Łatwa szarlotka z kruszonką jak u babci

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Szarlotka to jeden z moich smaków dzieciństwa. Zapach cynamonu i pieczonych jabłek przynosi mi na myśl dom mojej babci, która była niekwestionowaną mistrzynią szarlotki w moich oczach i nie tylko moich. W rodzinie krążą opowieści jakoby moja mama jako dziewczynka też była mistrzynią, ale wyszukiwania i zjadania szarlotki zanim trafiła na stół dla gości. Babcia chowała szarlotkę wszędzie, pod szafę, na szafę, do pawlacza i pod łóżko, ale czujny nos mojej mamy wytropił ją wszędzie i goście zostawali bez ciasta.

Jak i moja babcia mam ten sam problem z mamą i szarlotką. Również nie wiem kiedy znika i czasem nie zdążę nawet spróbować… Nie wiem czy to łakomstwo mojej mamy, czy smak jabłecznika.

Same spróbujcie.

Składniki:

  • 1 kg dowolnych jabłek o delikatnej skórce
  • 2/3 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 2-3 jajka
  • 1-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka szczypt cynamonu
  • 1 garść obranych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  • Na stolnicy pokrój masło nożem, dodaj 3/4 mąki, zrób dołek w mące
  • Wbij jajka w dołek mieszaj i krój  nożem łącząc składniki
  • Dodaj jogurt na tyle by ciasto było wilgotne ale dość zwarte
  • Dodaj pół szklanki cukru i  połowę cukru waniliowego
  • Jak składniki zaczną się łączyć ugniataj ciasto rękami aż powstanie jednolita, gładka masa podsypując mąką, by ciasto nie kleiło się do deski i do rąk
  • Oddziel 1/3 ciasta zrób kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni
  • Blachę wysmaruj olejem lub masłem, albo margaryną
  • Wyłóż ciasto na blachę i wyrównaj, by powstał placek (powinien mieć ok 1-2 cm wysokości)
  • Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tartce (razem ze skórkami)
  • Wyłóż jabłka na ciasto, posyp cynamonem, połową szklanki cukru i pozostałym cukrem waniliowym
  • Wyjmij kulkę ciasta z zamrażarki, odrywaj małe kawałki i rzucaj na jabłka
  • Posyp całość orzechami włoskimi
  • Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 1 godziny, sprawdzając od 40 minuty co jakiś czas, wkładając patyczek do dna, patyczek powinien być po wyjęciu suchy i nie obklejony ciastem

Można podawać na ciepło, lub po wystudzeniu.

Smacznego 🙂 A jak szukacie innego fajnego przepisu na proste ciasto z jabłkami polecam ten u Magdy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także