Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim
Składniki:
- 600 g fileta z łososia bez skóry
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (ok 400 g)
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- sok z połowy cytryny
- 1/4 kostki masła
- 1 jajko
Sposób wykonania:
- Rozmroź szpinak
- Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
- W rondelku rozpuść masło, dodaj szpinak i ser feta
- Obierz czosnek, a następnie wciśnij go do szpinaku
- Poduś chwilę, odstaw do przestygnięcia
- Rozgrzej piekarnik do 180st
- Ciasto francuskie rozłóż na blacie natnij ukośnie z dwóch stron płatu zostawiając na środku niepokrojony pasek (jak na zdjęciu)
- Na nie pokrojoną część na środku ciasta wyłóż szpinak, a na nim połóż łososia
- Zawijaj łososia w ciasto nakładając na siebie nacięte paski tworząc coś na kształt warkocza. Dociśnij końcowe brzegi
- Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika
- Piecz w temperaturze 180st przez ok 30 min, lub do uzyskania złotobrązowego koloru ciasta
Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim
- Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem
- Do naczynia miksującego włóż czosnek, ustaw 3 sek, obroty 8
- Dodaj masło, szpinak, pokrojony ser feta ustaw 8 minut, 120 st, obroty 1, pozostaw do przestudzenia
- Rozgrzej piekarnik do 180st
- Wyłóż na blat ciasto francuskie, natnij je w „jodełkę” pozostawiając na środku nie nakrojony pasek
- Na część nieponacinaną wyłóż szpinak i przykryj go łososiem
- Owiń łososia ciastem tworząc coś w rodzaju warkocza
- Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem
- Ułóż łososia w cieście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstaw do piekarnika i piecz ok 30 minut, lub do uzyskania złoto-brązowego koloru
Jeśli wykonasz przepis na: Łosoś na szpinaku zapiekany w cieście francuskim, będe bardzo wdzięczna jeśli podzielisz się wrażeniami w komentarzu poniżej. Możesz również wysłać do mnie na adres e-mail zdjęcie wykonanej potrawy i z pewnością opublikuję je pod tym przepisem.
W moich przepisach używam Thermomix TM6, dlatego z całego serducha polecam Ci równiez korzystanie z tego doskonałego pomocnika w kuchni. Najlepszym sposobem na jego poznanie jest bezpośrednie spotkanie i zobaczenia jego możliwości na żywo. Z przyjemnością pokażę Ci go osobiście, jako oficjalny przedstawiciel Thermomix. Zadzwoń i umówmy się na prezentację, którą przygotuję dla Ciebie i Twoich przyjaciół. Będziemy razem gotować i testować pyszne potrawy, a przy okazji poznawać zalety Thermomix’a.
Mam na imię Kasia i zapraszam Cię do kontaktu: tel. 794-946-255