Dżem ze śliwek mirabelek

Moje mirabelkowe drzewo w tym roku wiosną wyglądało jak śliczna panna młoda. Całe ukwiecone na biało zapowiadało urodzaj na pyszne, małe, żółte śliweczki. I nie zawiodło. Moja kochana mirabelka. Wiosną…

  • Avatarkosapopatelni

    Dostałem słoiczek i pyszny, lekko kwaskowy ale przez to własnie dobry. Mniam!...

Kopytka z gotowanych ziemniaków – tradycyjne kluski

Jak już wiecie mam słabość do ziemniaków. Kocham je w każdej postaci, także różnorakich klusek, a najbardziej jako kopytka z gotowanych ziemniaków. Doskonale komponują się z mięsnymi sosami z wołowiny, wieprzowiny,…

Roladki z grillowanego bakłażana

Sezon grillowy w pełni. Dlatego po rybkach i sałatce nadszedł czas na  grillowane warzywko. Roladki z grillowanego bakłażana mogą stać się świetnym urozmaiceniem menu na naszym barbecue. Faszerowany bakłażan to…

  • AvatarMyśli potarganej

    A ja nie jestem fanką bakłażanów. Jakoś nie potrafię ich przygotowywać, ale ten smakuje ...

  • AvatarOkiem Blondynki by McBlondi

    Uwielbiam bakłażana, ale grillowanego jeszcze nie próbowałam ;) Kiedyś na pewno wypróbuj...

Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana, najlepsza do mięs z grilla

Jestem miłośniczką ziemniaków, a kartoffelsalat uwielbiam pasjami. Żaden wypad do Niemiec nie może się obejść bez wizyty w gasthaus w jakiejś małej miejscowości (jakoś w dużych miastach kartoffelsalat nie smakuje tak samo dobrze)

Pstrąg z grilla na drewnie bukowym

Takiego pstrąga jeszcze nie jedliście. Pstrąg z grilla na drewnie bukowym to po prostu niebo w gębie! Soczysty, rozpływający się w ustach, a do tego przepięknie pachnący bukowym drewnem. Grillowany,…

Ogórki małosolne – krok po kroku

Na ogórki małosolne czekamy całą zimę i wypatrujemy ich z niecierpliwością każdej wiosny. Chrupiące, słodkawe, jednocześnie lekko szczypiące w język. Jeden z najbardziej charakterystycznych smaków lata.