Kuchnia

Kuchnia, czyli głównie przepisy na moje ulubione dania i potrawy jednak nie tylko. Kuchnia to centrum domu i jego serce. W kuchni podobno są najlepsze imprezy i to ulubione miejsce do gadania, więc pojawią się tu pewnie też tematy inne, ale z kuchnią związane.

Trójkolorowa babka bez drożdży

Tak się ostatnimi czasy wzięliśmy za pieczenie chleba, że zabrakło w sklepach drożdży. Dlatego na blogu dzisiaj trójkolorowa babka ucierana, pieczona na proszku do pieczenia. Strasznie szybko się ją robi i jest bardzo łatwa w wykonaniu.

Tort Straciatella z malinami

Tymczasem Słodko Słodka podrzuca nam przepis na tort, który nieustannie mnie zachwyca.

Catering dietetyczny w czasach pandemii

Dietetycy i specjaliści od zdrowego żywienia podkreślają, że tylko optymalnie zrównoważony jadłospis zapewnia zdrowie i dobre samopoczucie. W niepamięć odeszły także drakońskie diety, po których szybko następował efekt jo-jo.

Egzotyczna Fantazja, czyli murzynek przekładany kokosowym kremem z manny

Nazwałam to ciasto „Egzotyczna Fantazja”, choć tak naprawdę jest to zwykły murzynek przekładany kokosowym kremem z manny. Bo jak się zastanowić sporo w nim egzotyki. Mamy tu murzynka, kakao,wiórki kokosowe i wanilię, czyli wszystko co przyjechało do nas z dalekich krajów.

Co można zrobić z płatków owsianych – kosmetyczne i kulinarne przepisy

Zastanawiasz się co zrobić z płatków owsianych, których kupiłaś 3 kilo na ciężkie czasy, a tu mole zaczynają się interesować? Nie martw się płatki owsiane to świetny składnik potraw, ale też i kosmetyk. Super, że masz ich tyle. Na pewno się przydadzą

Zielone kopytka z sera i szpinaku

Zielone kopytka z sera i szpinaku to fajne danie zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców. Wegetarianie z przyjemnością zjedzą

Kotlety z kaszy kuskus

Kotlety z kaszy to jedne z ulubionych dań moich dzieciaków. Zawsze, gdy mam trochę więcej czasu, dziewczyny proszę mnie o zrobienie ich na obiad. Tak było też kilka dni temu. Ruszyłam więc na zakupy, by kupić jakąś kaszę, ale półki w markecie tego dnia były puste.

Zapiekanka chłopska – jak za dawnych lat

Już od dawna chodziła za mną zapiekanka chłopska, jaką przyrządzała moja mama w dawnych czasach. Zdarzało się bowiem, że w domu nie było nic konkretnego i w sensownych ilościach, żeby zrobić klasyczny obiad, a do wypłaty trzeba było kilka dni poczekać, by kupić produkty. Czasem też po prostu nie udało się kupić mięsa, czy innych składników. Wtedy moja mama zaglądała i do lodówki i tworzyła z tego, co było.

Pomysł na ekspresowy obiad, czyli fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku jest potrawą znaną niemal w każdym polskim domu. I nic w tym dziwnego, ponieważ oprócz ważnych walorów zdrowotnych zestawienie ugotowanej fasoli ze smażoną cebulką, pachnącym boczkiem, kiełbasą oraz sosem pomidorowym tworzy danie wyjątkowo smaczne i sycące.