Biszkopt z dżemem mirabelkowym czyli coś z niczego

Mając masę wcześniej przygotowanego dżemu mirabelkowego (przepis na blogu), oraz pozostałości po budyniu ze śniadania wpadłam na pomysł zrobienia prostego ciasta tak, by połączyć ze sobą te składniki. Efekt przeszedł…

Pieczony batat faszerowany mięsem mielonym i grzybami

Bataty – słodkie, duże, różowe ziemniaki rodem z Ameryki Południowej i Środkowej, coraz częściej goszczą na polskich stołach. Jeszcze niedawno przechodziłam obok nich obojętnie, nie wiedząc co z nich mogłabym…

  • AvatarMyśli potarganej

    Witam i dziękuję za zapytanie. Podpiec oczywiście w piekarniku np. w naczyniu żaroodpornym...

  • AvatarNoOne

    "podpiec aby były miękkie" - w jaki sposób najlepiej, patelnia, piekarnik/żaroodporne naczy...

Torcik Lenki z bitą śmietaną i borówkami

Lenka, córka mojej przyjaciółki, uwielbia pomagać w kuchni. A od kiedy prowadzę blog wciąż wymyśla wraz z mamą nowe dania, a następnie je fotografuje i mi przesyła. Nie raz już…

Dżem ze śliwek mirabelek

Moje mirabelkowe drzewo w tym roku wiosną wyglądało jak śliczna panna młoda. Całe ukwiecone na biało zapowiadało urodzaj na pyszne, małe, żółte śliweczki. I nie zawiodło. Moja kochana mirabelka. Wiosną…

  • AvatarKosą po patelni

    Dostałem słoiczek i pyszny, lekko kwaskowy ale przez to własnie dobry. Mniam!...

Kopytka z gotowanych ziemniaków – tradycyjne kluski

Jak już wiecie mam słabość do ziemniaków. Kocham je w każdej postaci, także różnorakich klusek, a najbardziej jako kopytka z gotowanych ziemniaków. Doskonale komponują się z mięsnymi sosami z wołowiny, wieprzowiny, oraz potrawką z kurczaka

Roladki z grillowanego bakłażana

Sezon grillowy w pełni. Dlatego po rybkach i sałatce nadszedł czas na  grillowane warzywko. Roladki z grillowanego bakłażana mogą stać się świetnym urozmaiceniem menu na naszym barbecue. Faszerowany bakłażan to…

  • AvatarMyśli potarganej

    A ja nie jestem fanką bakłażanów. Jakoś nie potrafię ich przygotowywać, ale ten smakuje ...

  • AvatarOkiem Blondynki by McBlondi

    Uwielbiam bakłażana, ale grillowanego jeszcze nie próbowałam ;) Kiedyś na pewno wypróbuj...