Lazania z dynią – jak wywrócić kulinarny świat do góry nogami!
Składniki:
Lazania
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 1 duża cebula
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (w osolonej wodzie)
- 1 nieduża, dowolna dynia (miąższu ok. 0,5 kg)
- 8-9 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżka płatków drożdżowych (kopiasta (lub startego parmezanu))
- 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
- 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 200-300 g żółtego sera
Sos pomidorowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 puszki krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
Farsz z dynii
- Niedużą dynię przekrój na pół, wyjmij pestki, pokrój na kawałki i piecz ok. 1/2 godziny w temperaturze 220°C
- Wyjmij dynię z piekarnika, odczekaj chwilę aż przestygnie i łyżką oddziel miąższ od skóry (w przypadku hokkaido nie musisz tego robić)
- Umieść dynię w naczyniu miksującym, zblenduj ustawiając Thermomix na 30 sek. / obroty 8 i przełóż do innego naczynia
- Cebulę obierz, przekrój na pół i wrzuć do naczynia miksującego, posiekaj ustawiając 5 sek. / obroty 6
- Dodaj olej z pomidorów i cynamon, podsmaż 2-3 minuty / 120°C / obroty 1
- Pokrój suszone pomidory i dodaj do smażącej się cebuli, smaż przez 2 min. / 120℃ / obroty 1
- Dodaj pure z dyni, kaszę jaglaną, płatki drożdżowe, sól, pieprz. Wymieszaj kopystką. Podsmaż 10 min. / 100℃ / obroty 1,5, przełóż do miski i umyj naczynie miksujące
Sos pomidorowy
- Czosnek drobno posiekaj 5 sek. / obroty 7 dodaj olej i smaż 2 min. / 120℃ / obroty 1
- Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, sól, pieprz, paprykę mieloną i duś przez 5 min. / 120℃ / obroty 1
Pieczemy lazanię z dynią
- Rozgrzej piekarnik do 180℃
- Wysmaruj duże naczynie żaroodporne olejem
- Na dno wylej 1/3 sosu pomidorowego
- Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne
- Na makaron połóż warstwę farszu z dyni, a na nią płaty lasagne i tak na przemian do wykończenia składników, na górze powinny zostać płaty makaronu
- Wylej sos na lazanię
- Do naczynia miksującego wrzuć pokrojony na kawałki żółty ser i zmiel go ustawiając 10 sek. / obroty 8
- Posyp lazanię startym serem
- Piecz w temperaturze 180℃ ok 40 minut. Podawaj gorące zaraz po upieczeniu.
Jeśli wykonasz przepis na:
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255