Łosoś na szpinaku zapiekany w cieśnie francuskim to fajna propozycja zarówno na obiad, jak i jako przystawka na imprezę, ponieważ świetnie smakuje i na zimno i na ciepło. Robi się go niezwykle łatwo, a pięknie wygląda na stole i tak samo smakuje. Uchodzący za wykwintną rybę łosoś, zielony aromatyczny szpinak i chrupiące, pachnące masłem ciasto francuskie, Brzmi dobrze, prawda?
Drukuj przepis
Mój przepis na:Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim
Składniki:
- 600 g fileta z łososia bez skóry
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (ok 400 g)
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- Rozmroź szpinak
- Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
- W rondelku rozpuść masło, dodaj szpinak i ser feta
- Obierz czosnek, a następnie wciśnij go do szpinaku
- Poduś chwilę, odstaw do przestygnięcia
- Rozgrzej piekarnik do 180st
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie natnij ukośnie z dwóch stron płatu zostawiając na środku niepokrojony pasek (jak na zdjęciu)
- Na nie pokrojoną część na środku ciasta wyłóż szpinak, a na nim połóż łososia
- Zawijaj łososia w ciasto nakładając na siebie nacięte paski tworząc coś na kształt warkocza. Dociśnij końcowe brzegi
- Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika
- Piecz w temperaturze 180st przez ok 30 min, lub do uzyskania złotobrązowego koloru ciasta
Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim
- Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
- Do naczynia miksującego włóż czosnek, ustaw 3 sek, obroty 8
- Dodaj masło, szpinak, pokrojony ser feta ustaw 8 minut, 120 st, obroty 1, pozostaw do przestudzenia
- Rozgrzej piekarnik do 180st
- Wyłóż na blat ciasto francuskie, natnij je w „jodełkę” pozostawiając na środku nie nakrojony pasek
- Na część nieponacinaną wyłóż szpinak i przykryj go łososiem
- Owiń łososia ciastem tworząc coś w rodzaju warkocza
- Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem
- Ułóż łososia w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut, lub do uzyskania złoto-brązowego koloru
GOTUJ Z THERMOMIX
Jeśli chcesz gotować – szybko, łatwo, kreatywnie, oszczędnie umów się za mną na całkowicie niezobowiązującą, bezpłatną prezentację.
Jestem przedstawicielem Thermomix i zapraszam Cię do kontaktu:
tel. 794-946-255
e-mail: [email protected]
Pozdrawiam – Kasia
Cudowne danie 😉 bardzo lubię szpinak, ale niestety zdrowie mi nie pozwala na jedzenie.