?

Chińska zupa z kurczakiem i grzybami mun

Czy wiecie, że w Chinach nie jada się kanapek? Praktycznie każdy posiłek, to posiłek gotowany. Chińczycy jedzą przede wszystkim warzywa, a do tego ryż, bułeczki podobne do naszych klusek na parze, lub makaron i trochę mięsa.