Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Kruche ciasto z rabarbarem

Zdecydowanie kruche ciasto z rabarbarem to jedno z moich ulubionych ciast. Kwaskowy rabarbar i słodkie, ciasto to dla mnie idealne połączenie. A jeśli na ciepłym jeszcze cieście położysz kulkę ulubionych lodów – po prostu ekstaza.

Szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi

Duszone szparagi z kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi, to przepis mojej córki i jej współlokatorów w studenckim mieszkaniu. Jak przystało na studencką kuchnię, przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Przy okazji jest też niskokaloryczny, bo dziewczyny, jak to dziewczyny, ciągle się odchudzają.

Sałatka z selerem naciowym – świetna do grilla

Sałatka z selerem naciowym gotowa. Mięso na grilla się maceruje. Jeszcze tylko wyczyścić grill po zimie. Pokroić pieczywo, otworzyć piwo i można biesiadować. Po kilku, wyczekiwanych, ale nie ukrywajmy – paskudnych dniach, znów mamy piękną, słoneczną pogodę, więc ten grill na pewno się uda.

Karkówka w ketchupie, czyli jak uratować mięso na grilla, który się nie odbędzie

Karkówka w ketchupie, to świetny patent, który podrzuciła mi kiedyś znajoma, gdy deszczowa aura pokrzyżowała nam grillowo – majówkowe plany. Jest bardzo soczysta, smakowita i rozpływa się w ustach, a do tego łatwo się ją przyrządza.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego, czyli „miód z mleczy”

Maj to najlepsza pora na zbieranie kwiatów mniszka lekarskiego potrzebnych do przygotowania syropu, popularnie nazywanego „miodem” z mleczy. Jeśli więc masz chwilę, by wybrać się na spacer z dala od drogi i miejskich zanieczyszczeń, weź ze sobą naczynie i nazbieraj tych ślicznych, żółtych kwiatów, z których w łatwy sposób przygotujesz pyszny i bardzo zdrowy syrop.

Piróg biłgorajski – pieczeń z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Po kluskach śląskich prosto ze Śląska, dzisiaj będzie coś z kuchni wschodnich rejonów Polski. Piróg biłgorajski, to tradycyjne danie okolic Biłgoraja. Jednak połączenie kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, w różnych postaciach, popularne jest na całej ścianie wschodniej.

Kluski śląskie – po naszemu kluski z dziurką

Mówcie co chcecie, ale kluski śląskie, czyli jak się u mnie w domu mówi, kluski z dziurką, to jedne z najlepszych klusek do sosów. Każda kluseczka ma swoją porcję sosiku zachowaną w dziurce, dokładnie tyle ile trzeba, aby podnieść jej smak. Są niewielkie, takie „na raz”, a ich gumowatość sprawia, że rozkoszujemy się ich smakiem nieco dłużej.

Zrazy wołowe zawijane, na Wielkanocny obiad

Dzisiaj na bogato, bo dobra wołowina zrazowa tania nie jest. Ale w końcu mamy Wielkanoc i warto uczcić ją pysznym obiadem. Jak jeden mój znajomy powiedział, nie może się spotkać z nikim, to chociaż sobie dobrze poje. I dobrze. Trzeba szukać pozytywów w każdej sytuacji.

Kruche ciasteczka w sam raz na Wielkanoc

Kruche ciasteczka są u nas jadane w ilościach hurtowych. Za sprawa dwóch potworów ciasteczkowych znikają jak tylko kupimy. Postanowiłam więc, że zacznę robić ciasteczka sama. Przynajmniej wiemy, co jemy. A, że Wielkanoc już za kilka dni, ciasteczka otrzymały specjalną, wielkanocną formę.