Szarlotka to jeden z moich smaków dzieciństwa. Zapach cynamonu i pieczonych jabłek przynosi mi na myśl dom mojej babci, która była niekwestionowaną mistrzynią szarlotki w moich oczach i nie tylko moich. W rodzinie krążą opowieści jakoby moja mama jako dziewczynka też była mistrzynią, ale wyszukiwania i zjadania szarlotki zanim trafiła na stół dla gości. Babcia chowała szarlotkę wszędzie, pod szafę, na szafę, do pawlacza i pod łóżko, ale czujny nos mojej mamy wytropił ją wszędzie i goście zostawali bez ciasta.
Jak i moja babcia mam ten sam problem z mamą i szarlotką. Również nie wiem kiedy znika i czasem nie zdążę nawet spróbować… Nie wiem czy to łakomstwo mojej mamy, czy smak jabłecznika.
Same spróbujcie.
Składniki:
- 1 kg dowolnych jabłek o delikatnej skórce
- 2/3 kg mąki
- 1 kostka masła
- 2-3 jajka
- 1-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kilka szczypt cynamonu
- 1 garść obranych orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Na stolnicy pokrój masło nożem, dodaj 3/4 mąki, zrób dołek w mące
- Wbij jajka w dołek mieszaj i krój nożem łącząc składniki
- Dodaj jogurt na tyle by ciasto było wilgotne ale dość zwarte
- Dodaj pół szklanki cukru i połowę cukru waniliowego
- Jak składniki zaczną się łączyć ugniataj ciasto rękami aż powstanie jednolita, gładka masa podsypując mąką, by ciasto nie kleiło się do deski i do rąk
- Oddziel 1/3 ciasta zrób kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni
- Blachę wysmaruj olejem lub masłem, albo margaryną
- Wyłóż ciasto na blachę i wyrównaj, by powstał placek (powinien mieć ok 1-2 cm wysokości)
- Jabłka przekrój, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na grubej tartce (razem ze skórkami)
- Wyłóż jabłka na ciasto, posyp cynamonem, połową szklanki cukru i pozostałym cukrem waniliowym
- Wyjmij kulkę ciasta z zamrażarki, odrywaj małe kawałki i rzucaj na jabłka
- Posyp całość orzechami włoskimi
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok 1 godziny, sprawdzając od 40 minuty co jakiś czas, wkładając patyczek do dna, patyczek powinien być po wyjęciu suchy i nie obklejony ciastem
Można podawać na ciepło, lub po wystudzeniu.
Smacznego 🙂 A jak szukacie innego fajnego przepisu na proste ciasto z jabłkami polecam ten u Magdy.