Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim

Kasia Potargana
1 komentarzy
Łosoś na szpinaku zapiekany w cieśnie francuskim to fajna propozycja zarówno na obiad, jak i jako przystawka na imprezę, ponieważ świetnie smakuje i na zimno i na ciepło. Robi się go niezwykle łatwo, a pięknie wygląda na stole i tak samo smakuje. Uchodzący za wykwintną rybę łosoś, zielony aromatyczny szpinak i chrupiące, pachnące masłem ciasto francuskie, Brzmi dobrze, prawda?
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz.
Czas całkowity: 1 godz. 20 min.
Mój przepis na:

Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

  • 600 g fileta z łososia bez skóry
  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (ok 400 g)
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 kostki masła
  • 1 jajko

Sposób wykonania:

  • Rozmroź szpinak
  • Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
  • W rondelku rozpuść masło, dodaj szpinak i ser feta
  • Obierz czosnek, a następnie wciśnij go do szpinaku
  • Poduś chwilę, odstaw do przestygnięcia
  • Rozgrzej piekarnik do 180st
  • Ciasto francuskie rozłóż na blacie natnij ukośnie z dwóch stron płatu zostawiając na środku niepokrojony pasek (jak na zdjęciu)
  • Na nie pokrojoną część na środku ciasta wyłóż szpinak, a na nim połóż łososia
  • Zawijaj łososia w ciasto nakładając na siebie nacięte paski tworząc coś na kształt warkocza. Dociśnij końcowe brzegi
  • Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika
  • Piecz w temperaturze 180st przez ok 30 min, lub do uzyskania złotobrązowego koloru ciasta

Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim

  • Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
  • Do naczynia miksującego włóż czosnek, ustaw 3 sek, obroty 8
  • Dodaj masło, szpinak, pokrojony ser feta ustaw 8 minut, 120 st, obroty 1, pozostaw do przestudzenia
  • Rozgrzej piekarnik do 180st
  • Wyłóż na blat ciasto francuskie, natnij je w „jodełkę” pozostawiając na środku nie nakrojony pasek
  • Na część nieponacinaną wyłóż szpinak i przykryj go łososiem
  • Owiń łososia ciastem tworząc coś w rodzaju warkocza
  • Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem
  • Ułóż łososia w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut, lub do uzyskania złoto-brązowego koloru
 

GOTUJ Z THERMOMIX

Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gosia

Cudowne danie 😉 bardzo lubię szpinak, ale niestety zdrowie mi nie pozwala na jedzenie.

Zobacz także

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności