Lody oreo domowej roboty

Oreo lubi chyba każdy. I każdy ma inny sposób na ich jedzenie. Jedni rozkładają i najpierw zjadają jedną część, później drugą, jeszcze inni wylizują krem, niektórzy maczają je w mleku, a pozostali po prostu wcinają. Moja córcia wynalazła jeszcze jeden sposób na oreo: Pyszne babeczki – lody oreo domowej roboty. Już Wam ślinka cieknie? Tak? Zapraszam zatem po przepis.
Ilość porcji – 4 osoby
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 0 min.
Czas chłodzenia: 4 godz.
Czas całkowity: 4 godz. 30 min.
Kalorii na 100 g: 250
Mój przepis na:

Domowe lody oreo

Składniki:

  • 18 ciastek oreo
  • 2 małe kubki śmietany kremówki
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 3/4 puszki mleka skondensowanego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

  • Rozdziel nadzienia i ciastka. Włóż je do osobnych misek. Zachowaj kilka nie rozłożonych ciastek
  • Ciastka rozkrusz w mikserze i wymieszaj z masłem
  • Wyłóż spody foremek do babeczek rozkruszonymi ciastkami, małą część zachowaj
  • Do nadzienia z oreo dodaj śmietanę, mascarpone, cukier waniliowy i część rozkruszonych ciastek, dosłódź do smaku
  • Na spody z pokruszonych ciastek w foremkach wyłóż powstałą masę i przyozdób kawałkami zachowanych ciastek
  • Wstaw tak powstałe babeczki do zamrażarki na ok 4 godziny

Babeczki, by łatwo wyszły z foremek, zanurz na chwilkę w ciepłej wodzie.

Chociaż nie jestem miłośniczką słodyczy, babeczkowe lody oreo skradły moje serce. Mam nadzieję, że Tobie także będą smakowały.

Poruszył Cię ten wpis? Skomentuj, udostępnij, polub. Będę wdzięczna za każdą Twoją reakcję.
  • 58
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    58
    Udostępnienia

Komentarze

  • Avatar Ania pisze:

    Te lody wyglądają przepysznie, pewnie też tak smakują! Niestety nie pozwolę sobie ba ich przygotowanie, bo jak dla mnie śmietana + mascarpone + mleko skondensowane, a do tego jeszcze oreo i cukier to naprawdę zabójstwo, ale co Pan zrobisz, człowiek lubi tłusto i słodko… Jest jeszcze druga przyczyna – same Oreo… Kiedyś zrobiłam spód do ciasta bez pieczenia na tych ciastkach, potem przeczytałam ich skład i od razu podjęłam decyzję, że nigdy więcej… Dlatego właśnie nacieszę się widokiem, najem oczami, bo jak wspomniałam, lodowe babeczki wyglądają rewelacyjnie, mniam! 🙂

  • Avatar Ola pisze:

    Wyglądają pięknie i są naprawdę smaczne, polecam ☺️

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Niestety wykluczyłam ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną automatycznie usunięte.