Lazania z dynią – jak wywrócić kulinarny świat do góry nogami!

Kasia Potargana
A+A-
Reset
Dziś mam dla Ciebie przepis na lazanię z dynią, który skradnie serce Twojej rodziny i przyjaciół, a do tego na pewno wywoła szeroki uśmiech na Twojej twarzy. Co może być lepszym pomysłem na jesienny wieczór niż kawałek ciepłej, aromatycznej lazanii, która w dodatku skrywa w sobie smak dyni? Tak, dobrze przeczytałaś – dyniowej lasagne! To połączenie włoskiego klasyka z nutką sezonowej zabawy, którą absolutnie uwielbiam.
Wiesz, lazania zawsze kojarzyła mi się z tym jedzeniem, które rozpieszcza nas od pierwszego kęsa, a przy tym jest tak urokliwie niechlujna, że sprawia, iż czujemy się jak prawdziwe kulinarnie wyrafinowane dżentelmenki… nawet w dresach! No dobrze, może nie zawsze w dresach, ale przynajmniej w tych wygodnych spodniach, które nie krępują ruchów. A teraz możemy dodać do tego trochę dyniowej magii, aby jeszcze bardziej podkreślić naszą kulinarną wyjątkowość. Gotowa na tę przygodę kulinarną, która zaprowadzi Cię na wyższy poziom gotowania? Okej, zacznijmy!
Ilość porcji: 6 osób
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 40 min.
Czas całkowity: 1 godzina 40 min.
— REKLAMA —
Mój przepis na:

Lazania z dynią – jak wywrócić kulinarny świat do góry nogami!

Składniki:

Lazania

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
  • 1 duża cebula
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (w osolonej wodzie)
  • 1 nieduża, dowolna dynia (miąższu ok. 0,5 kg)
  • 8-9 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (kopiasta (lub startego parmezanu))
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu mielonego
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 200-300 g żółtego sera

Sos pomidorowy

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 puszki krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:

Farsz z dynii

  • Niedużą dynię przekrój na pół, wyjmij pestki, pokrój na kawałki i piecz ok. 1/2 godziny w temperaturze 220°C
  • Wyjmij dynię z piekarnika, odczekaj chwilę aż przestygnie i łyżką oddziel miąższ od skóry (w przypadku hokkaido nie musisz tego robić)
  • Umieść dynię w naczyniu miksującym, zblenduj ustawiając Thermomix na 30 sek. / obroty 8 i przełóż do innego naczynia
  • Cebulę obierz, przekrój na pół i wrzuć do naczynia miksującego, posiekaj ustawiając 5 sek. / obroty 6
  • Dodaj olej z pomidorów i cynamon, podsmaż 2-3 minuty / 120°C / obroty 1
  • Pokrój suszone pomidory i dodaj do smażącej się cebuli, smaż przez 2 min. / 120℃ / obroty 1
  • Dodaj pure z dyni, kaszę jaglaną, płatki drożdżowe, sól, pieprz. Wymieszaj kopystką. Podsmaż 10 min. / 100℃ / obroty 1,5, przełóż do miski i umyj naczynie miksujące

Sos pomidorowy

  • Czosnek drobno posiekaj 5 sek. / obroty 7 dodaj olej i smaż 2 min. / 120℃ / obroty 1
  • Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, sól, pieprz, paprykę mieloną i duś przez 5 min. / 120℃ / obroty 1

Pieczemy lazanię z dynią

  • Rozgrzej piekarnik do 180℃
  • Wysmaruj duże naczynie żaroodporne olejem
  • Na dno wylej 1/3 sosu pomidorowego
  • Ułóż pierwszą warstwę płatów lasagne
  • Na makaron połóż warstwę farszu z dyni, a na nią płaty lasagne i tak na przemian do wykończenia składników, na górze powinny zostać płaty makaronu
  • Wylej sos na lazanię
  • Do naczynia miksującego wrzuć pokrojony na kawałki żółty ser i zmiel go ustawiając 10 sek. / obroty 8
  • Posyp lazanię startym serem
  • Piecz w temperaturze 180℃ ok 40 minut. Podawaj gorące zaraz po upieczeniu.

Jeśli wykonasz przepis na: Lazania z dynią – jak wywrócić kulinarny świat do góry nogami!, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.

W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także